28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Baracs: Disznót vágtak a Baracsi Társaskör tagjai

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a társaskör jubileumi disznóvágásáról itt! >>>

Baracs: Disznót vágtak a Baracsi Társaskör tagjai

Tavaszi toros pecsenyével ünnepelték tízéves fennállásukat

Több éve hagyomány a baracsi civil szervezeteknél, hogy összejöveteleikre valamilyen módon bespájzolnak némi elemózsiát. Jól jön az majd a hűtőből elővéve egy-egy rendezvényen. Így volt ez március 18-án is Baracs-Templomoson, ahol a Baracsi Társaskör tagjai Vancsura József portáján gyülekezett tavaszi disznóvágásra.

Dezső még nem sejtette a reggeli sürgés-forgás okát az ól körül. Szokásos játékos jókedvvel dörgölődött gazdája lábához, mikor az etető kéz nyugtatgatta. Egy utolsó harapás a ropogós kukoricába, azután végleg elcsendesült minden. Az áram hamar megbénította „Dezsőt”, aki hangtalan csuklott össze. A többi már rutin munkának számított. Markos legények fogták közre az állatot. Az udvarra vonszolást követően gyorsan, és nagy tapasztalattal dolgozott a böllér. Közben a régi disznóvágós történetek felelevenítésével, no, meg a bátorító pálinka hatásával a feszültség is oldódott. Abban mindenki egyetértett, hogy kicsit sajnálták az állatot, de hát enni muszáj! Vancsura József gazdálkodó már sokadik éve támogatja a társas kört. Ahogy lapunk munkatársának elmondta, felnevelődik a többi mellett még egy a közösség javára. A Baracsi Társaskör összejövetelének a hagyományok mellett egy másik oka is volt. Éppen most ünneplik tízéves jubileumukat! A jeles évforduló alkalmából kérdeztük Sutyera Máriát a társaságvezetőjét.

- Jelenleg 35 taggal rendelkezünk. Eredetileg Erdélyi Barát Kör néven akartuk bejegyeztetni magunkat, de ez már foglalt volt, ezért választottuk a társaskör elnevezést. Céljaink között szerepel a hagyományápolás, közösségi programok támogatása, azokon való részvétel, és nem utolsósorban megőrizni a társadalmi társas kapcsolatokat. Igyekszünk rendezvényeinket mindig jó hangulatban, barátsággal megtartani. A tízéves évfordulónk talán garancia lehet, hogy amit teszünk az a közösség hasznára válik – ismertette a társaság elmúlt évtizedét Sutyera Mária.

A Baracsi Társaskör megkerülhetetlen része a község civil életének. A jubileum alkalmából kívánunk nekik további sikeres munkálkodást!

 

Amíg a férfiak a sertéssel foglalatoskodnak, addig az asszonyok szorgos munkával készítik elő a sültvérbe való hagymát

További kképek itt! >>>

 

Share