20 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

A nyári melegben, kánikulában is megfelelően gondoskodjunk ebeinkről!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

(Foto: Google)

 

A nyári hőség közeledtével is fokozott figyelmet kell fordítanunk állataink, köztük az ebek megfelelő tartási körülményeire, táplálására.

Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajtájának és szükségleteinek megfelelő életfeltételeket biztosítani. Gondoskodnia kell az állat körültekintő, rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről, a megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról. Jogszabályi előírás értelmében, de alapvető erkölcsi kötelességtől vezérelve is, az állat betegsége esetén az állattartó köteles a jó gazda gondosságával az ebet állatorvossal megvizsgáltatni és kezeltetni.

Az őrző ebek nem kihelyezett biztonsági jelzőrendszerek, kamerák, hanem érző lények. Ezért is módosították a 41/2010. (II.26.) Korm. rendeletet, mely a megkötésről is rendelkezik. E szerint ebet tartósan kikötve tartani tilos. A hangsúly a „tartósan” szón van. Ennek megítélésében szerepe van a fajtának, a mozgásigénynek, az adott helyzetnek. Nem lehet a tartási körülmények hiányosságát (pl. kerítés hiánya) megkötéssel orvosolni. Nem megengedhető, hogy egy eb az élete nagy részét néhány méteres láncra kötve élje le! A megkötéshez, pórázhoz szoktatáshoz azonban igenis szükség van. Adódnak olyan élethelyzetek (pl. védőoltás, betegkezelés, idegen személyek mozgása a portán stb.) amikor erre szükség van. Ha fiatal korban a kisebb súlyú eb ezt nem szokja meg, nem engedelmeskedik, később az esetleg 60-70 kg-os kutyával nehezen lehet bírni. A megkötéshez, vezetéshez nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az állat egészségét ne veszélyeztesse. A lánc nyakörv kidörzsöli a bőrt, előfordult, hogy a sarjadzó vadhúsba belenőtt láncot ki kellett műteni a kutya nyakából. Belterület közterületén – kivéve a futtatásra kijelölt területet – az ebet csak pórázon lehet vezetni, olyan személy által, aki az eb irányítására, kezelésére, féken tartására képes, biztosítva ezzel, hogy az eb embert, más állatot félelemkeltéssel, harapásával ne veszélyeztessen.

Ha az ebet kennelben kívánjuk tartani, akkor ahhoz megfelelő méretű alapterület szükséges. Tilos kistestű ebet 10 m2-nél, közepes testű ebet 15 m2-nél, nagy testű ebet 20 m2-nél kisebb területen tartósan tartani. Amennyiben a kennelben tartósan több ebet tartanak (kivéve szuka együtt tartása a kölykök 6 hetes koráig), úgy számukra egyedenként legalább 6 m2 akadálytalanul használható területet kell biztosítani. Fontos a megfelelő méretű, állagú, az eb számára komfortérzetet biztosító, huzattól, esőtől védő, megfelelő helyen elhelyezett (árnyékolás) kutyaház megléte. Az elfektetett vashordó, beton kútgyűrű, sárral telítődött „kutyaház” nem megfelelő (a tűző napon felforrósodik, huzatos, beázik). Fontos, hogy a kutyaházban szalma vagy pokróc, egyéb textília, gumiszőnyeg kényelmes fekhelyet biztosítson. Ügyelnünk kell a megfelelő mennyiségű, minőségű, beltartalmú eleséggel való ellátásra, a fehérje-, zsír-, energia-, vitamin-, ásványi anyag igény biztosítására. Az ebek etető táljában ne álljon romlandó eleség, csak a fajtától, életkortól függő mennyiséget tegyük eléjük. Folyamatosan biztosítsuk számukra a rendszeresen cserélt, pótolt, tiszta ivóvizet. A tavaszi vedlés idején is ápolni kell a szőrzetet, s figyelmet kell fordítani a külső élősködők (bolhák, kullancsok stb.) elleni védekezésre is. Fontos az elvárható környezeti rend, az ürülék rendszeres összetakarítása, komposztálása, mert a nyári melegben, esős időben a kórokozók is gyorsabban szaporodnak.

Nagyon fontos az ebek évenkénti, 4 hónapos kortól kötelező, veszettség elleni védőoltása. A veszettség halálos lefolyású betegség, ezért a oltatlan ebek veszélyeztetik az ebtulajdonost, családtagjait és a környezetben élőket is. Az állatvédők is rendszeresen ellenőrzik az ebtartási körülményeket, s számos esetben a bejelentésük nyomán hatósági eljárás indul az ebtartóval szemben. Oltatlan eb által történt embermarás esetén jegyzőkönyv felvételét írja elő a jogszabály, s ezt követően a Járási Hivatal eljárást indít a mulasztóval szemben. A veszettség elleni oltás a mostani hetekben, és a sorba növők esetében az egész év során történik. Ezért kérem, hogy az oltást eddig elmulasztók telefonon vagy személyesen kérjék ebük számára a veszettség elleni védőoltást.

Ebtenyésztők számára jogszabályi előírás a FELIR azonosító és a Járási Hivatal nyilvántartásba vételi igazolása. Kölyökkutyák tulajdonos váltása esetén (eladás, ajándékozás stb.) életkortól függetlenül kötelező a mikrochippel történő megjelölés.

Kérdésük esetén állok a Tisztelt Olvasók rendelkezésére.

 

Dr. Bodolai György

hatósági és ellátó állatorvos

Előszállás, 06-30/8161-367

Share