19 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Baracs: Átölelték a könyvtárukat

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók az akcióról itt! >>>

Baracs: Átölelték a könyvtárukat

Az összefogást, összetartozást erősítették. A különleges akcióval az országos könyvtári napok programhoz kapcsolódtak. Ráadásként Bebesiné Kocsis Rózsa és Bebesi Mercédesz kerámia munkáiból nyílott kiállíás. Ez utóbbi tárlatot október 28-ig, péntekig nézhetik meg a látogatók.

Az országos könyvtári napok keretében szerveződött az Öleljük át a könyvtárat című program, mely Guinness rekordkísérlethez csatlakozott. Október 7-én 17 órakor az ország számos településén a benevezett községek olvasói ott lesznek a könyvtáruk előtt, és jelképesen átölelik az intézményt az összefogást, összetartozást megjelenítve. Baracson negyvenen, gyerekek, felnőttek és idős emberek jelentek meg a felhívásra. Közös akciójukban mindannyian kifejezték, fontos számukra, hogy a településeken legyen olyan hely, ahol élhetnek kulturális igényeikkel. Az összekapaszkodók között ott volt a baracsi könyvtár egyik legnagyobb rajongója is. A tizenkét éves Pfeffer Zsüliett például arról híres, hogy hetente 5-6 könyvet elolvas. A tudásvágyát azonban ez még mindig nem elégíti ki, mert tagja a dunaújvárosi bibliotékának is. Sőt! Az iskolai órán való olvasgatás lebukási veszélye sem tántorítja el a könyvektől. Rajta biztosan nem múlik a könyvtár szeretete, ahogy azon a negyven emberen sem, akik pénteken részt vettek a rendezvényen. Az átölelő akció után Bebesi Mercédesz és Bebesiné Kocsis Rózsa kézműves agyagkollekciójából nyílott kiállítás a könyvtár emeleti galériájában. Dísztárgyak, tárolók és használati kerámiák tíz éves alkotói tapasztalatai öltött testet a bemutatott darabokban. Ezen a héten, péntekig lehet a kézműves kerámiákat megtekinteni.

Különlegesen érdekes, szép és hasznos használati tárgyakat láthatunk a könyvtárban hétfőn megnyílt kerámia kiállításon. A két alkotó bemutatkozójában így írt munkásságukról:

- Tíz éve foglalkozunk agyaggal. Hobbinak indult az ”agyagdöngölés” , ami mára a saját tapasztalatoknak és az iskolai képzésnek köszönhetően kibővült. Így tettünk szert a kerámia ismeretére, használatára. Termékeink tartósak, de nem törhetetlenek a magas tüzű égetés, valamint az alapanyag miatt. Ezekből készítünk használati tárgyakat, például tányér, kínáló tál, kancsó, bögre és így tovább. Ezek a darabok mikrózhatóak, és a mosogatógépben is moshatóak. Vannak kültéri időjárás álló készítményeink, mint a kerti manók, házszámok,faliképek, csengők. A tartós darabok mellett nem hagytunk fel a tradicionális fazekas termékek gyártásával sem. Utóbbiakat főleg tároló funkciókra ajánlunk. Megrendelésre samottból kemencés edényeket is készítünk. Munkáink kézműves alkotások, melyek jellemzője az egyediség. A kerámiáink után érdeklődők Baracson és a Facebook oldalon Bebesi Kézműves néven kereshetnek bennünket.

Share