28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Virágzik a repce, óvatosan a virágtáblák környékén!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Virágzik a repce, óvatosan a virágtáblák környékén!

Repce idején megvadulnak a méhek! Legjobb védekezés a megelőzés, mindenképpen kerüljük a méheszeteket!

A tavasz gyönyörű évszak, tele van szebbnél szebb virágokkal. Réten, erdőn járva csodálhatjuk a természet szépségét. A boldogságba azonban könnyen szomorúság és fájdalom keveredhet, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek. A nagy virágzás idején meggyűlhet a bajunk a méhekkel. Papp Lászlót a Dunaújváros és Vidéke Méhész Klub elnökét kérdeztük miként előzhetjük, illetve háríthatjuk el a méhtámadásokat?

- A legjobb stratégia, mindig a megelőzés, a körültekintően megszervezett kirándulás – vezette fel fel a hasznos tudnivalók sorát a méhész klub elnöke. Szervezett utak esetében fontos, hogy indulás előtti napokban a túravezető a lehetőség szerint járja be az útvonalat, vagy legalább érdeklődjön a helyi viszonyokról. A magán út alkalmával is nagyon figyelmesnek kell lenni, hiszen a méhek nem úgy mennek mint a katonák „síppal, dobbal, nádi hegedűvel”, ezért könnyen beleszaladhatunk a repülési útvonalakba. Mindig nézni kell az a kihelyezett táblákat, melyen „Vigyázz Méhek” felirat olvasható. Véletlenül se menjenek arra, még akkor sem, ha nagyot kell kerülni! – hívta fel a figyelmet a legfontosabbra Papp László. Egyébként van hangjuk, de ezt csak gyakorlott fül hallhatja. Amennyiben még is megtörtént a találkozás, ne kezdjünk el csapkodni, mert biztosan nem mi leszünk a győztesek. A méhecske sokkal fürgébb. Ha van lehetőség, távolodjunk minél messzebb a méhészettől. A közelben lévő bokorba bebújva, vagy bedugva fejünket, jó eséllyel megmenekülhetünk, mert az apró rovarok nem szívesen repülnek be a sűrű bokorba. Néhány perc után a zsongás alább hagy és vissza lehet vonulni, de nem újra a méhek felé vezető útvonalon – kaptuk a túléléshez a tanácsot a méhészek vezetőjétől, repcevirágzás idején.

Az elmúlt egy-két évben nem történt méhtámadás a környéken. Soha nem a rovarok a hibásak, nekünk embereknek kell körültekintőnek lennünk!

Képek: Archív!

 

Share