19 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Mezőfalva - Tájházak Napja

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

További képek itt! >>>

 

Mezőfalva - Tájházak napja

 

Április 23-án, szombaton a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében Mezőfalva is kapcsolódott a Magyarországi Tájházak Szövetsége országos programjához a minden évben megrendezésre kerülő Tájházak Napja eseményhez.

 

A több mint kétszáz éves Hercegfalva-Mezőfalva települést 1809-1811 – es években a zirci apátság segítségével alapították. Az alapítás jeles és ma is ünnepelt képviselői Dréta Antal zirci apát és József nádor, akinek közreműködésével a falu anno a Hercegfalva nevet kapta. A terület a fejlődést, a benépesedést nagy részt sváb telepeseknek köszönheti, de szép számmal lakták magyar ajkú családok is. Az ősök kultúrájának megőrzése, a hagyományok továbbéltetése ma is fontos feladat az utókor számára. Ennek egyik szép példája a Tájház kialakítása, gondozása, a hozzá kapcsolódó programok szervezése. Ilyen volt a tájházak napja is. Mezőfalva másodszor kapcsolódott az országos rendezvényekhez.

              

 

A Kossuth utcai – régen Sár utcai – tájházban színes kulturális műsor és szórakozási lehetőségek várták az érdeklődőket. Köztük rendszeres tárlatvezetés, melyben a tájházat, a benne élő emberek életét ismerhettük meg. Mellette az udvaron és a kertben felállított sátorban gyermekprogramok, arcfestés, hajfonás, tájház kvíz szolgálta a tartalmas és hasznos kikapcsolódást. Aki pedig egy kis falunézésre vágytak, azok két fogattal is lovas-kocsikázni indulhattak a település utcáin. A szervezők déltől várták a látogatókat. 15 órától Bankerltanz , az 5.a osztály tanulóinak műsorának. 17 -órakor a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Tánccsoport előadásának tapsolhattunk. 17.15-től az Schwowischi Baum zenekar húzta a talp alá valót a 22-órás zárásig.

              

          

 

A tájházban fő szervezőként Molnárné Troppert Máriát a Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjét kérdeztük.

- Egyre jobban szeretnénk bekapcsolni a tájházat a falu közösségi életébe. Ez nagyon fontos a mezőfalvi svábságnak. A tájházon keresztül az idelátogatók megismerhetik a régi korok emberének életét. Sokan jönnek idősek is, akik között rögtön megindul egy beszélgetés, egy emlékezés, ki, milyen tárgyakra emlékszik gyerekkorából? Természetesen a legkisebbekre is gondoltunk, a gyerekekre, hiszen rajtuk keresztül érhetjük el a legszélesebb társadalmi réteget és közvetíthetjük, illetve elültethetjük a régi hagyományok, életvitel tiszteletét. Például a kvízjátékot is ennek érdekében találtuk ki, hogy játékos formában megismertessük a gyerekekkel, melyik, milyen eszköz, mire használták? Ami szintén nagyon fontos a helytörténet-kutatásban, hogy a rendezvény alkalmával nagyon sok új dolog is napvilágra kerül az emlékezésekben, a beszélgetésekben. Ilyenről beszéltünk éppen Szatmári Laciékkal, akik elmondták, hogy ezeket a dolgokat ők is el tudják mondani. Miként aludtak egyszobában a családok, mik voltak a feladatok, milyen eszközökkel. Az egyszobában való alvást szinte el sem tudjuk ma már képzelni! Ami még kiemelendő – folytatta Molnárné Troppert Mária, hogy szabadulva a városi modern környezetből egyre többen érdeklődnek a falusi nyugodt és csendes élet lehetősége után. Ezt is demonstrálja a tájház, hogy a falun milyen nyugodtabb, lassabb mederben folyt az élet. Ma ez most egyre ikább szem elé kerül és nem csak a fiatalok, a családalapítók körében, hanem az idősebb korosztály számára is. Ha így nézzük a tájházat és a hozzá kapcsolódó hagyományokat, programokat, akkor jó iránytű lehet az érdeklődőknek. Nekünk pedig különösen jó dolog, mert egyben nagyon erős lakosságmegtartó hatása is lehet a hagyományaink felelevenítése, gondozása.

            

             

 

A mezőfalvi Tájház tehát lassan új életet nyer. A Német Nemzetiségi Önkormányzatnak köszönhetően, akik évek óta sokat tesznek a község múltjának bemutatásáért, hagyományaink ismét bekapcsolhatóak a jelen hétköznapjaiba.

Share