04 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Szalkszentmárton: I. néptánc fesztiváljukat rendezték a helyi táncosok

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Damásdi Sándor a vendéglátó néptánc egyesület nevében köszöni meg a rendezvényen sikerét

További fotók itt! >>>

Csizmaveregető

Szalkszentmárton: I. néptánc fesztiváljukat rendezték a helyi táncosok

Bő másfél órán át szólt a zene, ropták a táncot. Negyven év hagyományait élesztették újra.

Fergeteges hangulattal és tizennégy együttes 170 fellépőjével debütált április elsején, szombat délután a szalkszentmártoni művelődési ház színpadán az I. Szalkszentmártoni Néptánc Fesztivál. Fellépett a helyi táncegyesület négy csoportja, az Uszódi Szederinda Gyerek csoport, az Adonyi Rozmaring és a Mezőfalvi Néptánc Együttes, a Csatangoló Tánccsoport – Isaszeg és a Pálfai Hagyományőrző Néptánc Egyesület. A résztvevő táncegyesületek és a vendéglátók a különleges alkalomhoz illő pergős előadásokkal szórakoztatták a közönséget, melyben magyarországi és erdélyi táncok koreográfiáiban többek között mezőségi, szatmári, dunántúli, felcsíki, kalocsai összeállításokat láthattunk. A rendezvény megnyitójában Káposztás Tibor polgármester kiemelte, hat éve ébresztették fel Csipke Rózsika álmából a helyi néptáncot. Összeállt újra a régi csapat és ott folytatták, ahol abba maradt a híres, sikeres szalkszentmártoni néptánc. Fontos, hogy nemcsak elkezdték, de töretlen lelkesedéssel folytatták a népi hagyományok ápolását, valamint a jövőre is gondolva megszervezték a mostani, az első néptánc fesztivált. Reményeink szerint folytatása is lesz – hangsúlyozta köszöntő beszédében a község polgármestere. A műsor után a rendezvény fő szervezőjét Damásdi Sándort kérdeztük, célokról, tervekről.

- Szalkszentmártonban – kisebb, nagyobb megszakításokkal – több mint negyven éve működik táncegyüttes. A jelenlegi csapat közel ötven táncossal 2011 óta ápolja a helyi és a magyar hagyományokat – kezdte rövid ismertetőjét a szalkszentmártoni táncosok vezetője. Itt a községben remek a közönség, ezért gondoltuk, hogy a régi és az új kapcsolatok felhasználásával képesek vagyunk egy ilyen nagyszabású fesztivált megszervezni. Kétévente terveztük a folytatást, mivel komoly anyagi költséget jelent a rendezvény. A tagok, az önkormányzat és vállalkozások segítik kitűzött céljaink elérését. Bízunk benne, a jövőben tovább ápolhatjuk, átörökíthetjük a magyar tánckultúra gyönyörű hagyományait – fogalmazta meg a távlati elképzeléseket a riport végén Damásdi Sándor.

A Mezőfalvi Néptánc Egyesület is remek előadással lépett fel.

A táncegyüttesek fellépését követően Szalkszentmárton polgármesterét is megkérdeztük miként értékeli a rendezvényt?

- Aki benn volt és hallotta azt a fergeteges tapsot, amivel a közönség megköszönte a produkciókat, az önmagáért beszélt! Egészen biztosan mindenki jól érezte magát – összegezte a fesztivál tapasztalatait Káposztás Tibor polgármester. Ha a nemzet nem őrzi meg a hagyományait, a népmeséit, táncait, akkor a népvándorlással lassan eltűnik arról a helyről, ahova elhozta a jó Isten, a Kárpát-medencéből. Ezt elkerülendő próbáljuk tanítani az utánunk következő nemzedékeket, átadni, amit a szüleink tanítottak nekünk. Így nagy baj nem lehet – hívta fel a figyelmet a hagyományok átörökítésére Káposztás Tibor.

A fesztivál a műsort követően mi mással zárulhatott volna stílusosan, mint a résztvevők nagy és közös táncházával. A hangulatra és a kellemes élményekre egészen biztosan sokáig emlékeznek majd, akik jelen lehettek.

 

A képre kattintva indul a videó!

 

 

 

 

Share