20 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Baracs: Vödörből locsoltak a templomosi legények

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a locsolásról itt! >>>

Baracs: Vödörből locsoltak a templomosi legények

A lányok rafináltak Baracson - ezúttal a fiúk is kaptak az áldásból!

Régi szokás a baracsi táncos legényeknél, hogy húsvét hétfőn felkeresik leány ismerőseiket. A vidám rituálénak egyetlen célja van, jó alaposan megöntözni a „virágszálakat”. Nos, bátran állíthatjuk, az idén sem lesz módjuk sorvadozni a baracsi lányoknak. Vödörből zúdult a locsolóvíz – amolyan igaz népi módra!

A baracsi fehérnép zokon is venné, ha kimaradnának a locsolásból – mondta lapunknak készülődés közben húsvét reggelén a Simon leányok édesanyja Simon Attiláné. Ilyenkor mindig nagyon izgulnak, mennyien érkeznek, és milyen hideg lesz a víz. Pár perc beszélgetés után már be is futottak a srácok. Mosonyi Csanád vezetésével a baracsi táncosok apraja gyülekezett húsvéti öntéshez. Először komótosan megtöltötték a vedreket, majd két markos legény közrefogta első áldozatát. Háromra zúdult a hideg víz, azonban rafinált volt a leány! Egyik fogóját magával rántva menekült a víz elől. Így esett a templomosi Simonéknál, hogy Angéla helyett az első alkalommal locsolkodó Kenyér Szabolcs kapta a legtöbb vizet. Rövid vigasztalás után a második Simon leány sem kerülte el a sorsát. Rékát már ügyesebben öntötték a legénykék. A jó munkáért jár a vendéglátás! Ahogy szokás, locsolás után piros tojással, süteménnyel gazdagodtak a húsvétozók. A következő helyszín előtt kérdeztük Mosonyi Csanádot a gyerekek vezetőjét, mióta is tartják ilyen szépen a helyi szokásokat?

 

- Nyolc éve csatlakoztam a táncosokhoz, de már azelőtt is járták a fiúk a környéket. Két éve vettem szárnyaim alá az aprónépet. Baracs-Templomoson hét-nyolc helyen is locsolkodunk húsvét alkalmával. Simon Attila fogatára pattanva járjuk a községet, meglátogatva leány ismerőseinket. Ügyesek a fiúk, és mindig nagy kedvvel ápolják a hagyományainkat, a húsvétit meg különösen. A nagyobb táncosaink már hajnalban beutaztak a városba, az ottani ismerősökhöz, de egészen biztosan megjelennek majd Templomoson is – ismertette a programot Mosoni Csanád.

Baracson tehát ismét a hagyományápolás szép példáját láthattuk a néptáncosoktól. Valószínűleg a májusfa állításnál is találkozunk majd velük.

A videó a képre kattintva elindul!

 

Share