28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Pillanatok a természetből

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Pillanatok a természetből

Fabó Bíró Ágnes és Fabó Ferenc fotókiállítása Nagyvenyimen a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtárban. A kiállítás június 09-ig látogatható hétfőtől-csütörtökig 13-18 óráig és pénteken 9-17 óra között.

Május 10-én, szerdán 17 órakor nyílott Nagyvenyimen a könyvtárban a két tehetséges természetfotós Fabó Bíró Ágnes és Fabó Ferenc kiállítása. A tárlatot Dr. Zseli József ajánlotta a nagyközönségnek.

Mi kell a természetfotózáshoz, jó levegő, a természet ismerete és szeretete, a fényképezés magas szintű ismerete, és a fényképezőgép begyakorlott használata. Mi kell egy kiváló természetfotóhoz, az előzőek mellé egy kis só, ez pedig a művészi tehetség. Itt el is kezdhetnénk nézni a képeket, de azért az előző két mondat bővebb magyarázatot kíván.

A jó levegő csak a bónusz. Hiszen a természetben való járás során felfedezhetjük a különböző évszakok illatát, az állatok zsongását, a dongótól a fülemülén keresztül a dámszarvasig. Részesei lehetünk a napkelte, és a napnyugta körüli órák varázslatos színeinek, és puha bársonyos fényének. Mindemellett megkapjuk a mozgás szabadságát, és örömét is.

A természet ismerete alapvető ebben a műfajban. Tudni kell, mikor, és hol bújnak elő a kedvenc tavaszi virágok, hova érkeznek a vándormadarak, melyik nádasban tanitja úszni kicsinyeit a vadkacsa, melyik lesről hallható legjobban a szarvasbőgés, hol színesednek legszebben az őszi falevelek, mikor a legszebb a téli deres határ. A fényképezés kicsit hasonlít a vadászathoz. Itt is be kell cserkelni az áhított vadat, célra tartani, és tüzelni. Egy nagy különbség mégis van, ebből a tüzelésből mindenki boldogan mehet haza.

Szeretni kell a természetet, hiszen mi is részei vagyunk olyan magas szinten, amit emberi ésszel fel sem foghatunk. Biztosak lehetünk abban, hogy a természet is viszontszeret minket, és megmutatja azokat a szépségeket, amelyeket nem csak a szemünkkel, hanem a lelkünkkel is láthatunk.

Maga a fényképezés, egy külön tudomány. Elsajátításához sokat kell tanulni, gyakorolni, és tapasztalni. A képek szerkesztése, a perspektíva, a mélységélesség jó alkalmazása és a színek harmóniájának beállítása több évtizedes gyakorlatot igényel. Régebben filmre fényképeztünk. Már régen elhagytuk a területet, mikor előhívás után megláttuk az eredményt. Akkor is készültek csodálatos felvételek. Manapság a digitális technika nagyon sok alkotói szabadságot kínál, mégis azok a felvételek a legszebbek, amelyeken a lehető legkevesebb a különböző szoftverekkel történő beavatkozás. Hajói használjuk a digitális technikát, a világ valódi látványa köszön vissza a felvételeken.

Manapság egy komoly fényképezőgépen legalább 15 gombot találunk. Ezekkel a gombokkal több száz beállítási lehetőség kínálkozik a felvétel készítéséhez. Nagyon vastag a gépkönyv, amit ezekhez a készülékekhez adnak. Akár több hónap is eltelhet, amíg megtanulható és begyakorolható egy ilyen gép használata. Mégis végig kell járni ezt az időszakot ahhoz, hogy adott esetben a kreativitásunknak legmegfelelőbb beállítást tudjuk választani, több esetben gyorsan, hiszen a téma nem vár, a fényviszonyok hamar változnak, és csak emlék marad a jó felvétel lehetősége. A fényképezőgép azonban csak egy váz. Az igazi leképezést a csatlakozó optikák biztosítják. Manapság már olyan különleges üvegeket állítanak elő az optikusok, amelyek pontosan alakítják át a háromdimenziós tér valóságát, a kétdimenziós felvétellé, amelyeket itt ezeken a falakon kiállítva láthatunk. Azonban, ha egy felvételt nézünk, agyunk képes arra, hogy a kétdimenziós látványt képzeletben visszaalakítsa az eredeti tér látványára, amely a felvételt készítő művész szeme előtt zajlott.

 

És itt a só, a tehetség, amely nem tanulható, hanem veleszületett adottság. Fabó Ferenc rendelkezik ezzel az adottsággal, hiszen felvételei évtizedek óta megjelennek, és díjazottak a természetfotósok kiállításain.

 

Van azonban még egy különleges tény. Ferenc, és párja Ágnes együtt járja a természetet, együtt fényképeznek, és együtt állítják ki a képeiket. A közös hobby biztosítja a közös élményeket, erősíti az összetartozásukat, így mintát mutat mindannyiunknak.

Nagyvenyim közönsége részéről köszönöm, hogy a felvételeket megtekintésre bocsátották.

Share