08 | 12 | 2023
Főmenü
Események
December 2023
M T W T F S S
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nagy a kár – leesett a mezőfalvi gólyafészek

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

Nagy a kár – leesett a mezőfalvi gólyafészek

 

Amúgy is ferdén állt már egy ideje a nagy szelek miatt. Az eső és a vele járó súlynövekedés okozhatta a bajt. Szerencsére az alatta lévő kápolnának nem esett kára. Tavaszra várhatóan újra épülhet a fészek az oszlop tetején.

  

 

Sok évtizede már, hogy Mezőfalván a Piac téri villanyoszlopon lévő gólyafészek gólyáknak ad biztonságos otthont. A madarak élete sosem volt könnyű, de az időjárás viszontagságainak kitett fészekben mindig kifejlődött egy-egy új nemzedék. A falubeliek minden tavasszal aggódva lesték a magas vas tetejét, mikor érkeznek már meg a gólyák és mennyi lesz a szaporulat? Voltak évek, mikor egy sem. Olykor az áramütés végzett velük, máskor valami oknál fogva a fiókák kiestek a fészekből és a kápolna tövében lelték végzetüket. Akadt év, amikor a nagy szárasság idején vödör vizet készítettek ki az emberek, hogy szomjan ne halljanak az állatok. Megesett, hogy a házak udvarán próbálták befogni a még röpülni képtelen fiókákat és eljuttatni a madármenhelyre. Ebben a tevékenységben a Mezőfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület nagy szerepet vállalt, ahogy azt rendszeresen olvashattuk különböző média felületeken. Köztük Pethes Bálint volt a legelhivatottabb madárbarát. Az igyekezetre azonban most úgy látszik egy ideig nem lesz szükség, mert nem tudni, lesz-e jövőre gólyafészek? Pedig még a villanyvezetékeket is leszigetelte egyik évben az áramszolgáltató! Nagy tehát a szomorúság és vele az aggódás. Péntek délután fé három körül egyszer csak nagy puffanással lezuhant a fészek a helyéről, még csak szellő sem lengedezett. Valószínűsíthető, hogy az eső miatt megnövekedett a sárból és gallyakból készült fészek súlya. A korábban a központosságból elmozdult fészek ezt már nem bírta tartani és a föld felé vette az irányt. Egy része még fenn maradt a tartó vason. A nagyja azonban a kápolna melletti kőpadkára zuhant. Kis része a kápolna tetejét is elérte, de komolyabb kárt nem okozott. Értesítve Pethes Bálintot hamar megkezdődött az intézkedés. Bálint lapunknak elmondta, reggel már látta, nagyon rosszul áll a fészek. Éppen a napokban egyeztetett a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakembereivel a fészek helyrehozatala érdekében. Sajnos ez elkésett, de nincs még veszve semmi. Ígérték, a megoldandó feladatok listájának élén szerepel a mezőfalvi gólyafészek ügye. Az áramszolgáltatóval karöltve egészen biztosan rendeződik a probléma és tavasszal újra benépesülhet a Piac téri gólyalakás. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

A fészek lehullott  darabjainak eltakarításában ezúttal is a Mezőfalvi Önkénte sTűzoltó Egyesület tagjaira számíthattunk. Köszönet érte!

                  

             

 

Share