24 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Wünsch László kitüntetése

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

képek az eseményről itt! >>>

Wünsch László Dunaújváros és térsége táncművészeti életének nemcsak megalapítója, de színes, több irányú táncművészeti ágazatának úttörő megteremtője. A Színház és Filmművészeti Főiskola koreográfusi tanszakának elvégzése után Dunaújváros kulturális életének kibontakozásában jelentős szerepet vállalt. 1954-ben megalapította a Dunai Vasmű Művészegyüttesét és 10 évi kemény, sok-sok élménnyel teli munkával teremtette meg a mai együttes szilárd alaptömbjét. A Dunaújvárosban rendezett Országos Vasas Táncfesztiválok aktív kezdeményezője, szervezője volt. Dunaújváros fennállásának 10 éves évfordulójára "Város Született" címmel táncjátékot készített, melyet nagy sikerrel mutatott be.

A magyar néptánc mellett behatóan foglalkozott a magyarországi nemzetiségek, így különösen a németség tánckultúrájának tanulmányozásával. 1982-től közel harminc éven át a Hartai Német Nemzetiségi Táncegyüttes művészeti vezetője, ahol az eredeti német táncanyagra épített koreográfiáival vitte sikerre a csoportot itthon és külföldön egyaránt. A hartai néptánckincsről valamint az együttes történetéről 2002-ben könyvet adott ki A Hartai Német Nemzetiségi Hagyományőrző Táncegyüttesről címmel. Munkásságának elismeréseként 1999-ben a település díszpolgárává fogadta. 1974-ben megalakítja és ezt követően harminc éven át vezeti az Adonyi Táncegyüttest, ahol - felkutatva a helyi német nemzetiségi tánchagyományokat – visszahozta a már akkor elfeledettnek hitt német nemzetiségi identitást a településre. Az eredeti adonyi tánclépéseken alapuló Adonyi Polka című koreográfiáját a táncegyüttes – élő hagyományként – mind a mai napig táncolja.

Munkásságának elismeréseként a 2000-es év óta Adony Díszpolgára.

A Mezőfalvi Néptánccsoportot 1 év kihagyás után 1970-ben szervezi újjá, és 28 éven keresztül, 1998-ig dolgozik velük. Folytatja a magyar néptánc oktatását, de mindeközben feltámasztja a német nemzetiségi tánchagyományokat is. A többi tánccsoporttal közös tánctáborokat szervez, megtanulják többek között a „Hopp Maria”-t, a „Ziller taller”-t, a „Schuster polka”-t. Németországi kapcsolatokat épít ki, és 1988-ban Gerlingen-be, 1991-ben, Luthe-be, 1993-ban ismét Gerlingen-be viszi a csapatot. 1996-ban megalapítja a Rácalmási Felnőtt Néptáncegyüttest, amelynek jelenleg is vezető koreográfusa. A település lakosságának összetétele arra késztette, hogy az itt honos nemzetiségek táncaival bővüljön az együttes repertoárja. Így rácalmási táncosainak is folyamatosan adja át a német nemzetiség tánckultúrájának eredeti és tiszta gyöngyszemeit. A környéken és a Duna mentén jelenleg is évtizedek óta tánccsoportokat vezet, több száz táncos részvételével. Dunaújváros és környéke táncéletében 50éve elismerten és aktívan tevékenykedik.

Munkásságának elismeréseként a Mezőfalvi és a Rácalmási Német Nemzetiségi Önkormányzat közös felterjesztése nyomán a Fejér Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetség döntésével a Fejér Megyei Németségért díjat 2013-ban Wünsch Lászlónak adományozza.

Az anyagot Móricz Csabáné Ancikától kaptuk. Nagyon köszönjük!

Share