28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

„Ahol itthon vagy otthon - Baracson”

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Ahol itthon vagy otthon - Baracson”

Baracs: Fiatalokkal kötött szerződést az önkormányzat a falu fejlődésére

Esély a továbbélésre, esély az értékek megtartására. Ez egy átfogó rendszer, amiben minden fiatalt, illetve nemcsak fiatalt meg akarunk szólítani – foglalta össze a program lényegét Várai Róbert Baracs polgármestere. A rendezvényen jelen volt Varga Gábor a körzet országgyűlési képviselője is, aki szintén a fiatalok óriási szerepét emelte ki a vidék megtartó erejében.

További fotók itt! >>>

 

Április 4-én, szerdán különleges esemény zajlott a Baracsi Faluház színháztermében. Az első körben megismerhettük azokat a fiatalokat, akik az elkövetkezendő években óriási szerepet vállalnak a közösség jövőjének alakításában. Másodjára pedig betekinthettünk a település frissen elkészült arculati kézikönyvbe, amit elsőként a „Esély otthon” pályázat résztvevői vehettek kézbe. A programról Várai Róbert Baracs polgármestere beszélt a hallgatóságnak.

- Az „Esély otthon” pályázatunk programjában tizenkét fővel kötöttünk megállapodást, ami a hiányszakmát gyakorlók itthon tartására irányul. A jelentkezők ennek fejében segítő munkát is vállalnak, valamint részvételt az előadásokon, azok népszerűsítését. Továbbá aktívan együttműködnek ünnepeinken és a civilszervezetekkel, valamint fiatalok bevonásával népszerűsítik, elmélyítik Baracs kulturális és társadalmi értékeit. Érzékelhetővé kell tennünk, hogy ez egy jó és szép élhető falu, ahol boldog emberek élnek demokráciában. A jövőnk ezeken a fiatalokon múlik. Falunk olyan lesz, amilyenné ők teszik. Ez a település ma olyan, amilyenné elődeink tették. Ha jobbat akarunk, az rajtunk múlik! A program során széleskörű ismereteket adunk az élet számos területéről, ami a napi praktikumhoz szükséges. Értékünk a polgárság fejében van. Ahogy gondolkodunk magunkról, olyanok leszünk – hangsúlyozta Baracs polgármestere.

Várai Róbert polgármester a közösségi erővel megtámogatott épülő Tájházat mutatja Varga Gábor országygűlési képviselőnek Templomoson

 

Néhány példa a projekt 3 év alatt lezajló tevékenységeiből: ismeretátadás és készségfejlesztés klubszerű foglalkozásokon, mint családbarát, fészekrakók, ifjú agrárgazdálkodók klubja, és még számos társasági összejövetel. Költségátvállalás és pénzbeli ösztönző juttatása helyi pályázat keretében. „Itthon Baracson” támogatás, Baracsi Termék és marketing támogatás, vásári részvétel segítése, termény-termék felesleg cserebere napok szervezése, tartása. Munkaerő foglalkoztatása megbízási szerződéssel. Eszközbeszerzés és önkéntes-munkaszervezők biztosítása fiatalokat bevonó hagyományteremtő és ápoló rendezvényekhez, például aratás ünnep, falukenyere, ifjúsági néptánc találkozó és még további programok – hallhattuk az igen széles lehetőségeket lefedő programismertetőben.

Elsőként a programban részt vevő fiatalok vehették kézbe a település arculati kézikönyvet

 

A folytatásban – kapcsolódóan az előbbi témához – a frissen elkészült Baracs Településképi Arculati Kézikönyvet ismerhették meg a megjelentek. Sőt a fiatalokból álló hallgatóságnak egy-egy példányát ki is osztották. A kiadvány célja, hogy minden házban legyen példány belőle, mert a település múltját és jelenét bemutató mű kiváló alap a jövő megálmodásához. Ehhez a munkához kéri Várai Róbert polgármestere a fiatalok és természetesen Baracs közösségének összefogását, és ehhez kap a település támogatást. Varga Gábor országgyűlési képviselő hozzászólásban biztatta a baracsiakat, hogy folytassák a megkezdett utat, és legyenek büszkék az eddig elért eredményekre, mert csak így őrizhető meg magyarságunk és mindaz, amit őseinktől, szüleinktől megörököltünk.


 


 

 


 


 

Share