20 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Óriási siker volt a X. Dréta Antal Egyházzenei kórustalálkozó

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók itt! >>>

 

Óriási siker volt a X. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó

Méltón a helyhez és a hely szelleméhez

Katartikus hangzással, hatalmas sikerrel és remek hangulattal zárult a X. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó Mezőfalván. A szombati napon a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Templomban rendezett eseményen hat kórus, a Dunaújvárosi Vegyeskar Kurucz Gergely vezényletével, a Paksi Városi Vegyeskar Ujházy Krisztina karnagy irányításával, a Zirci Városi Vegyeskar Géring Klára vezetésével, a Nagyvenyimi Fontana Nőikar Péter Kata vezényletével, az erre az alkalomra újra összeállt Viadana Kamarakórus Kurucz Gergely dirigálásával és a házigazda Mezőfalvi Nőikar Balogh Tímea vezetésével mutatta be a helyhez és az alkalomhoz illő egyházzenei műveket.

Balogh Tímea a Mezőfalvi Nőikar karnagya

A kórustalálkozó köszöntőjében Balogh Tímea a Mezőfalvi Nőikar vezetője kiemelte, hogy hosszú évek óta hagyomány, hogy a templom felszentelésének évfordulója alkalmából hangversenyt rendeznek. Az idén jelentős, tíz éves évfordulójához érkezett az esemény, melyre az elmúlt évek alatt vándordíjat nyert együtteseket hívtak meg. Nagy örömére szolgált a házigazdáknak, hogy ennyien elfogadták a felkérést. A kórustalálkozó ötletét, megvalósítását Lakos Angélának köszönhetik, aki 19 évig vezette a Mezőfalvi Nőikart. A találkozó nem verseny, hiszen különböző összetételű énekkarok szerepelnek együtt. Ugyanakkor Mezőfalva Önkormányzata alapított egy különdíjat Dréta Antal zirci apát, falualapító emlékére, melyet évről-évre elnyer egy kórusmű, mely a hely szelleméhez leginkább illő, mely igazán mélyen megérinti a hallgatóságot és a zsűrit. A zsűriben helyet foglalt Lakos Angéla, Dr. Nemesné Tichy Rita a Mezőfalvi Nőikar alapítója és Zemlényi Katica a székesfehérvári Wox Mirabilis Kamarakórus karnagya. A résztvevő kórusokat és a közönséget szintén köszöntötte Márok Csaba Mezőfalva polgármestere egyben a rendezvény fő védnöke is.

 

A beszédben elhangzott, hogy milyen nagy kulturális értéket jelent a kórustalálkozó, és milyen sok embernek adnak örömet a szívet, lelket gyönyörködtető produkciók. A köszöntő beszédek után sorra léptek közönség elé a kórusok, végül a zsűri értékelése alapján, melyet a kórusvezetők véleménye is színesített, a Dunaújvárosi Vegyeskar érdemelte ki a X. Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó vándordíját. Az értékelésnél minden kórustól kiemelt egy-egy művet a zsűri, amivel igazán széppé és felemelővé tették a rendezvény hangulatát. Külön szó esett a Viadana Kamarakórus produkciójáról, melyet szintén nagy dicséret illetett. A programot a zsűrizés ideje alatt a Petőfi Sándor Általános Iskola művészetoktatásban népi éneket tanuló diákjai tették színessé. Énekes műsorral fellépett Bertalan Lajos, Rajcsányi Hanna, Prescher Dorina és Kis Anna. Felkészítő tanáruk Balogh Tímea volt. A rendezvény a Soli Deo Glória kánon közös előadásával zárult. A közel 180 énekes igazán különleges és hangzásilag katartikus élményt nyújtott Kurucz Gergely karizmatikus vezényletével. A program záró akkordjaként a Mezőfalvi Nőikar az iskola aulájában vendégül látta a résztvevőket, ahol emléklapokat, plaketteket osztottak ki a hangverseny történetében résztvevő együttesek képviselőinek és azoknak, akik sokat tettek a rendezvény létrejöttében. A vendéglátás alkalmával kérdeztük a győztes kar vezetőjét Kurucz Gergelyt.

