20 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Jubilálnak az adonyi táncosok

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Negyven éve ápolják táncos hagyományaikat

Az 1973 őszén Szederényi László az akkori művelődési ház igazgatójának indíttatására alakult táncegyüttes 1974-től Wünsch László művészeti vezetésével kezdte hagyományőrző küldetését. Akkor még senki sem gondolta, hogy 40 nyár elteltével az adonyiak ma is ugyanolyan lelkesedéssel készülnek a fellépésekre, mint anno, a kezdetekkor. A negyven éves jubileumra négy napig tartó rendezvénysorozattal állnak a publikum elé. Kiállítás, régi táncosok találkozója, pinceparti, gálaműsor és aprók tánca szerepel a csütörtöktől induló programokban.

A próba képei itt! >>>

A hagyományőrző együtteseknél természetes, hogy több generáció ropja egyszerre az ősöktől ellesett táncokat. Nagyszüleik, dédnagyszüleik lassan feledésbe merülő lépéseit igyekeznek átmenteni az utókornak. Így van ez az adonyiaknál is, akik 40 évvel ezelőtt az adonyi Művelődési Ház és a Dunaszöv ÁFÉSZ támogatásának, valamint Wünsch László koreográfiáinak köszönhetően kezdhették el művészeti tevékenységüket. Ma is nagy szorgalommal gyakorolják az elődöktől tanultakat. A 27 évig egy csapatként létező együttes mára két stílusra, és több oldalágra tagozódott, melyben egyaránt fontos szerepet foglal el a régi együttesből megmaradt csoport hagyományőrző sváb jellege, és az új formációk magyaros stílusa. Jelenleg öt csapat alkotja az Adony Táncegyüttest, melyben a németeseket 2012 óta Wenczl József vezényli. A hozzájuk tartozó utánpótlás a Kinder Rosmarin szakmai munkáját Simon István vezeti. A magyaros vonalat a felnőttek részéről a Salina tánccsoport képviseli, kiegészülve a Pendelyesekkel és az Aprókkal. Vezetőjük Iker Józsefné. A több csapatból, és közel 80 főből álló együttes négy napos rendezvénnyel ünnepli alapításának negyvenedik évfordulóját. A programokról részletesen: május 1-jén csütörtökön 17 órától kiállítás nyílik a Művelődési Ház Lívia termében az együttes történelméből. Május 2-án pénteken 16 órától az „öreg” táncosok találkozójának szintén a Művelődési Ház ad otthont, melyre sok szeretettel várnak minden volt tagot és ismerőst. Május harmadikán szombaton 15 órai kezdettel a Kastély Park udvarán nagyszabású gálaműsoron adnak ízelítőt az elmúlt negyven év hagyományőrző táncaiból, ahol fellép az együttes minden csoportja. A két részből álló programon elsőként német táncokat láthat a közönség, majd magyar stílussal zárul a repertoár. A nap befejezéseként bállal ünneplik a 40 évet. A rendezvénysorozat vasárnapra is tartogat látnivalót. Délután két órától a szintén évfordulós - 5 éves - Kinder Rosmarin tart bemutatót, akik ezúttal nem egyedül lépnek színpadra. Vendégként a mezőfalvi iskola gyermektáncosai és a zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport és Ifjúsági Kulturális Egyesület produkciói színesítik az előadást.

A pénteki öregek próbáján Eizemberg János alapítótag lapunknak elmondta: nagy szeretettel és igyekezettel készül minden csoport a negyvenéves évfordulóra. Izgalommal várják rég nem látott ismerőseiket.

A próbán készült felvételeket megnézhetik itt! >>>

 

Share