19 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Mezőfalva: Helyhez és alkalomhoz illő zene a VIII. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozón

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A Mezőfalvi Nőikar nyolcadszor is remek házigazdának bizonyult

További képek a kórusok találkozójáról itt! >>>

Templomszentelésre és a falualapító Dréta Antal zirci apátra emlékeztek a kórusok egyházzenei találkozóján október 7-én, péntek este hat órától a mezőfalvi Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomban megrendezett eseményen. A Mezőfalvi Nőikar mellett fellépett a Fontana Nőikar-Nagyvenyim, a Dunaújvárosi Vegyeskar és a Paksi Városi Vegyeskar. A rendezvényről Lakos Angélát a Mezőfalvi Nőikar karnagyát kérdeztük.

- 2009 októberében rendeztük meg először a mezőfalvi római katolikus templomban az egyházzenei találkozót. A hely kiváló akusztikáját kihasználva gondoltunk a hagyományteremtésre, és évről évre – a kórusokat vendégül látva – életre hívjuk a találkozót. Célunk volt, hogy a környező településeken működő énekkaroknak fellépési lehetőséget biztosítsunk, ahol egyrészt kiváló körülmények között próbálhatják ki magukat, másrészt szakmai zsűri ad támpontokat a további fejlődéshez. A kórustalálkozó díjazása rendhagyó, a maga nemében egyedülálló. Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata egy vándordíjat alapított, melyen Dréta Antal portréja látható. Mivel nagyon különböző létszámú, összetételű kórusok szerepelnek, ezért a díj odaítélésének csupán egyetlen szempontja van: a templom szellemiségének leginkább megfelelő mű kaphatja meg a vándordíjat. További sajátosság, hogy a döntést a karnagyok szavazataikkal segítik. Ez a különleges értékelés is azt a célt szolgálja, hogy gyönyörködjünk egymás előadásaiban, figyeljünk a legihletettebb pillanatokra. Az elmúlt években 3 alkalommal a Viadana Kamarakórus, 2 alkalommal a Mezőfalvi Nőikar, egy-egy esetben pedig a Sárbogárdi Városi Vegyeskar és a BonaVox Nőikar nyerte el a díjat. 2016-ban Kodály Zoltán: Öregek című darabjával a Paksi Városi Vegyeskar nyerte el a rendezvény vándordíját. A kórustalálkozó védnökei: Dékány András Sixtus zirci apát és Márok Csaba, Mezőfalva Nagyközség polgármestere. Polgármester úr az idei köszöntőjében, a díjátadás előtt így fogalmazott: „Örömzenét hallhattunk a mezőfalvi templomban.”

2016-ban Ujházy Krisztina vezetésével a Pakis Városi Vegyeskórus nyerte el a Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó vándordíját

Ujházy Krisztina vezetésével Dréta Antal-díjas a Paksi Városi Vegyeskórus

Régi kórus találkozása egy új temperamentummal

2016. május végétől Ujházy Krisztina vezényli Paks város nagy múltú vegyes kórusát. A nyári szünet idejét beszámítva gyakorlatilag két hónapi munka sikere a jeles elismerés. A díj elnyerésének apropójából a mezőfalvi Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó után beszélgettünk a dunaújvárosi zenésszel, zenetanárral és karnaggyal.

- Az elhangzott műveket már ismerte a kórus, mivel része volt a repertoárjuknak. Kezdeti lépésként az együttes összecsiszolása, egy szintre emelése adott feladatot, hiszen egyesek jól ismerték a darabokat, mások még a hangokkal küszködtek. A zenei formációk jó működésénél rendkívül fontos, megérzi-e egymás gondolatát karnagy és a kórustagok. Az első erőpróbára az olaszországi Riminibe látogatott a Paksi Városi Vegyeskórus. A nemzetközi találkozóról bronz minősítéssel és magas pontszámmal térhetett haza a társaság. Második megmérettetésként a Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó következett, ahol többek között Kodály Zoltán: Öregek című művét énekelte a kórus. A szakmai zsűri – Zemlényi Katica és Szigethy Adrienn – döntése alapján ez a darab illet legjobban a helyhez és az alkalomhoz, így a Paksi Városi Vegyes Kórus őrizheti egy éven át a rangos díjat.

- Mire készülnek a folytatásban?

- Jövőre jubileumi év következik, 40 éves lesz a kórus. A vezetéssel azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb alkalmat és helyszínt, ahol az ünnepléshez méltó repertoárral köszönthetjük a jeles évfordulót.

- Népszerűek a kórusművek Pakson?

- A városi vegyes kóruson kívül pedagógus kórus is működik a településen. Mindkettőt kiemelten támogatja a városvezetés, az erőmű és különböző vállalkozások. Értéknek tekintik az általuk közvetített kulturális élményt.

Mit jelent a Önnek a mezőfalvi díj?

- Eddig egy kivétellel részt vettem az összes Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozókon. Az idei alkalommal debütáltam karnagyként. Nagyon izgultam, mivel a fellépést egyben vizsgának is tekintettem a város előtt, de erőt adott a kórus lelkes hozzáállása. Csodálatosan jönnek velem, kitűnően ráhangolódtunk egymásra, értik és veszik, mit szeretnék kihozni az adott műből. Ez egy amatőrökből álló kórus tekintetében óriási dolog! Remélhetőleg a mezőfalvi siker olyan élményt adott a csapatnak, ami hosszú távon előreviszi a kórust. Magamnak pedig fontos szakmai állomás, hiszen először mutatkozhattam be felnőttekből álló kórussal – zárta a beszélgetést Ujházy Krisztina a Paksi Városi Vegyeskar karnagya.

 

A képre kattintva elindul a  videó!

Share