20 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Vándorkiállítás Fejér megye népművészeinek alkotásaiból

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

További képek itt! >>>

Április 26-tól közel három héten keresztül láthatják az érdeklődők a Fejér megyében élő népművészek munkáiból rendezett vándorkiállítást. A Magyarországi Alkotóművészek Közép-és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Fejér Megyei Művelődési Központ, valamint a mezőfalvi Kiss Kálmán Művelődési Ház szervezésében megnyíló tárlaton rég elfeledett mesterségek mai művelői mutatják meg, hogyan lehet átörökíteni, újjá éleszteni kézműves hagyományainkat. A kiállításon 18 mester, köztük három Fejér megye népművésze cím birtokosa tárja közönség elé kompozícióit. A népi művesség alapanyagaiból készített dísztárgyak és használati eszközök új értelmet nyerhetnek a modern világban. Bár az alkotóelemek természetszerűsége egyre inkább kuriózummá válik, azonban a hasonló alkalmak jó eséllyel népszerűsíthetik őseink jelen korban is helytálló technikáit.

Komendó Gabriella fő szervező a vándorkiállítás bemutatójában a művek és alkotóik ismertetése mellett a népi művesség mai nehézségeiről is beszélt.

Komendó Gabriella fő szervező a vándorkiállítás bemutatójában a művek és alkotóik ismertetése mellett a népi művesség mai nehézségeiről is beszélt. Többek között elmondta, hogy nagyon nehéz jó minőségű alapanyaghoz hozzájutni. A fonalgyár megszűnt, a táj-jellegzetes színeket szinte lehetetlen beszerezni. A csuhé-babakészítők speciális kukoricafajtát keresnek. A szalmakosárfonók nem a nagyüzemi gazdaságból szerzik be a szalmát. Hazai gyártásban pedig lemaradtunk a körülöttünk lévő államokhoz, például Szlovákiához képest. Állami támogatás kellene az alapanyagokhoz, mert kicsiben senkinek nem éri meg termelni, és szintén állami segítség lendítene nagyot az alkotói kedven is. A kihelyezett kompozíciók, használati eszközök, dísztárgyak között olyan darabokat is találunk, melyet nemcsak nézni lehet, de hangját is hallhatjuk.

A tárlaton jelenlévő és kiállító Viasz Zoltán hangszerkészítő kézműves rögtönzött bemutatót tartott a faragott furulyáján.

A Fejér megyei népművészek vándorkiállítását jó szívvel ajánljuk, melyet a mezőfalvi művelődési ház nyitva tartása alatt május 15-ig lehet megtekinteni!

 

 

 

 

Share