20 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Átadták az övárok rendszert, már nem kell félni a víztől Baracson

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 Várai Róbert polgármester, Kalmár Tamás a Magyar Közút Nzrt., Hered György főmérnök, kivitelező Útéppark Kft, Megulesz Gabriella ügyvezető Dunaújvárosi Vizi Társulat, Szabolcs László az önkormányzat műszaki ellenőre a baracsi övárok átadásánál

 

Átadták az övárok rendszert, már nem kell félni a víztől Baracson

Huszonhétmillió forint plusz ÁFA értékű fejlesztésnek köszönhetően csökkenhet a csapadékvíz okozta kár a faluban. Tízéves adósságot törlesztett a község vezetése.

Jelentős beruházást zárt az elmúlt hét közepén Baracs Önkormányzata. A községre zúduló esővíz ezentúl már vélhetően nem okoz problémát, mert befejeződött az övárok rendszer építése. A hivatalos átadás után Szabolcs Lászlót a beruházás műszaki ellenőrét és Várai Róbert polgármestert kérdeztük az övárok fontosságáról.- Reményeink szerin a Liget sor és a Remény sor keleti (Dunaújváros) felőli oldalának ad olyan védelmet, ami nagy esőzések alkalmával is biztosítja házak épségét. Az övárok gyakorlatilag levezeti a vizet a baracsi vízfolyásba – ismertette a megépült védelem lényegét a műszaki szakember.

- Felkészültek a települések a megváltozott időjárási viszonyokra?

Megítélésem szerint folyamatosan figyelemmel követik a területükön zajló időjárási eseményeket. Próbálják a lehetőségekhez mérten a hirtelen jelentkező csapadékvizeket elvezetni. Ehhez készülnek speciális tervek is. Ami most kész lett, az egy tízéves adósság. Bízunk benne, jól fog működni.

- Kell ezt a rendszert tovább fejleszteni, vagy ezzel kész?

- Helyi vonatkozásban ezt az övárok rendszert tovább építeni nem szükséges. Megfelelően üzemeltetni viszont ajánlott. Elengedhetetlen a karbantartás, mint a hordalékoktól, különböző szennyeződésektől való megtisztítás. Ebben biztosan nagy segítséget nyújthatnak azok a lakók, akiknek a kertvégében van az árok. Ha látnak valami rendellenességet, jelezzék az önkormányzatnak, és a hivatal megteszi a szükséges intézkedéseket, hiszen az önkormányzat az üzemeltető.

- Adódik a kérdés, lesz rá kapacitás?

- Alapvetően muszáj gondozni. Ötéves üzemeltetési kötelezettség terheli az önkormányzatot. Képben voltunk, hogy ez mivel jár. Közmunkásaink már most jöttek takarítani, így az első karbantartás is megtörtént – tette hozzá a kérdésünkre Várai Róbert polgármester.

Baracson tehát jó eséllyel kivédik ezután a felhőszakadás okozta károkat, csak egyetlen dologra, a karbantartásra szükséges odafigyelni. Ahogy hallottuk, ebben nem lesz hiány.

 

Share