19 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Mezőfalva: Településarculat -tervezettről tárgyaltak a képviselők

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Mezőfalva: Településarculat -tervezetről tárgyaltak a képviselők

Szeptember 12-én lakossági fórumon ismertetik az elképzeléseket

Augusztus 30-án, szerdán rendkívüli testületi ülés keretében olyan jelentős téma hevert a képviselők előtt, mint Mezőfalva jövőbeni települési kinézete, arculata. A településkép-védelméről szóló 2016-os törvény célja, a települési közösségek hatékonyan óvják meg környezeti kultúrájukat, és fejlesszék azt. A múltheti, szerdai fajsúlyos napirendi pontban nem kisebb feladat állt a mezőfalvi képviselők előtt, mint véleményezni a szakemberek által készített és a testület elé benyújtott munkaanyagot.

A község legrégebbi épülete  (A képen jobbra!) az 1788-ban épült katolikus plébánia

Galéria a település arculathoz itt! >>>

 

 

Minden település jellegét, arculatát meghatározza, hogy az alapítás óta milyen épített és kulturális környezet alakult ki. Az értékek és az egységes kinézet megóvása teszi szükségesé a törvényi szabályozást. Az építési és szabályozási előírások a közintézmények esetében könnyebben érvényesíthetőek – hangzott el a múltheti mezőfalvi testületi ülésen. A magáningatlanoknál viszont sokkal bonyolultabb a célok elérése. Itt legfeljebb ajánlásokat tehetnek a tulajdonosoknak. Akarata ellenére senkinek nem veszik védelem alá az ingatlanát – hangoztatták a képviselők a téma tárgyalásánál.

Czifra Attila a család idős hozzátartozójának vásárolta, és újította fel eredeti formában a József nádor utcai ingatlant. Sokan nem is tudják, milyen értékeket rejtenek a régi épületek!

 

Mezőfalván akad rossz és jó példa is, mikor az építkezésnél figyelembe vették a korabeli építkezési hagyományokat. Újdonság, hogy a köztéri szobrokat is védelembe vették. Az elkészülő kézikönyv nem kizárólag a szakembereknek szól. Elsősorban a települési döntéshozók és a lakosság tájékoztatását, szemléletformálását segítő kézikönyvként kell rá tekinteni. A tervezetet Mezőfalva internetes honlapján is közzé teszik, majd szeptember 12-én 17 órakor a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében tartandó fórumon a lakosság is megismerkedhet a részletekkel. Az ülés végén Márok Csaba polgármestert kérdeztük.

 

Szőlőhegyen korabeli pincesorokat őriza múlt

 

- A településarculati kézikönyv kialakításánál próbáltuk a jelenlegi helyzethez igazítani a település jövőbeni arculatának a meghatározását. Ahol a régebbi építési stílusú házak vannak, ott azokat preferáltuk, ahol pedig új, ott természetesen azokat igyekeztünk a munkaanyagba beilleszteni. A lakosságnak ez nehézséget nem jelent, inkább odafigyelést. Fontos, ők is akarják, hogy azon a településen, ahol élünk, az szép legyen. Nekünk is ez az érdekünk, és ezért határoztuk meg ezeket az irányokat, ami a településarculatot befolyásolják. Mezőfalván határidőre elkészítették az anyagot, így a terveknek megfelelően halad a munka. Az érintett intézményvezetőknek és ingatlantulajdonosoknak már elküldték az értesítőket – tájékoztatta a témával kapcsolatban lapunkat Márok Csaba polgármester.

Múló értékeink

A végére egy nem túl vidám kép, ami szintén hozzátartozik Mezőfalva településképéhez - sajnos!

 

Share