22 | 05 | 2019
Főmenü
Események
May 2019
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Véletlen kép

207. évfordulóját ünnepelte csütörtökön Hercegfalva-Mezőfalva

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

207. évfordulóját ünnepelte csütörtökönHercegfalva-Mezőfalva

 A rendezvényen Lak István nyugalmazott történelem tanár a közösségért tett munkásságért, Mezőfalva kulturális és társadalmi értékeinek megőrzéséért, a falu templomának felújításához adományozott öt millió forint támogatásért József nádor-díjban részesült.

Szentmisével, az alapítók szobrainak koszorúzásával, József nádor-díjjal és kulturális műsorral készült Mezőfalva, hogy méltón emlékezzenek a település alapítására, arra a hitre és kitartásra, melyet példának állítottak az ősök az utókor elé. A jeles eseményen részt vett József nádor ükunokája Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg úr és felesége Christina főherceg asszony, Marton Bernard alperjel a dallasi apátságból a Ciszterci Rend képviseletében, Varga Gábor országgyűlési képviselő, valamint Jászdózsa küldöttsége.

Fotók a rendezvényről itt! >>>

A József nádor-napok Mezőfalva életében különleges helyet foglal el, mivel ezzel a rendezvénysorozattal ünnepli a település egykori alapításának évfordulóját. A tisztelgésnek sokéves hagyománya szerint a falualapítók napján ünnepi szentmisével kezdődnek az események. Az idei alkalommal Marton Bernard alperjel atya és Kristofory Valter katolikus plébános celebrált a mezőfalvi Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomban. Marton Bernard a mise szónoklatában a hit fontosságát, a közösség alapító nagy erejét hozta fel példának az elődök emléke nyomán.

 

A szentmisét követően az ünneplők, intézmények és civil szervezetek elsőként Dréta Antal mellszobránál helyezték el a tisztelet koszorúit, majd átvonulva a plébánia előtti zászlótérre József nádor emléke előtt is főhajtással tettek tanúbizonyságot, hogy méltón őrzik őseik rájuk hagyott örökségét. Az emlékműnél a nádor ükunkája Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg is méltatta az alapítók, benne a nádor magyarsághoz fűződő kapcsolatát, kiemelve családja országépítő tevékenységét, a nádor emberségét.

 

További fotók itt! >>>

Az alapítók szobrainak megkoszorúzása után a mezőfalvi civil szervezetek képviselői a Ciszterci Rend és Dr. László János Vince esperes emléktáblájánál is tisztelegtek a katolikus plébánia falánál. Az ünneplés folytatásának a Kiss Kálmán művelődés Ház adott otthon, ahol elsőként Dr. Szerencsés István Jászdózsa polgármestere adott hangsúlyt a mezőfalvi barátságnak. Beszédében megemlítette, ha megérkezésekor ismeretlenül is ráköszönnek egy faluban, akkor annak a településnek nagy jövője van – értékelte a baráti fogadtatást a jászdózsai polgármester. Az ünnepségen Márok Csaba Mezőfalva polgármestere a köszöntőjében a falualapítók örökül hagyott üzenetével, közösség teremtő munkájával állított követendő példát, kiemelve a jelenkori falufejlesztések jövőbe mutató jelentőségét. A következőkben rövid kulturális blokk következett, majd Mezőfalva Képviselő Testülete Lak Istvánt József nádor-díjjal tüntette ki.

 

 

A Braille-írással készített díjat Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg úr és Varga Gábor országgyűlési képviselő, valamint Márok Csaba Mezőfalva polgármestere adta át az ifjú kora óta vak tanárnak. A hivatalos perceket követően újra kulturális műsornak tapsolhattak a megjelentek, melyben a község tehetségei és a helyi néptáncosok közreműködtek. A programot a Fourtissimo Zenekar koncertje és baráti beszélgetés zárta.

 

Share