18 | 10 | 2018
Főmenü
Események
October 2018
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Véletlen kép

Duna-menti hagyományok – szüreti vigasság Kisapostagon

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Képek a rendezvényről itt! >>>

Duna-menti hagyományok – szüreti vigasság Kisapostagon

Gyalog járták az utcákat a népviseletbe öltözött legények, leányok, vállukon cipelve a szőlőkoszorút. A nagy múltú településen ma is élő hagyomány a népi szokások felelevenítése.

További fotók itt! >>>

 

Kis település nagy történelemmel. Akár ezzel a felvezetéssel is indíthatjuk a település hagyományait megörökítő tudósításunkat, hiszen több ezer évre tekint vissza a község története. Az évezredek, évszázadok alatt felgyülemlett helytörténeti szokások közül nagyon sokat még ma is hűen ápolnak a falu lakói. Közülük a szeptemberi gazdasági munkáknak és a hozzá kapcsolódó eseményeknek állít élő emléket az évről, évre megrendezett szüreti felvonulás és bál. Az idén is színes és hangos forgatag járta a település utcáit. Tánccal, énekkel, kidobolással invitáltak az esti bálba.

 

Szombat kora délután már nagy volt a sürgés, forgás a Kisapostagi Művelődési Ház nagy termében, ahol népviseletbe öltözött legények, leányok várták a szüreti felvonulás hivatalos megnyitóját. Nagy Attila polgármester köszöntő szavai után Farkas Tímea és Horváth Krisztián bírói páros átvette a falu kulcsát. Ezután a helyi és a rácalmási Barina Táncegyüttes bemutatójával kezdetét vette a szüreti felvonulás. Kisapostag utcáin kanyarogva több órán keresztül haladt a menet, egy, egy kereszteződésnél, vendéglátásnál megállva. Késő este pedig igazán beindult a báli hangulat. A vacsorát követően ismét a helyi fiatalok nyitótáncával és a dunaegyházi Slnecnice Tánccsoport vendégszereplésével kezdődött a mulatság. A jó hangulat egészen hajnalig tartott. Ezzel is bizonyítva, a nagy múltú településen ma is élő hagyomány a népi szokások felelevenítése.

 

A képre kattintav elindula videó

Share