25 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Alap: 20 éves jubileumot ünnepeltek a néptáncosok

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Alap: 20 éves jubileumot ünnepeltek a néptáncosok

Méltón az elődök nyomain

Nagyszabású gálával ünnepelte két évtizedes működésének évfordulóját az alapi Mezőföld Népi Együttes. A jeles alkalomból kétórás műsorban foglalták össze az elmúlt húsz év művészeti munkáját, köszöntötték a régi és a jelenlegi táncosokat, valamint azokat akik közvetlen, vagy közvetve sokat tettek az együttesért. A gála végén Köőné Lendvai Máriát az együttes vezetőjét Alap Községért Díjjal tüntették ki.

Fotók a rendezvényről itt! >>>

Március 17-én, szombat este zsúfolásig megtelt nézőkkel, hozzátartozókkal, valaha és a mostani időkben néptáncoló emberekkel az Alapi Arany János Művelődési Ház színházterme. Talán nincs is olyan ember a faluban, akinek valamilyen köze ne lenne a néptánchoz, Alap népi hagyományaihoz, kultúrájához. Nem csoda, ha szombat este szinte semmihez sem hasonlítható különleges hangulat töltötte meg a termet. Ünnepelni jöttek az alapiak, fantasztikus hangulatot teremteve a neves évfordulóra. A rendezvényen meghívott vendégként megjelent Varga Gábor országgyűlési képviselő, Fazekas Gábor Cece, Húsvét Imre Alsószentiván, Tiringer Mária Sáregres polgármestere. A vendégeket köszöntötte Méhes Lajosné Alap polgármestere. A jubileumi fellépés előtt kérdeztük a műsor vezetőjét és táncosát Hajdara Herczeg Hajnalkát.

 

- Hónapokkal megelőzően készültünk a jubileumra, melyben az elmúlt húsz év táncai mellett Lóránt Gábor és Sándorfi Judit munkájának köszönhetően különleges jászsági koreográfiával is bemutatkozunk. Több generáció is táncol az együttesben. Legidősebb közöttük a 74 éves Somogyi Imréné Lidi néni. A kronológiai sorrendbe állított repertoárban a különböző korszakokat igyekeztünk felölelni. Szerepel majd Iker Józsefné sárközi koreográfiája, Hajduné Ildikó és Zsolt isaszegi műve, Sándorfi Judit és Hajdara Tamás tardoskeddi összeállítása, valamint az új jászsági koreográfiája. Végül a kiváló minősítést nyert produkció az alapi táncrend zárja az ünnepi műsort. A műsor előtt kerestük a legidősebb és a legfiatalabb táncost. Az együttes legidősebb tagja Lidi néni, aki 1975-ben húzott először táncos cipőt.

Lidi néni:  - Nagyon sokat jelent a falunak, hogy a fiatalok ilyen szépen és hűen őrzik a helyi és a magyar hagyományokat – válaszolt érdeklődésünkre a mai is aktív néptáncos hölgy.

 

Bertalané Major Boglárka és két lánya is táncol az együttesben: - A pávakörrel kezdtem a hagyományőrzést. A társaság legkisebb tagjaként pedig kislányaim Boglárka és a 7 éves Bíborka is követ. A vidám társaságért, barátokért és a lánytáncokért szeretek próbákra járni – nyilatkozott az alapi néptáncos apróság is.

Méhes Lajosné Alap polgármestere  átadja Alap Községért Díjat Köőné Lendvai Máriának

A gála legünnepélyesebb pillanatában átadták Alap Községért Díjat Köőné Lendvai Máriának, akit a kitüntetés átvétele után kértünk mikrofon elé.

- A legnagyobb boldogság életemben a családom mellett ez a közösség. Olyan lelki töltődést és szakmai inspirációt nyújt számomra, amit más úton nem lehet megélni. A folytatásban teljes erővel készülünk a május 20-ai pünkösdi néptánc találkozóra. Tizenhatodik alkalommal tartjuk a rendezvényt, ami hagyományos felvonulással indul tíz együttes részvételével. Az idén Magyarlapád lesz a díszvendégünk – adott rövid interjút Köőné Marika.

A Mezőföld Népi Együttes Mezőföld Táncegyüttes néven alakult 1998-ban. 2007-től az Alapi Pávakörrel karöltve kezdett közös munkába. Eredményes és többszörös arany minősítéssel díjazott tevékenység során mára három generáció képviselőit is megtalálhatjuk soraikban. Céljuk a magyar és a helyi táncdialektika hű prezentálása, hagyományaink átörökítése. Az együttes jelenlegi vezetője Köőné Lendvai Mária, művészeti vezetője Sándorfi Judit és Hajdara Tamás.Szombaton olyan példát láttunk hagyományőrzésből és közösségépítésből, ami méltón közvetíti az alapi emberek kultúrájának sokszínűségét és barátságát. Biztosan így lesz az elkövetkezendő húsz évben is!

Készült a rendezvényről egy rövid videó!  Aképre kattintva indul!

 

 

Share