19 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Ismét méltón március 15-ről

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Ismét méltón március 15-ről

Vidéki megemlékezések az 1848 – 1849-es magyar szabadságharc 170. évfordulóján

Szinte minden rendezvényen hangsúlyt kapott Európa és benne Magyarország aktuális társadalmi és politikai hangulata. A 170 évvel ezelőtti események üzenete ma is időszerű cselekvésre ösztönöz – vonhattuk le a következtetést az ünnepi beszédekből.

Bán balázs fotói itt! >>>

 

Mezőfalván egy nappal korábban, március 14-én tartották legnagyobb ünnepünk az 1848-49-es szabadságharc évfordulójára szervezett ünnepséget. A Kiss Kálmán Művelődési Ház nagy termében Bán Balázs mezőfalvi képviselő mondott köszöntő beszédet. A visszaemlékezésben kiemelte, a magyar történelem sajátos tulajdonsága, hogy csak akkor képes összefogásra a nemzet, ha a létét érzi fenyegetve. 170 évvel ezelőtt társadalmi rang és osztálykülönbségek nélkül képesek voltunk az összefogásra. Az más kérdés, mai világunkban létrejöhetne-e ugyanez a nemzeti egység – tette fel a kérdést Bán Balázs az ünnepi műsort megelőzően. A folytatásban az általános iskola tanulói előadása adott méltó hangulatot 1848 emlékének. A művelődési ház programja után fáklyás menet indult a Petőfi Sándor Általános Iskola emlékfalához, ahol a résztvevők megkoszorúzták Petőfi Sándor emléktábláját.

Nagyvenyimen is március 14-én ünnepeltek. A Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében a diákok előadása előtt Budai Árpádné magyar-történelem szakos tanár méltatta őseink hős tetteit és beszélt arról, hogy a dicső küzdelem mire is tanítja a mai ifjúságot. A tanulók műsora pedig hangulatosan és hűen elevenítette fel a történelmi eseményeket.

Baracs-Templomoson így ünnepeltek március 15-én délelőtt Kornis Károly sírjánál >>>

 

Baracson március 15-én tisztelegtek 1848 hősei előtt. Évek óta hagyomány, hogy március 15-én délelőtt a Baracs Templomosi Temetőben Kornis Károly honvéd főhadnagy sírjánál, majd este Apátszálláson a Faluházban emlékeznek a 1848-as forradalom és szabadság harc eseményeire a baracsiak. Az ünnepi események első mozzanataiban először Várai Róbert polgármester mondott rövid történelmi áttekintést. Beszédének második részében párhuzamot vont a 48-as eszmék és Európa mostani helyzete között, kiemelve a keresztény világ, benne a magyar nép szabadságharcának aktualitásait. Az ünnepség második szónokaként Horváth Béla nyugalmazott történelem tanár és magyar hagyományőrző mondta el saját történelmi kutatásait Kornis Károly, valamint a szabadságharcos honvédek életével kapcsolatban.

 

Kornis József 1821-től élt két fiával Baracson. Birtoka a mostani 6-os számú Főút és a Baracsi út között terült el. Öt fia közül Kornis Károly jogot tanult. A szabadságharc kitörése után rögtön bevonult és Görgey Artúr seregében szolgált mindvégig. Végig járta a ranglétrát és legmagasabb tisztségében főhadnagyként szerelt le. A szabadságharc után Fejér megye táblabírója lett és ügyvédként dolgozott. Mindenkor hű volt a magyar szabadsághoz és a magyar eszmékhez. A Baracs Templomosi Temetőben felállított és tavaly megújított családi sírnál civil szervezetek, intézmények képviselői, valamint a szabadságharc szellemét őrző, tisztelő magánemberek helyezték el az emlékezés koszorúit. A család részéről Dr. Zsilinszky László és felesége Zsilinszky Lászlóné – Kornis Károly leszármazottja jelent meg az ünnepségen.

 

Fotók a kisapostagi megemlékezésről itt! >>>

 

Kisapostagon szintén az ünnep napjára, március 15-re szervezték a községi ünnepet. Az önkormányzat kultúrtermében délután három órakor kezdődött a megemlékezés. Azt a kort idézték meg, amelyben az újonnan jövők egy új korszak ígéretét hozták magukkal. A szabadságot, önrendelkezést, népnek felelős minisztériumot, évenként ülésező országgyűlést, egyenlő megítélést, közteherviselést, egyszóval a szabadság friss levegőjét. Nem róható fel az ősöknek, hogy a legtöbb cél, ami 170 évvel ezelőtt Magyarországot új irányba indíthatta volna, vérrel festett ígéret maradt. Talán lehetett volna másként. 1849. május 21-ig százezrek hitték az igazságosabb világ eljövetelét – idézte fel a forradalom céljainak nagy többségét a rendezvény nyitó beszédében Nagy Attila Kisapostag polgármestere. Nem ismerősek-e ezek a törekvések és a leadott reakciók a XXI. század emberének? Vajon lehet-e a választók megértése és elfogadása nélkül népboldogító terveket szülni, és azok megvalósításához hozzákezdeni – tette fel a mai emberekben megfogalmazódó kérdést az ünnep szónoka. A köszöntő végén a politikusok felelősségét hangsúlyozta Nagy Attila, hogy visszaadják az egykor volt élettel teli, kreatív és szerethető országot. Az ünnepi gondolatokat követően a Benedek Elek Tagintézmény növendékei, a Lilaakác Dalköre, Skicc Művészeti Egyesület, valamint civil szereplők hangulatos, zenei betéteket is felvonultató műsorával zárult Kisapostag közösségi megemlékezése. A folytatásban az ünneplők átvonultak a Petőfi ligetbe, ahol megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát.

Share