17 | 01 | 2019
Főmenü
Események
January 2019
M T W T F S S
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Véletlen kép

A jövőt építik Kisapostagon - hallhattuk a közmeghallgatáson

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

A jövőt építik Kisapostagon - hallhattuk a közmeghallgatáson

Fejlődni akar a falu és ehhez mérik a lehetőségeiket.  Az idei falufórumon értékes információkat kaphattunk a község gazdálkodásáról, a tavalyi eredményekről és a 2018-as tervekről.

 Február 5-én, hétfőn mintegy harminc fő előtt tartotta Kisapostag Önkormányzata a település rendes, évi falugyűlését. Lakossági kérdésekben utak, felszíni vizek, közlekedési és szemételhelyezési gondok megoldásának közös keresése mellett a kulturális feladatokért, lakosságmegtartó programokért kapott dicséretet az önkormányzat.

Hammer István finanszírozná a sebességkorlátozó táblát és  a fekvőrendőrt, csak csökkenjen a száguldozás

Annus László a problémák mellettkiemelte a kisapostagi kiemelkedő kulturális életet, melyhez nem kis köze van az önkormányzatnak

 

 Az előírásoknak megfelelően, nyílt testületi ülésen tárgyalták a 2017-es esztendő eredményeit, valamint a 2018. évre várható gazdálkodási és pályázati elképzeléseket. A felvezető előadásban a község polgármestere Nagy Attila a pénzügyi helyzetet vetítette ki a jelenlévőknek, melyben elhangzott, hogy jóval kevesebb állami támogatás jutott a településnek. Jó hír, az iparűzési adókat a várakozást meghaladóan tudták a falu javára fordítani. Ezután a 2017-es feladatok teljesüléséről beszélt a községvezető. Ivóvíz minőség javítás, vízgerinc csere, több utca felszíni vízelvezetési problémájának rendezése, játszóterek, parkok kialakítása, felújítása, bölcsődei projekt előkészítése, közvilágítás kiépítése a Petőfi u. - Duna sor útvonalon és közterületi kukák beszerzése szerepelt az összeállításban. Nagy Attila kiemelte, a kitűzött célok közül csak a lakópark kialakításának előkészítése nem realizálódott. Szintén nagy hangsúlyt kapott a tavaly bevezetett, fiatalokat célzó letelepedési támogatás. 2017-ben öten vehettek fel 400 000 forintot. Az idén négyen részesülhetnek támogatásban. A pénzügyekre visszatérve 2018-ban 120 millió forintot meghaladó kerettel terveztek gazdálkodni, ami a folyamatban lévő pályázatokkal az év közepére elérheti a 300 milliót is. Örömteli fejlemény, hogy március 19-én megnyithatja kapuit a minibölcsőde. Sajnos a normatív támogatás 25 milliós csökkenése miatt a bölcsőde építése 2019-re csúszik. Őszre elkészülhet a Dunaújváros – Kisapostag kerékpárút. Nem nyert a régi óvoda felújítása tavaly, de most érkezett a jelzés, mely szerint feldolgozás alatt van a kérelem. Folytatódik a Vágáshuta park rendezése, fejlesztése. Vizes blokk, kerékpár javító és turisztikai információs pontot is kap a terület. Jó a visszajelzés a Led világítással kapcsolatban. Beadott pályázatokban a külterületi utak karbantartása, traktorbeszerzés, belső útfelújítás, a Hivatal energetikai korszerűsítése, EFOP, TOP programok, zártkerti területek fejlesztése és alternatív energiaforrás kiépítése ad majd munkát az idei esztendőben – sorolta a 2018-as teendőket Nagy Attila polgármester. A lakossági hozzászólásokban az elmaradhatatlan útfelújítások, felszíni vízelvezetések, közlekedési szabályszegések – benne a száguldozás a falu utcáin, szemételhelyezés és egyéb lakosságot közvetlen érintő kérdésekre várták a válaszokat a kisapostagiak. Volt felszólaló, aki nem csak a problémákat vette észre, de az eredményeknek is hangot adott. Az önkormányzat kulturális programokban folytatott tevékenységét dicsérte, mellyel többen egyetértettek. Hammer István pedig a közúti száguldozás megfékezés érdekében felajánlotta a fekvőrendőr és sebességkorlátozó tábla megfinanszírozását, csak enyhíthető legyen a testi épséget veszélyeztető állapot. Végül a kisapostagi falufórum sok tapasztalat és információ cserével zárult, melynek egyformán nyertese lehet majd az önkormányzat és a lakosság.

A közmeghallgatáson rengeteg hasznos információ hangzott el

Share