12 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Nagyvenyim: Könyvtáravatóhoz méltó falunapon vannak túl a nagyvenyimiek!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók az ünnepségről itt! >>>

Nagyvenyim: Könyvtáravatóhoz méltó falunapon vannak túl a nagyvenyimiek!

Sok ezren vigadtak másfél napon keresztül. Barátságparkot, művelődési házat és könyvtárat avattak, közösségi díjakat adtak át. Aki most sem érezte jól magát, annak saját magában kell a hibát keresni!

„A barátságnak nem kell külső jel, a barátság az emberek szívében él!” - emelte ki ünnepi köszöntőjében még a pénteki parkavatón Francz Göttler az altomünsteri küldöttség képviselője, és hogy mennyire nem üres mondatok hangzottak el, arra a szombati falunapi rendezvények kimagasló sikere szolgált bizonyítékkal. Augusztus 5-én és 6-án több ezren vigadtak Nagyvenyim önállóvá válásnak 69. évfordulóján. A jeles ünnep alkalmából Dibusz Sándorné Díszpolgári Címben részesült. Nagyvenyim Közszolgálatáért kitüntetést vehetett át Szeberényi Gáborné, Segesdi Józsefné, László Tiborné, Szloboda Istvánné. A szombati különleges és nyílt testületi ülés folytatásában felavatták Nagyvenyim új közintézményét a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár épületét. Az ünnepi mozzanatok után teljesen megtelt a községháza mögötti liget. Változatos és kitűnő hangulatú programokon vigadtak a falunapra kilátogató emberek. Vasárnap hajnalig állt a bál!

Vargáné Kaiser Katalin Nagyvenyim polgármestere az ünnepi testületi ülés köszöntőjében kihangsúlyozta, tizenhat év után önálló épületbe költözhetett a művelődési ház és könyvtár.

- Megvalósult többek között az önkormányzat és az óvoda energetikai korszerűsítése, az iskola tornatermi nyílászáróinak cseréje, valamint elkészült a sportöltöző fejlesztése. Folyamatban a hőtermelő oldal kiépítése és a konyhai, étkeztető helyiség kialakítása – hogy csak az utóbbi idők nagyobb beruházásait említsük. Nagyvenyim előremutató és jelentős változásaihoz kitűnő partnerként járultak hozzá a lakossági, a vállalkozói és az állami támogatások képviselői. A munkák során példamutató együttműködés jellemezte a politikai és társadalmi élet szereplőit – zárta ismertetőjét Vargáné Kaiser Katalin.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő Szerb Antal idézettel folytatta az ünnepi szónoklatot. - „Mert a világnak égető szüksége van egy kis jóságra” és Aki a könyvet szereti rossz ember nem lehet!” - hangzott a sokak által ismert mondat. Az idézet valódi tartalommal a mostani könyvtáravatón is megtöltődött, hiszen régi vágya teljesült a nagyvenyimieknek. A községet érintő, életminőséget javító fejlesztések ezzel még korántsem értek véget. A kormányhatározat értelmében új burkolatot kap a M 6-os számú autópálya Nagyvenyimet összekötő és azon áthaladó útszakasz – jelentette be Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő. A hivatalos eseményen felolvasták Rétvári Bence parlamenti államtitkár üdvözlő levelét, melyben a kultúra támogatása, a helyi emberek és az önkormányzat akaratának összhangja kapott nagy hangsúlyt. A beszédeket követően az új kulturális beruházás a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár avatásánál Kocsis Henrietta református lelkész szavai adtak méltó keretet az ünnepélyes pillanatoknak. Az elkészült intézmény a remény megtestesülése – hívta fel a körülállók figyelmét a lelkészasszony. Nem a pincébe dugták a könyveket, hanem új épületet emeltek, és ez a legnagyobb erénye a mai történetnek, mert a kultúráért áldoztak nagy összefogással. A legemelkedettebb pillanatban Dr. Galambos Dénes, a kivitelező képviseletében Nemes Zoltán ügyvezető és Vargáné Kaiser Katalin állt a nemzeti színű szalag elé, hogy ünnepélyesen is átadja a nagyközönség számára az új művelődési házat és könyvtárat. Szalagátvágás után Kristofory Valter katolikus plébános megáldotta a helyiséget, majd a nagyvenyimiek birtokba vették az épületet, ahol a megnyitóra Császár Mónika Ilona Nagyvenyimen élő rajztanár festménykiállításával készültek. A falunap azonban nemcsak hivatalos mozzanatokból áll, hanem remek találkozási és szórakozási lehetőség. Reggeltől estig váltogatták a jobbnál jobb programok egymást. Minden korosztály találhatott magának kikapcsolódási lehetőséget. A nap vége felé a rendezvény fő védnöke Nagyvenyim vezetője foglalta össze az addig eltelt időt:

              

További képek a falunapról itt! >>>

- Olyan eredményeket értünk el, melyre joggal büszkék a nagyvenyimiek és mindazok, akik a fejlesztésekhez munkával vagy egyéb módon hozzájárultak. Értékeket hoztunk létre. A testvér-települési kapcsolatainkkal és a falunappal a népek, emberek közötti barátságnak állítottunk példát. Mellesleg pedig igen jól érzi magát minden kilátogató – összegezte a falunapi tapasztalatokat Vargáné Kaiser Katalin polgármester.

Hogy az előbb elmondottak mennyire nem öndicséretnek számítanak, arra a nagyvenyimi falunapról készült képes összeállításunk a legnagyobb bizonyíték!

 

Share