20 | 10 | 2018
Főmenü
Események
October 2018
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Véletlen kép

Advent első fénye ragyogott a falvakban

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Nagyvenyimen Vargáné Kaiser Katalin polgármester gyújt gyertyát advent első vasánapján

További fotók a nagyvenyimi ünnepségről itt! >>>

 

 

Advent első fénye ragyogott a falvakban 

Szívünket, lelkünket melegítse át az adventi várakozás a közös ünneplés – hallhattuk Kristofory Valter katolikus plébános köszöntőjében Mezőfalván, vasárnap délután a Piac téren.Közösségi koszorúkészítés, Betlehem építés, Mikulás váró műsor és ünnepélyes gyertyagyújtások a városkörnyéki falvak hétvégi adventi programjaiban. 

 

Nagyvenyimen december 2-án, szombaton a sokéves hagyományok szerint ezúttal is a Nefelejcs Óvoda kollektívájának segítségével készült a település adventi koszorúja, melyhez önkormányzati dolgozók és civil szervezetek képviselői is társultak. Rutinosan, egy óra alatt összerakott koszorút a megszokott helyen, a Községi Hivatal előtti Barátság kőnél helyezték el. Vasárnap 16 órától az iskola tornatermében szintén az óvoda kapott főszerepet. A gyerekek ünnepi összeállítása az idén is nagy sikerrel volt. A folytatásban este 17 órakor a Barátság kőnél Vargáné Kaiser Katalin Nagyvenyim polgármestere gyújtotta meg az ünnep első gyertyáját. Köszöntőbeszédében kiemelte, mennyire nagy érték a közös ünneplés.

Az óvodások előadásából pedig feltöltődhet mindenki az ünnepekre. 

 

Kisapostagon új Betlehemet állítottak

Fotók a kisapostagi hétvégi adventi vásárról itt! >>>

Az adventi vásárban szebbnél, szebb díszekkel, dekorációkkal kínálták a betérőt. NAgyrészüket saját maguk készítették, de adományokat is kaptak.

Kisapostagon szombaton az evangélikus hitközösség gondozásában karácsonyi vásárral indultak az adventi rendezvények. A templom udvarán megújult Betlehem várta a látogatókat. Iparművészek felajánlásának köszönhetően pályázaton nyerte a közösség. A templom mögötti helyiségekben harmadik éve rendezték be a kisapostagiak adventi vásárát, ahonnan számtalan szép és kedves ajándékkal, ünnepi dekorációval felszerelkezve térhettek haza a látogatók. December 3-án, vasárnap 16 órakor a település önkormányzatánál felállított adventi koszorúnál a Nőegylet szervezésében lobbant fel az első ünnepi gyertyaláng.

A Baracs Táncegyüttes boszorkányos előadása óriási siker volt!

A végén Baracson is kiürült a Mikulás zsákja

További képek a rendezvényről itt! >>>

Baracson szintén a hét utolsó napjára időzítették a közösségi ünnepet. A Faluház nagy termében Mikulásváró programra hívták a gyerekeket. A Baracs Néptáncegyüttes erre az alkalomra külön koreográfiával készült. Zenés, táncos, nem kevés humorral fűszerezett előadásukban három boszorkányt formáztak, akik szerettek volna a nap minden szakaszában tündérekké válni. Végül a Télapó három kívánságának leküzdése után teljesült kívánságuk. A rendezvény záró részében karácsonyi mondókákkal, énekekkel versengtek a gyerekek a mikuláscsomagokért. Advent első gyertyáját délután a Baracs templomosi templomban gyújtották meg a baracsiak.

 

Mezőfalván is december 3-án lobbant fel advent első fénye. A Piac téren közel kétszáz ünneplő előtt először Kristofory Valter plébános mondta el ünnepváró gondolatait, majd az adventi koszorú megáldása után a mezőfalvi néptáncosok „Disznótoros kántálások” címmel decemberi népszokásokat idéző műsorát láthatták a megjelentek. Mezőfalván advent első gyertyáját a civil szervezetek gyújtották meg.  A műsorról Virágh Viktória küldött információt.

Fotók itt! >>>

Disznótoros kántálások

A disznóölés fontos téli esemény, hiszen régente az biztosította a családok hússal való ellátását. A hideg idő beálltakor, de leghamarabb András-napkor, november 30-án került rá sor.

A disznóölést követő vacsorán közösen mulatoztak, tréfálkoztak a helyiek, valamint kántálók köszöntötték a háziakat némi hurkáért, kolbászért cserébe – már ha beengedték őket.

A kántálók gyakran öltöztek birkának, kecskének, medvének, cigánynak, kéményseprőnek, a nők férfinak, a férfiak pedig nőknek. A háziak mindig igyekeztek lekapkodni róluk a maskarát, meg akarták tudni, ki rejtőzik az állatbőrök, subák, egyéb jelmezek alatt alatt.

Ezeket a kántálásokat megkülönbözteti a farsangi szokásoktól a disznótoros vacsorát befejező, vallásos tartalmú hálaadó ének.

Megjelenítettük:

  • a kántálókat váró családot;

  • a csúfolódó legényt, akit nem engedtek be a háziak;

  • az ifjú párt: felcserélt női - férfi alakkal, akik kalocsai-táncokat jártak;

  • a szerencsét hozó kéményseprőt;

  • a medvéjét táncoltató cigányembert, akik „gyimesi-medvést” topogtak; Akinek jó szeme volt, megláthatta a cigányember gondolatait is, melyet burkoltan adott a velük táncoló cigányasszony tudtára.

  • a birkáját terelgető, táncoltató pásztorleányt;

  • közös felcsíki táncrészletet.

Közben koccintottunk, ittunk, koccintottunk, ittunk….. A kántálásokat hálaadó énekkel zártuk. Majd ismét koccintottunk, ittunk…..

Ahogy az egy disznótoros vigassághoz illik!

 


A képre kattintva indul a videó!

 

 

Share