20 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Baracsi pénzügyek és tervek 2018-ra

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

 

Baracsi pénzügyek és tervek 2018-ra

A jövő ott kezdődik, hogy megállmodjuk. Talán így lehetne a legegyszerűbben megfogalmazni azt az ars poéticát, amit a község vezetése vall magáénak és a követendő iránynak. 

Merjünk nagyot álmodni, mert az álmokból lesz a valóság – mondta felvezetőjében a község polgármestere Várai Róbert. Február 7-én, szerdán a 17 órai kezdettel a Faluház Színháztermében tartotta évi rendes közmeghallgatását Baracs Önkormányzata. Várai Róbert polgármester előadásában a 2017-es gazdálkodás tapasztalatairól és az idei tervekről beszélt mint egy másfél órában a közel 70 fős hallgatóságnak. A rendezvényen Varga Gábor országgyűlési képviselő is részt vett. Sokat fejlesztettek, építettek. 2018-ban is folytatják! 

 

Elsőként a 2018-as költségvetési táblázat sarokszámait láthatták a szerdai baracsi közmeghallgatáson megjelentek, melynek főbb sorait részletesebben is kifejtette a polgármester. A lényeg, ezúttal is összecseng a bevételi és a kiadási oldal, így a baracsiak első kalkulációjában 344 milliós keretből oldhatják meg idei feladataikat. A tervekben kiemelést kapott a legújabb, fiatalokat otthon tartó pályázat, amit a rendezvény végén külön is megismerhetnek az érdeklődők. A jövő taglalását megelőzően azonban nem maradhat említés nélkül a tavalyi fejlesztések, építkezések felsorolása, melyek között szerepelt a Wesselényi utca, Remény sor övárok létesítése. Itt 47 ingatlant érint a csapadékvíz elvezetésének problémája. Szintén kiemelkedett a baracsi beruházások sorából a Faluház II. üteme, amihez az első után újabb 110 milliós támogatást kapott a község. Továbbá említésre érdemes a templomosi régi posta épületének megkezdett felújítása, ahol jelentős civil társadalmi összefogással haladt a munka. Az építkezéseknél pedig még egy nagy beruházás, az új óvoda és a hozzá tartozó elképzelések nyertek nagy hangsúlyt. 2018-ra sem pihen Baracs - hallhattuk a folytatásban. Könyvtárat, múzeumot, tájházat korszerűsítenének, felújítják az orvosi rendelőt és egykaros röntgengéppel támogatnák a február 12-től újra beinduló, helyi fogorvosi ellátást. A jövő tervezésénél nem megkerülhető a legfiatalabb korosztály elhelyezésének kérdése sem, melyhez szintén mernek nagyot álmodni a baracsiak. Legmerészebb elképzeléseikben – ahogy Várai Róbert polgármester a közmeghallgatáson felvázolta – közel száz fős új bölcsőde megépítése is szóba jöhet a távlatokban.

A közmeghallgatás beszámolójának végén a jelenlévő országgyűlési képviselő Varga Gábor a baracsi fejlesztésekhez hozzáfűzte, 7-8 éve folyamatosan fejlődik a falu – köszönhető az uniós és a hazai pályázati lehetőségeknek. Legfontosabb dolog az innováció, melyben a baracsi faluvezetés és a közösség élen jár. A vidéknek nagyon nagy szerepe lesz abban, hogy Magyarország megmaradjon Magyarországnak! – zárta felszólalását a körzet országgyűlési képviselője.

 

A lakossági kérdésekben az idősek megfelelő elhelyezésének gondja, külterületek víz és szemét problémája, a belterületi utak felújításának várható megoldásai és egyéb napi aktualitásokkal kapcsolatos témák hangzottak el. A közmeghallgatás végén Várai Róbert polgármester külön ismertette az Itthon – Baracson című, fiatalok letelepedését támogató pályázat részleteit.

 

 

Share