20 | 10 | 2018
Főmenü
Események
October 2018
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Véletlen kép

Mezőfalva: Csuka Marcell nemzetközi harmonika versenyt nyert.

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Csuka Marcell a Lancianoi első helyezésért kapott kupával

 

Sikeres mezőfalviak sorozat:

Tangóharmonika és focicsuka

Zene és sport látszólag két különböző dolog, azonban vannak, akik mind a két területen megállják a helyüket. Csuka Marcell mezőfalvi fiatalembernek jól ment a futballban és mellette nap, mint nap szorgalmasan gyakorolt tangóharmonikán. Mára a labdarúgás háttérbe szorult, és a zene tölti ki minden szabadidejét. Családi példa indította a művészi pályán. A nemzetközi versenyen elért eredménye okán kerestük fel mezőfalvi otthonában.- Szeptember végén az olaszországi Lancianoban 26. alkalommal rendeztek nemzetközi harmonika versenyt, ahol a saját kategóriámban – 17-18 év közötti diákok – abszolult első helyen végeztem. A jelenlegi tanárom Demeniv Mihály ajánlotta a megmérettetést.

 

- Honnan gyökerezik a zene iránti vonzalom?

Annak idején édesapám hobbi szintű játéka hozta meg a kedvet. Ákos bátyám is járt zeneiskolába.

Először neki vettek hangszert a szüleim, amit aztán „elcsórtam” tőle. Ugyanahhoz a tanárhoz járt ő is, mint én. Kilenc évesen iratkoztam be a dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskolába. Most pedig erre az eredményre vagyok a legbüszkébb. Korábban is voltak nemzetközi sikerek. Szerbiában kétszer is első helyezést nyertem. Hazai viszonylatban június végén országos versenyen szintén az élen végeztem, valamint a harmonika társaságok összejövetelén többször kaptam nívó díjat. A három évente megrendezett országos harmonika versenyről pedig különdíjjal térhettem haza. Visszagondolva a kezdetekre nagyon sokat köszönhetek még Juhos Melinda tanárnőmnek, aki a dunaújvárosi zenei tanulmányaimhoz nyújtott óriási segítséget.

- Az egyéni, vagy a közös zenélést szereted jobban?

- Mind a kettőt nagyon szeretem és mindegyiknek meg van a maga varázsa. Az egyéni teljesítmény mögött csak saját magam és tanáraim tanításai vannak. Duóban, kvartettben is gyönyörű élményeket lehet adni és kapni – foglalta össze a tangóharmonikában szerzett érzéseket a mezőfalvi tehetség.

Csuka Marcell jelenleg végzős hallgatója a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumnak. Az érettségi után a zeneakadémia a célja, melyre érzése szerint van esélye. Végül pedig zenei pályán képzeli el életét. A focira viszont már csak szép emlékekkel, hobbi szerint gondol. Az ott megszerzett állóképesség, kitartás és küzdeni akarás a zenei pályán is nagyban segítségére van. Amint példánk is mutatja, nem kis sikerrel.

 

 

 

Share