28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kis tök, nagy tök, öntök!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

További képek itt! >>>

 

 

 

Kis tök, nagy tök, öntök!

Húsvéti locsolóhagyomány néptáncosok módjára

 

Húsvét hétfőn locsolkodó körútra mentünk Czuppon Péter néptáncosaival. A népi hagyományokat a mai napig aktívan éltető vidám társaság Dunaújvárosból indulva Baracs település részein, Nagyvenyimen, Mezőfalván és Előszálláson vigyázott a szép „virágszálakra”, el ne hervadjanak. Ahogy láthatjuk majd a képeken is, a srácokon ezúttal sem múlott a dolog sikere. Amerre jártak, leány szárazon nem maradt!

             

 

Korán reggel kezdődött a nap Simonéknál Baracs Templomoson. A kicsi táncosok csoportja már fél nyolckor útnak indult a Duna-parti részre. A nagyobbak pedig fél kilenckor jelentek meg a ház bejáratában. Ahogy húsvétkor illik, ezúttal is népviseletbe öltözött fiatalok, vödrökkel, kanákkal felfegyverkezve nyitottak rá a lányos házra. Vezetőjüket Mészáros Bálintot kérdeztük, miért fontos számukra a hagyományőrzés?

             

 

- Közel tíz éve járunk a csapattal, hogy megmaradjanak ezek a szép húsvéti szokások. Másrészt az is fontos, hogy a lányok ne hervadjanak el! Természetesen nekünk is öröm összejönni, a házaknál megjelenni, mókázni. Jólesik a kínálás étellel, itallal, és nem utolsó sorban a sok poénkodás remek hangulatot teremt.

- Honnan ered az igény erre a fajta szórakozásra, szórakoztatásra?

- Mindannyian táncosok vagyunk. Czuppon Péter tanítványai, általa keveredtünk bele ebbe a hagyományba – hallhattuk az első locsolás előtt a fiúk vezetőjét.

Visszatérve a háziakhoz odabenn Angéla és Réka már nagyon várta a locsolókat. Közel húsz éve járnak a fiúk Simonékhoz, mivel itt szinte mindenkinek köze van a tánchoz, a néphagyományokhoz. Így nem érte a lányokat nagy meglepetés, mikor egymás után záporozott rájuk a vödrök hideg vizes tartalma. A locsolásért a jó szokás szerint vendéglátás jár, és ez ebben az esetben sem maradt el, ahogy a nap többi állomásán sem. Simonéktól ketté vált a csapat. A kicsik pónifogatra szálltak és úgy indultak következő „áldozatukhoz”. A nagyok pedig Apátszálláson folytatták tanáruknál, Czuppon Péternél. Pétert is kérdeztük a húsvéti hagyományok történetéről.

           

Még több kép itt! >>>

 

- Ők nagyrészt falusi gyerekek és hozták hazulról ezt a dolgot. A húsvéti szokások részei voltak a vidéki életnek, amit csak egy kicsit feléleszteni kellett. Úgy látszik, eredményesek vagyunk ebben is. A fiúk szívesen mennek és a lányok ugyanolyan kedvvel fogadják őket. Az évek során remekül kialakult ennek a kultúrája, hiszen mindenki készül rá, a fiatalokon kívül a családok is. Utóbbi különösen nagy jelentőséggel bír, mert korábban voltunk mi már erre felé locsolni úgy, hogy nem igazán tudták a házigazdák, mit kell ilyenkor tenni a helyes vendéglátás érdekében. Szerencsére ez már régen volt és elmúlt. Aki most ebben benne van, az pontosan tudja, kinek mi a feladata.

 

 

- Amint látható, igen büszkén hordják a népviseletet. Nem csak színpadon, vagy előadás közben, hanem életük része is.

- Ez teljesen így van. A mostani ruha egyébként új beszerzés és tetszik is nekik. A viselet Erdélyből a Maros megyei Nyárádselyéből való. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk velük. Szeretnek odajárni és erős baráti kötődéseink vannak. Kiváló táncokat, nótákat tanulunk, és gondolom ennek tiszteletére vették most fel a ruhát. Amint látható, élvezik a srácok, én pedig nagyon büszke vagyok a csapatra!

                

 

Czuppon Péterék után Mezőfalván a Kovács portánál találkoztunk újra a húsvéti különítménnyel. Itt is táncos családhoz látogatott el a társaság. A legkisebb gyermeket, Évikét öntözték meg a fiúk ugyanúgy, ahogy a nagyobb lányokat is. Ezután több helyre is bekopogtak Mezőfalván. Stempelyékhez, Feke Jutkáékhoz és még más néptáncosok által jól ismert helyekre. A búcsúzóban elmondták, hosszú lesz még a nap számukra, mire mindenhova odaérnek.

A baracsi legények húsvéti locsolkodásáról készült videó a képre kattintva elindul!

 

 

 

 

Share