21 | 06 | 2024
Főmenü
Események
June 2024
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Trianonra emlékeztek a mezőfalviak

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

                  

Képek a megemlékezésről itt! >>>>

 

Trianonra emlékeztek a mezőfalviak

Ha kevesen is, de fontosnak tartották a megjelenést

 

Nehéz szívvel gondolunk vissza az 1920. június 4-re, maikor a trianoni szerződés értelmében a nagy Magyarország kétharmad részét elcsatolták a háborúban győztes nagyhatalmak. A szerződés aláírásának 102. évfordulóján maroknyi kis közösség emlékezett Mezőfalván a Piac téri kettős keresztnél. Már önmagában is nagy szomorúság, hogy csak ilyen kis létszámban érezték fontosnak a megjelenést.

 

A megemlékezés első mozzanatában Masinka Csabáné Mezőfalva Önkormányzatának alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Nagy Ferenc szavalatát hallhattuk. Ezután Horváth Béla történelemtanár gondolatai következtek a trianoni szerződésről, a szerződés jelentőségéről és hatásáról a magyar területeket és nemzetiségeket érintve. A beszédben több kritika is elhangzott az ünnepi megjelenéssel kapcsolatban, miszerint egyre kevesebben érzik fontosnak a nemzeti összetartozás napján megemlékezni a magyar történelem sötét foltjáról. Már harmadik ilyen rendezvényen vesz részt a mai nap (Baracs, Kisapostag, Mezőfalva), de nagyon elszomorító, hogy például a képviselői testületekből helyszínenként csak ketten jelentek meg. Szintén nagyon szomorú a jövőt illetően, hogy fiatalokat szinte sehol nem látni, pedig nekik kellene majd továbbadni ezeket az emlékeket az utódoknak. Ezután a történelmi visszatekintésben elhangzott, annyira megváltozott az elcsatolt országrészek nemzeti összetétele, hogy biztosan jó lenne, ha ezeket a területeket visszakapnánk? Sokan úgy tudják a trianoni szerződés a közelmúltban lejárt. Rosszul tudják – hangsúlyozta a tanárúr. 1947-ben a II. világháború után egy tollvonással eltörölték, és még három települést elszakítottak Magyarországtól Pozsonnyal szemben. A huszadik század elején sajnos idióta és eszelős politikusok irányították az országot – hallhattuk nyomatékosan. Ennek következménye a Trianon! Amikor a szerződés létrejött, sokan nem is értették, miért kellett ezt a nemzeti egységben egybe forrt országot szétszakítani, feldarabolni? A revíziónak azonban ma már nincs értelme! Annak van értelme, hogy szeretettel forduljunk egymáshoz, tartsuk a kapcsolatot és erősítsük az összefogást. Valamint őrizzük anyanyelvünket. De így, ilyen kevesen, itt a megemlékezésen... aligha sikerülhet.

A tanárúr beszéde után Nagy Ferenc a Szózatot szavalta el, majd a Himnusz közös eléneklésével és koszorú elhelyezésével, mécsesek meggyújtásával zárult az esemény.

             

 

Share