16 | 02 | 2019
Főmenü
Események
February 2019
M T W T F S S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Véletlen kép

Kaizler Gitta képeit láthatjuk a nagyvenyimi könyvtárban

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Kaizler Gitta képeit láthatjuk a nagyvenyimi könyvtárban

Kiállítás és olvasók díjazása a Magyar kultúra napja alkalmából

Utazás térben és időben. A festett táj és életképeken köszön vissza a kiállítás központi témája az összetartozás. A művésznő alkotásain keresztül bebarangolhatjuk az Adriát, Erdélyt, Kárpátalját, a Tátra fenyveseit és szűkebb pátriánkat, Dunaújvárost s a Duna árterét is – hallhattuk a rendezvény megnyitójában. Nagyvenyimen 2018. január 22-én, hétfőn 17órai kezdettel a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár földszinti galériájában Kaizler Gitta festőművész alkotásaiból Öt ország – egy nemzet címmel nyílott kiállítás. A tárlat megnyitójában Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő méltatta a művész munkásságát. A Magyar kultúra napja alkalmából megrendezett eseményen gazdára találtak a könyvtár december 20-án meghirdetett „Olvasni jó” verseny díjai is.

Fotók a kiállításról itt! >>>

 

 Az olvasási verseny díjait Dr. Galambos Dénes orszgy. képviselőtől és Vargáné Kaiser Katalin polgármestertől vehette át Bernáth Boglárka, Szántó Veronika, Palágyi Janka, Rohonczi Réka

Kedves jelenettel kezdődött a hétfői kiállítás megnyitója. Elsőnek az olvasási versenyben helyezést elért gyerekek vehették át megérdemelt jutalmaikat Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőtől és Vargáné Kaiser Katalin Nagyvenyim polgármesterétől. I. helyezést Szántó Veronika Szófia ért el, aki szeptember elejétől december végéig a 10-ből 7 könyvet olvasott ki. II. helyezett lett Rohonczi Réka Zita 2. osztályos tanuló, 6 könyvvel. A III. helyen megosztva Palágyi Janka és Bernáth Boglárka 2. osztályos tanulók osztoztak, akik 2-2 könyvet olvastak el. Részt vett még Kardos Anna 2. osztályos tanuló egy könyv elolvasásával. A különdíjat a legszebb rajzért Palágyi Janka vihette haza. A legaranyosabb könyvajánlást Bernáth Boglárka írta Holly Webb: A magányos kiskutya című könyvéről: "Aki kiskutyát szeretne, annak el kell olvasnia ezt a könyvet!" A díjátadást követően Mogyorós Mária a művelődési ház vezetője köszöntő beszédében kihangsúlyozta a nagyvenyimi emberek örömét, mert csodálatos kulturális tér jöhetett létre a közösségi és az állami összefogás eredményeként. Számtalan művész is csatlakozott a nemes célhoz, akik közül már többeknek volt kiállítása az intézményben. A helyhez és a magyar kultúra ünnepének alkalmához csatlakozik a mostani tárlat, Kaizler Gitta alkotásai is.

 

A bevezető után Farkas Erik színművész szavalta el Dsida Jenő – Psalmus Hungaricus című versét, majd Németh Irma énekeivel zárult a műsoros blokk. A képek megtekintése előtt Dr. Galambos Dénes ismertette a művésznő munkásságát. Az invitálóban Bartók Béla szavait idézte, mely szerint a „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” Ezért is külön öröm, – folytatta beszédét Dr. Galambos Dénes – hogy olyan alkotóművész kiállítását nyithatja meg, akinek eddigi munkássága az elődök kultúráját igyekszik jelen korunkba olvasztani. Kiállításának központi témája az összetartozás visszaköszön mind a választott címben, mind a nagyvenyimi falunapról festett életképben, vagy az öt országban bejárt helyszínekről készített alkotásokban. Képein keresztül bebarangolhatjuk Adriát, Erdélyt, Kárpátalját, a Tára fenyveseit és szűkebb pátriánkat, Dunaújvárost s a Duna árterét is – hallhattuk az országgyűlési képviselő kiállítási megnyitójában.

 

A hivatalos percek után az alkotót kérdeztük, mekkora szerepe van a művészvilágnak a magyar kultúra, a magyar indentitás megőrzésében?

- Sajnos nem mindig látom, hogy eléggé felvállalják a művészek ezt a küldetést – fogalmazott röviden a kiállítás megnyitóját követően Kaizler Gitta festő. Nem mindegy, hogy mit és hogyan. Nekünk valóban nagy felelősségünk van, és ezért kellene tenni. Remélem, lehet változtatni még! A gyerek a felnőtt nem biztos arra gondol, amit szeretnénk közvetíteni, így magyarságunkat is nehezebben tarthatjuk meg. Én úgy érzem, többet kell tennünk nekem is és másoknak is – hívta fel a figyelmet kérdésünkre válaszolva a művésznő.

A nagyvenyimi Palágyi József könyvtárban kiállított festményeket egy hónapon át tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Share