19 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Baracs: Ihaj, csuhaj – Sose halunk meg! Élő hagyomány a szüreti szokások felelevenítése

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Rengeteg fotó a rendezvényről itt! >>>

Baracs: Ihaj, csuhaj – Sose halunk meg! Élő hagyomány a szüreti szokások felelevenítése

Nagy áldozatot hozunk, a falu összes „rossz borát” meg kell igyuk – mondták nevetve a cigány szekér határtalanul jókedvű utasai a szombati baracsi szüreti felvonuláson. Mezőfalváról, Nagyvenyimről, Bölcskéről, Előszállásról, Daruszentmiklósról, Nagykarácsonyról is érkeztek lovasok, és fogatok az idei nagy menetre. A templomosi startvonalnál kérdezősködtünk, mi a története ennek a nagy vigadalomnak?

- Huszonegy éve a nagycsaládosok fogják össze a szervezési feladatokat - kaptuk a rövid ismertetőt Rónásné Kulics Helgától a baracsi nagycsaládosok vezetőjétől. Gyakorlatilag megalakulásuk óta egyik fő programjuknak tartják a helyi népszokások ápolását, melybe remekül beleillik a szüreti mozzanatok felelevenítése. Baracson már nem a múltat idézzük, hanem visszatérő, jelenkori program a szüreti felvonulás és a hozzá tartozó bál. A falusi emberek ma is hasonló jó kedvvel, dédapáinktól örökölt tudással gyűjtik, darálják, préselik a szőlőt. Utána pedig az elvégzett munka után járó jól megérdemelt mulatozás következik, ahogy azt a nagy öregjeinktől látták.

 

 

Minden évben Baracs Templomosról indul a menet. Több megállót követően Apátszállásra érkeznek a felvonulók, ahol szintén kanyargósan visz a felvonulók útja. Az alkalmi megállók között az óvoda előtt várják legtöbben a díszes kocsisort. Itt az óvodások minden évben műsorral várják a sokaságot. A legkisebbek produkcióját a Bölcskei csikósok ostormutatványa követte. Produkciójuk befejezésében a közönség soraiból választottak bátor hölgyeket – még egy óvodást is – akit hangos csattanással ölelt át a meglendülő ostor.

További fotók itt! >>>

 

A látványos bemutató után, egészen a késő délutánig tovább kanyargott a község utcáin a baracsi szüreti felvonulók igen vidám kocsisora. Este bálban emelkedett tetőfokára a mulatság.

 

A bálról Rónásné Kulics Helga juttatott el lapunkhoz fotókat! >>>

 

A Mezőhír videója a felvonulásról a képre kattintva elindul!

 

 

 

Share