28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

80 éve szentelték fel a mezőfalvi templomot

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Képek a szentmiséről itt! >>>

 

80 éve szentelték fel a mezőfalvi templomot

 

Az évforduló tiszteletére szentmisét tartottak vasárnap a mezőfalvi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus templomban, ahol Kristofory Valter plébános a hit és a család összetartó erejét emelte ki ünnepi beszédében. Az évforduló ünneplése egyben tisztelet és főhajtás az elődök előtt is, akik teljes odaadással és önzetlen munkával, anyagi javak feláldozásával hozzájárultak a templom felépüléséhez. A mezőfalviak temploma eredetileg Sarlós Boldogasszony néven épült 1786-87-ben, majd süllyedés és földrengési károk miatt lebontották. Helyére új templomot húztak fel, mely Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom néven kapott felszentelést. Ezt a napot ünneplik most a falubeliek, és ezért tartják évente ezen a napon a búcsút Mezőfalván.Jeles eseményre, a templom felszentelésének 80. évfordulójára emlékeztek hívők és nem hívők a vasárnap reggeli ünnepi szentmisén Mezőfalván. A rendezvényen a Mezőfalvi Nőikar, Kiss Melinda operaénekes és Kiss Krisztina szaxofon játéka emelte a jubileum meghitt pillanatait. A szentmisén Horváth István egyházközségi képviselő ismertette a templom építésének és felszentelésének történetét.

 

Az archív fotók Jamniczky Zoltán gyűjtése


 

Templomunk 80. születésnapjára

A Zirc és Vidéke című hetilap 1937. október 17-i száma a következő szavakkal kezdi falunkról szóló híradását, mely „Hercegfalva ünnepe” címmel jelent meg a lap hasábjain: ”Az elmúlt vasárnapon szépséges őszi reggel virradt az ünnepi díszbe öltözött Hercegfal vára. Már az előző nap vendégek egész sora érkezett az új templom szentelésére. Vasárnap reggel pedig zászlók alatt búcsújárók tömegei jöttek, hogy Hercegfalva boldog lakosságával örömben egyesülten várják felszentelésre érkező főpásztort”, Shvoy Lajos székesfehérvári püspököt. Templomunkat éppen 8 éve, 1937. október 10-én szentelték fel Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. Elődje az 1786/87-be épült Sarlós Boldogasszony templom már nemcsak kicsinek bizonyult, hanem süllyedés és földrengés által is károsodott már korábban. Ezért az 1868 -óta halmozódó problémák megoldásán a templom kegyura, dr. Werner Adolf zirci apát 1937. február 9-én elrendelte, hogy húsvét után régi templomot kezdjék el lebontani.

 

Ez Húsvét nyolcada után, április 5-én meg is kezdődött, mag az építkezés április végén indult. Mostani templomunkat Pázmádi István adjunktus, dr. Walder Gyula műépítész professzor tanítványa tervezte, a kivitelezést pedig vitéz Kapuváry Gusztáv építés vállalkozó vezette. A szobrok Rumi-Rajki István szobrászművész, a főoltár képei pedig Takács István festőművész alkotásai. A Főhomlokzat Magyarok Nagyasszonya domborműve dr. Farka Elemér országgyűlési képviselő adományából készült. A 150 ezer pengős összköltség jelentős része a Zirci Apátság Előszállási Uradalma fedezte, de falunk is nagyon komoly hozzájárulást adót rengeteg áldozatos önkéntes munkát és 15 ezer pengőt. A zirci apát szintén 15 ezer pengővel járult hozzá a költségekhez. Szerencsére a munkálatok során komoly baleset nem történt, a templom stabilitását vasbeton keretekkel biztosították. Bár az idő szorítása miatt bizonyos részek még nem készültek el, a kitűzött szentelési időre – mindössze fél év leforgása alatt – sikerült templomunk; használatra alkalmas állapotba hozni. Egyhajós, neobarokk templomunk nem a korábbi templom titulusát (Sarlós Boldogasszony) kapta, hanem minden bizonnyal Trianon sajgó sebe miatt Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték. így gyakorlatilag egybeesik a templom név és születésnapja, október 8. és október 10.

Fotók a jubileumról itt! >>>

Ezen a jeles október 10-i vasárnap reggelen Shvoy Lajos püspök autóval érkezett Hercegfalva határához, Hagyó- Kovács Gyula, az Előszállási Uradalom jószágkormányzója fogadta és kísért négyesfogaton a templomhoz. Itt dr. Werner Adolf zirci apát köszöntötte a főpásztort és kérte fel templom felszentelésére. Ezután körmenetben vonultak az óvodába, ahol a templom elkészültéi ideiglenesen a szentmiséket tartották. Innen hozták a templomhoz körmenetben Szent Martialis és Diodorus vértanúk ereklyéit, majd sor került a szentelési szertartásra. Ezalatt a kint várakozó néphez dr. Brisits Frigyes atya, c. gimnázium igazgató intézett mély tartalmú beszédet. A szertartás során a főoltárban helyezték el az említett ereklyéket és a templom alapító okiratát is. A szentelés végeztével Shvoy püspök bemutatta a templomban az első szentmisét, és szentbeszédet is mondott A szentmisén hercegfalvi előszállási és nagykarácsonyi énekkarok működtek közre. Mindezek után délben mozgószínházunk termében 130 terítékes ebéddel ünnepeltek: az egyházi és világi méltóságok mellett jelen voltak az uradalom képviselői és a templomépítésben közreműködők is. A köszöntők sorában dr. Werner Adolf apát többek között meleg szavakkal mondott köszönetet mindenkinek, aki a templom építésében közreműködött, külön kiemelte Hagyó-Kovács Gyűl jószágkormányzó rátermettségét. Örömét fejezte ki, hogy a megyés püspök lelkipásztori céljaira felajánlhatja az új templomot, mely reményei szerint nemcsak nevelője lesz a falunak, hanem megújulását is szolgálja. Ezt a megújulást kívánjuk ma is mind a falunak, mind a egyházközségnek!

 

 

Horváth István könyvtáros- egyházközségi képviselő

Share