A Dunaújvárosi Vegyeskar Kurucz Gergely vezényletével nyerte a tizedik Dréta Antal Kórustalálkozó vándordíját

 

Kurucz Gergely

 

- Nagyon boldog vagyok, főleg, hogy visszatérőként a Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó tizedik, jubileumi rendezvényén két énekkarral is szerepelhettünk. Különösen szívet melengető érzés, hogy ilyen szép sikereket értünk el, hiszen a Dunaújvárosi Vegyeskar mellett hallhattuk az erre az alkalomra külön összeálló (korábban feloszlott) Viadana Kamarakórust. Akik szerették egykor ezt az énekkart, gondolom ezúttal sem csalódtak bennünk. A rendezvény fényét, szakmai színvonalát pedig nagyban kiemelte a hat kitűnő kórus előadása. Végtelenül örülünk, hogy az idei vándordíjat a Dunaújvárosi Vegyeskar viheti haza. Nagyon népszerű észt zeneszerző Arvo Pärt: Da pacem Domine című műve nyerte el a kollégák és zsűri tetszését. Szintén örvendetes, hogy egy ilyen komoly, drámai ívű kompozíció megszólaltatásával érte el a kórus ezt a szép sikert. Jövőre tehát remélhetőleg visszajöhetünk. Az örömben azért vegyül egy kevés hiányérzet is, hiszen a vegyeskar két karnagyos együttes és kollégám Könyves Ágnes, aki a Bona Vox Nőikarnak is vezetője volt, most nem tudott velünk lenni. Egészen biztosan teljesebb lett volna az örömünk, ha Ági is velünk tarthatott volna.

- A műfaj volt már csúcson és volt hullámvölgyben is. Hol tart most?

- Sajnos továbbra sincs könnyű helyzetben. Az amatőr mozgalom, főleg vidéken továbbra is küszködik az utánpótlás hiányával. A fiatalok nem nagyon jönnek vissza. Elmennek a kis városokból nagy városokba, Budapestre és onnan külföldre. A Bona Vox és a Viadana végét is ez jelentette. Tehát egyáltalán nincs könnyű helyzetben a magyar kórusmozgalom. De ennek ellenére a meglévő lehetőségek, mint például a Dréta Antal Kórustalálkozó nagyon jó képet mutat arra, hol tartanak az együttesek. Mindenképpen az is látszik, mennyire komolyan dolgoznak a régió énekkarai és milyen sok munkát fektetünk bele abba, hogy próbálkozunk életben maradni. Természetesen ehhez alkalmazkodni kell a darabválasztásoknak is. Például ha kevés a kórus férfi tagja, akkor olyan műveket keresünk, mellyel tovább tudjuk vinni ezt a műfajt, a kóruséneklést.

- Kurucz Gergelynek mi az álma még?

- Egyetlen álmom van! Ha tizenöt, húsz év múlva beszélgetünk Mezőfalván, akkor legyenek olyan kórusok, akik ma itt vannak. Minél többen jöjjenek a fiatalok a kórusokba énekelni, mert ez egy trendi dolog! Tehát nekem olyan, hogy hiányozna valamelyik mű megszólaltatása a karnagyi munkám során, olyan álom már nincs. Van helyette viszont olyan nemes cél, hogy maradjanak meg ezek a közösségek, éljen tovább a kórusmozgalom. Nem utolsó sorban pedig szeretném, ha még hosszú éveken keresztül ilyen kitűnő hangulatban és magas színvonalon énekelhetnénk. Nem csak mi, hanem minél többen – mondta a rendezvény utáni interjúban Kurucz Gergely.

Mezőfalván tehát ismét egy színvonalas rendezvénnyel lehettek gazdagabbak a műfaj rajongói. A program nem jöhetett volna létre a fő védnökök Mezőfalva önkormányzatának és a Zirci Apátság, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatása nélkül, valamint a sok önként segítő ember munkája nélkül.

A videó a képre kattintva elindul!

 

Share