28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nagykarácsony: Jubiláltak a méhészek

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a méhészek családi napjáról itt! >>>

Nagykarácsony: Jubiláltak a méhészek

Húszéves éves a Dunaújváros és Vidéke Méhész Klub

Egyre többen fognak hozzá a méhészkedéshez, de ez nem biztos, hogy jó a szakmának

Két évtized még a társas kapcsolatban is jeles évforduló. Pláne nagy dolog egy civil szervezetnél, ahol a méhészkedéssel foglalatoskodó emberek tartoznak össze. Ahogy a jó házasságban lenni szokott, náluk is zajlik az élet. Most éppen az éves családi napjukat tartották a szervezet huszadik születésnapjával egybekötve.

Július 31-én, szombaton délelőtt a Nagykarácsonyi Művelődési Ház adott otthont a Dunaújváros és Vidéke Méhész Klub szokásos összejövetelének. A felvezető szavakban Papp László köszöntötte a családostul megjelenteket és külön a kilenc alapító tagot. A jeles évfordulóra tekintettel a klub létrehozóinak munkásságát ajándékkal köszönték meg a méhésztársak. Közülük Müller Jánost kérdeztük.

- Szükségszerűvé vált kilépni az államilag létrehozott méhész szövetkezetből. Anno Dunaújváros környékének méhészeit fogtuk össze. Ma Iváncsától Dunaföldváron át Nagykarácsony, Előszállásig vannak tagjaink. A szakmaiság javítása, méhészek továbbképzése, összefogása, érdekképviselete miatt alakult a klub. Az akkori kereskedés okozta problémák is kikényszerítették az egységes fellépést. Sajnos, a problémák azóta is fennállnak, de mi ettől még nagyon jó csapatot alkotunk. Évente többször találkozunk szakmai és egyéb alkalmakkal. Az emberiség tekintetében létkérdés a méhészkedés, hiszen az apró rovarok virágporzó munkája nélkül az emberiség sem létezhetne. Ezért is fontos, hogy ha már nem hoz anyagi hasznot a méhészet, akkor is fenn kell tartani a méhcsaládokat. Az sem jó, ha túl sok a méhész, mert hígul a szakma – emelte ki az interjú végén Müller János alapító.

A rendezvény hivatalos részében Nagy Gyula a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének elnöke közepes évnek értékelte az ideit. Legnagyobb gondot az értékesítésben és a világot elárasztó kínai méz minőségében látja. Egyébként meg nagy elismeréssel adózik a méhésztársak és családjaik munkájának, összefogásának. A huszadik születésnapot ebéddel, baráti és szakmai beszélgetéssel zárták Dunaújváros és környékének méhészei.

 

Share