28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Falunapon díjazták a közösségért sokat tevő embereket

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Falunapon díjazták a közösségért sokat tevő embereket

A Mezőfalvi Vigasságok ünnepi pillanataiban öten vehették át a kitüntetést

 

A városokban, falvakban nagyon sokan élnek, dolgoznak tisztességgel, becsülettel. Azonban mindig vannak köztük olyanok, akik úgy érzik, egy picivel többet szeretnének tenni a közösségért. Akár tudatosan, vagy anélkül, hobbiból, munka mellett, vagy elhivatottsággal karöltve jelenik meg ez a pici plusz, mindenképpen elismerésre méltó. A hétvégi Mezőfalvi Vigasság már hagyományosan jó alkalom, hogy a falu jó hírnevéért, a közösségért sokat dolgozó embereket köszöntsék.

 

Dr. Kosztándi-Molnár Éva

Dr. Kosztándi-Molnár Éva gyermekorvos 2005-ben települt át Romániából családjával. Az akkori gyermekorvos Dr. Illyés Margit közvetítésével jutott el Mezőfalvára. Azért voltak kénytelen elhagyni szülőhelyüket, amiért sokan mások is. Magyarként Romániában nem érezték magukat sem anyagi sem erkölcsi biztonságban. A váltással nehéz évek következtek, hiszen a gyógyító munka érdekében minden szigorlatot újra kellett letennie, a napi foglalkozással párhuzamosan. Közben Illyés doktornő praxisát segítve dolgozhatott csak. A megélhetés és a nagyon sok falubeli segítség viszonzásául rengeteg ügyeletet vállal a mai napig is. Éjt nappallá téve dolgozik, ezért szinte huszonnégy órában elérhető az emberek számára. Egyénisége egyszerű, természetes, becsületes és jólelkű. Végtelen alázattal, magas szakmai felkészültséggel, erős elhivatottsággal látja el betegeit. Emberi és szakmai magatartása sokak számára lehet példa értékű.

 

Lakos Angéla

Lakos Angéla mind a kulturális, mind a zenei életben több évtizedes, színvonalas munkát végzett. 1998-ban a Mezőfalvi Nőikar vezetőjeként a kórus szakmai életében magas nívót sikerült elérnie. A kórus arany, illetve ezüstminősítést szerzett. Megszámlálhatatlan fellépés kíséri szakmai előmenetelét hazai és nemzetközi szinten. Vezetésével a Női Kar állandó szereplője a falu közösségi programjainak. Munkájának köszönhetően a világi és egyházi művek mellett német nemzetiségi népdalok is színesítik a kórus folyamatosan bővülő repertoárját. A Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó kezdeményezésére valósult meg, mellyel a település a térség egyik legrangosabb zenei fesztiválhelyszínéül nőtte ki magát. Angéla a vezetője a minden évben színpadra álló Polgármesteri Hivatal Kórusnak is, ami rendre az adventi forgatag negyedik vasárnapjának fényét emeli a Piac téren. Ezzel a kitüntetéssel jelentős mértékben tiszteleghetünk a Mezőfalvi Nőikar előtt is, elismervén annak rendkívüli jelentőségét Mezőfalva kulturális életében.

 

Fribák  Mihály

Fribák Mihály Sismándon gyerekeskedett, majd édesanyjával Mezőfalvára, a Honvéd utcába költöztek. Szenvedélyesen gyűjti a régi mezőgazdasági eszközöket, melyek egy részét házuk gangjának díszítésére használ. Mivel a házhoz elég nagy telek tartozik, így a kert hasznosítására is nagyon komoly figyelmet fordít. Messze földön híres fokhagymája, elsősorban mérete miatt. Egyéb tevékenységét, mint önkéntes tűzoltó végzi nagy odaadással. A mezőfalvi önkéntes tűzoltó egyesületnek alapítója és oszlopos tagja. Nagy szakmai tudással végzi munkáját. Vitathatatlan érdemei vannak, hogy egységük gyors reagálásának köszönhetően nagyon sok káreseményt jelentős mértékben meg tudtak akadályozni. A falu társadalmi rendezvényeinek aktív szereplője. Civil tevékenysége miatt is gyerekek, felnőttek egyaránt kedvelik a köztiszteletben álló Fribák Mihályt.

 

Csuti Elemér távollét miatt nem volt jelen az ünnepségen

Csuti Elemér 1948-ban született a felvidéki Für községben. Még ebben az évben a kitelepítések keretében került az akkori Hercegfalvára, máig itt él. Iskoláit helyben, illetve Dunaújvárosban végezte, energetikus-mérnöki oklevelét Esztergomban szerezte. Munkája Mezőfalvához kötötte, majd 1990-ben megalapította gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégét, melyet a mai napig vezet. Példás családban élnek feleségével, három gyermekével illetve öt unokájával. Hosszú ideig tanácstagként dolgozott, majd több cikluson keresztül képviselőként segítette a falu lakosainak életét. 1993- ban nevéhez fűződik, hogy megalakult a mezőfalvi Polgárőrség. Segítőkészsége példaértékű, ha kell, saját teherautójával fuvaroz a köz javára. Az önkormányzatnak akár facsemete felajánlással is segít, de nincs olyan kérés, amely mellett elmenne. A mai napig polgárőrként szolgálja a települést

 

Horváth László

 

Horváth László 1986-ban találkozott először a mezőfalviakkal a néptáncon keresztül. A bemutatkozást követően 12 éven keresztül aktív tagja lett a társaságnak. 1991-ben a családdal együtt költözött a községbe, ahol Számos társadalmi rendezvény aktív részeseként egyre jobban megismerte a helyi lakosokat. Négy fordulón keresztül szervezte és vezette a „Határok nélkül” című falvak közötti vetélkedő mezőfalvi csapatát. A Mezőfalváért Egyesület alapító és vezetőségi tagjaként dolgozott és munkássága eredményeként közel félmilliós egészségmegőrzési pályázati pénz érkezett a faluba. 1993-tól a polgárőrség tagja, 1998-tól vezetőségi tagja lett. Több évig segítette az Ifjú Mezőfalviak Egyletének rendezvényeit. Fél évig készítette a kábel tv képújságját, Két és fél évig a helyi újság lapigazgatója volt, valamint tizennégy éve működteti Mezőfalva online magazinját. Négy évig a Kulturális Bizottság külsős tagjaként tevékenykedett, majd a következő választáskor képviselőként a Szociális és a Kulturális bizottságban kapott szerepet. Négy éven keresztül szervezte, rendezte a Kondor- kupát, valamint a hagyománnyá váló évenkénti éjszakai amatőr futball kupát. Sportért végzett munkájáért tiszteletbeli csapattag. Tizenhat éve a Szociális és Egészségügyi Bizottság külsős társadalmi tagjaként dolgozik. Rendszeresen publikál az Én falum Mezőfalva helyi lapban. Négy éve tudósít a Dunaújvárosi Hírlap külsős munkatársaként Mezőfalváról, két éve pedig kibővítve Nagyvenyim, Baracs, Kisapostag társadalmi és kulturális életéről. 2017-ben a Dunaújvárosi Hírlap által adományozott „Az Év Legjobb Mezőföldi Tudósítója” címet nyerte el.


 

 

 

Share