29 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Új templomi orgona Baracson

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Forrás: (https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/uj-templomi-orgonaval-gazdagodott-baracs-2448094/

Több mint kilencven éves hangszert cseréltek le az adományokból összegyűlt pénzből. A 150 kilogrammos berendezést szeptember 7-én, péntek éjszaka a helyi önkéntes segítőkkel szerelték be a szakemberek. A baracsiak új orgonájának nem mindennapi történetét lapunk is megörökítette.

 

További képek itt! >>>

Hétvégén, péntek este vajon mit csinálnak a baracsi férfiak? Nem diszkóba mennek, nem a párjuknak kedveskednek különböző programokkal, hanem orgonát „szánkóztatnak” a templomi karzatra. Az első hallásra igen furcsa hír önzetlen segítséget és egy nagyon a nemes ügy támogatását jelenti. Pénteken este nyolc óra körül már állt az apátszállási katolikus templom karzatához felépített csővázas felvonó, mellyel a másfél mázsás új orgonát tervezték feljuttatni a régi helyére. Egy tucat markos férfiember szorgoskodott a szerkezet mellett, hogy minden rendben legyen. Szép reményekkel várták a szállítást. Elmúlt már fél kilenc is, mikor a budapesti dugó okozta késésről érkezett a hír, de a baracsiak nem csüggedtek. Ha már rá szánták a péntek estét, akkor elvégzik a feladatot. Bő félórás várakozás után végre beállt a kapuba az utazásra szétszedett orgonát szállító jármű. A legények hamar nekiálltak a cipekedésnek. A kisebb darabokat a szűk csigalépcsőn vitték fel. Az orgona fő szerkezetét pedig nagyon óvatosan az előre elkészített építőipari lift pokróccal leterített kocsijára helyezték, majd kötelek biztosítása mellett lépésről lépésre felvontatták a karzatra. Odafenn öten-hatan körülvették és gondos emeléssel a földre helyezték. A nagyja már megvolt. Ezután az összeszerelés adott munkát a szakembereknek és a segítőknek. Az orgona cseréről közben Hortyi Lászlóné sekrestyés beszélt a hírlap tudósítójának.

- A régi orgonánk teljesen elromlott. A javítási költség magas összege miatt nem érte meg felújítani – emlékezett a hangszercsere történetére Kati néni. Jóval idősebb volt, mint a kilencven éves templomunk, mert már akkor használtan kaptuk. A csere ötlete tavaly ősszel vetődött fel, mikor egy gyászmise alkalmával sem tudtuk használni. Negyvenöt ember, az Agrobaracs ZRT és az önkormányzat adakozásával, támogatásával gyűlt össze az új orgona 750 ezer forintja, amit budapesti kapcsolatunknak köszönhetően sikerült megvásárolni. Az új hangszer két manuálos, belseje kétmagos processzort és elektronikus programozhatóságot tartalmaz – hallhattuk a technikai paraméterekről röviden.

 

Amíg a szakemberek az orgona összeállításával foglalatoskodtak azt is megtudtuk, hogy szeptember 15-én a 18 órai misén szentelik fel, várhatóan sokak örömére, megelégedésére. Végezetül pedig az orgonahang mellett szóljon a hála hangja mindazoknak, akiknek köszönhetően megvalósulhatott a baracsi katolikus közösség nem mindennapi álma!

Share