04 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Baracs: Főhajtással tisztelegtek Kornis Károly huszár főhadnagy síremléke előtt

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók az ünnepségről itt! >>>

"Amikor évről évre eljövünk megemlékezni elődeinkről, akkor azért is tesszük, hogy rájuk emlékezve gyűjtsünk erőt magunknak a mindennapokhoz! Azért is jövünk, hogy tiszteletünket tegyük emlékük előtt, és egyúttal példát mutassunk a hagyományok tiszteletéből. A hagyományban élés erőt ad" - mondta várai Róbert ünnepi köszöntőjében.

Március 15-én délelőtt 11 órakor ünneplőbe öltözött, ruhájukon nemzeti színű szalagot, kokárdát viselő emberek gyülekeztek a Baracs-Templomosi temetőben. A község hősi halottjának síremlékénél önkormányzat, civil szervezetek képviselői és magánemberek mellett megjelentek Kornis Károly leszármazottjai is. Az ünnepi beszédet a hagyományoknak megfelelően várai Róbert Baracs polgármesterétől hallhattuk. „A Szabadságharc ünnepén, megemlékezésünkön azokra a hősökre gondolunk, akik mertek és tettek.” - vezette fel köszöntő beszédét a községi elöljáró, majd a magyar nép szabadságharcainak történelmén keresztül állított példát a mai kor nemzedéke elé. Várai Róbert megemlékezésében kitért jelen világunk gazdasági válsággal és identitászavarral terhelt eseményeire is, ahol újra üzenete van a 1848-49-es eszméknek. A beszéd végén Kornis Károlyról emlékezett a polgármester. Kornis József 1821-től két fiával élt itt, birtoka a mostani 6.sz. főút és a Baracsi út között terült el. Egyik fia, Kornis Károly jogot tanult. A szabadságharc kitörése után rögtön beállt a seregbe. Görgey Artúr seregében szolgált végig. A ranglétrát végigjárta, legmagasabb tisztsége főhadnagy volt. A szabadságharc után Fejér megye táblabírója lett, majd ügyvédként dolgozott. Mindenkor hű volt a magyar eszmékhez.

A koszorúzást követően a huszár főhadnagy utódait kérdeztük példaképről, gyökerekről.

- Nagy megtiszteltetés nekünk ez a pillanat – mondta a megemlékezés után a család képviseletében Dr. Zsilinszky Lászlóné Kornis Károly 48-as főhadnagy unokájának az unokája. Baracs és Kornis puszta számunkra olyan gyökér, amelybe kapaszkodni és építkezni tudunk gyerekeinkkel, unokáinkkal együtt. Szeretettel és tisztelettel kötődünk a településhez, amit elődeinknek is köszönhetünk. Az ősök emlékéért, valamint a hagyományok megőrzéséért újítottuk fel az idei ünnepégre Kornis Károly síremlékét – ismertette a sírhely rendebtételének történetét a hozzátartozó.

Share