24 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Államalapításunk ünnepeltük

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók az ünnepségről itt! >>>

 

Államalapításunk ünnepeltük

Magyarország soknemzetiségű volt mindig, melyet a korona tartott össze.

Csak kevesen bíztak benne, hogy az idei augusztus huszadikai programokat megtarthatjuk az időjárás fenyegetettsége mellett. Szerencsére csak néhány program maradt el az eső miatt. Összességében a nagy része megtartott volt.

 

Színes és sokrétű programokkal készültek az idén a szervezők az augusztus huszadikai nemzeti ünnepünkre. 19-én délután idejében elkezdett lecsófőző fesztivál és színpadi fellépéseknek köszönhetően a pénteki programoknál csak a néptáncosok fellépését zavarta meg az eleredő eső. Természetesen ezután a többi szabadtéri eseményről is le kellett mondnia a közönségnek. Így a bál és a tűzijáték is elmaradt az idén.

               

Civil szervezetek öltöztek népviseletbe, köztük a Sárgarózsa Nyugdíjas Klub tagjai, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat és mezőfalvi néptáncosok képviselői is

Fotók: Horváth László és a mezőfavi művelődési ház

 

Szombaton, augusztus 20-án 8.30-tól a Magyarok Nagyasszonya Katolikus templomban folytatódott a mezőfalviak programja, ahol ünnepi Szentmisét celebrált Kristofory Valter plébános. A Szentmise után Márok Csaba Mezőfalva polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében említést tett a csapadékhiányról és annak hatásáról a mezőgazdaságban.

– Nagyon fontos most ez a csapadék, mert a jövő kenyerét is el kell vetnünk a földbe – hangsúlyozta Márok Csaba a kenyérszentelés előtt.

A templomi Szentmisén több civil szervezet is népviseletbe öltözött. Köztük a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai. Vezetőjüket Molnárné Tropper Máriát kérdeztük, miért is kiemelkedő jelentőségű a mezőfalvi- hercegfalvi svábságnak ez az ünnep, hogy ilyen autentikus sváb öltözékben jelentek meg?

- Szent István király összetartotta a nemzetet és ezzel nagyon nagy példát mutatott, hogy befogadta az idegeneket. A németek, a keresztény bajor lovagok már a kezdetektől fogva terjesztették a kereszténységet. István felesége is bajor volt, ezért is volt mindig toleráns a bejövő idegenekkel szemben és szeretettel fogadta őket.

- Mondhatjuk, hogy István már akkor multikulturális szemlélettel fogott hozzá az államalapításhoz, országunk megerősítéséhez?

- Így van. István már akkor így gondolkodott! Magyarország soknemzetiségű volt mindig, melyet a korona tartott össze. A másik dolog, hogy a német nemzetiség mindig nagy tisztelettel fordult az magyar államhoz, aki őket annak idején befogadta. Ezt dédnagyanyámtól tudom aki azt mondta: Azért vagyunk ilyen szorgalmasak, mert mindent magunk erejéből oldunk meg és nem várunk segítséget másoktól. Mi svábok nagyon örültünk, mikor Magyarország befogadott bennünket és megmutatjuk, hogy itt meg tudunk élni önállóan. Ez egyfajta sváb büszkeség is, amit egykori 188-ban született nagyszülőm mesélt. Ez így hagyományozódott nálunk azóta is generációról, generációra. Ezért is fontos számunkra, hogy az államalapítás évfordulójakor mindne nemzetiség a saját hagyományos öltözetében jelenjen meg, mert Magyarországon mindne nemzetiségnek helye van! - Zárta szavait a templomkapuban összekarolva sváb asszonytársaival Molnárné Troppert Mária a Mezőfalvi német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője.

               

 

Szombaton már sokkal jobb idő köszöntötte az ébredő Mezőfalvát. Volt is miért aggódni, hiszen a hivatalos templomi ünnepi mozzanatok után – Szentmise, az új kenyér megszentelése, ünnepi köszöntő - már a sportpálya kapott főszerepet. A sport büfé szervezésében egész nap gyermekprogramok, játszóház, ugrálóvár, íjászat, kirakodó vásár, családi sorversenyek szolgálta a kilátogatók szórakozását. A jó időnek köszönhetően voltak páran, akik éltek is az alkalommal. Este a felnőttebb korosztály ideje érkezett el. Bár a szkander verseny és a szingli hölgyek vizes-póló versenye most elmaradt, de ettől még kiváló zenéket kevertek nekünk a DJ-k. 21 órától teraszbulin rophattuk a legjobb zenékre DJ. Spool, Vitális, Volf, Undergrund Ticket Adam Gain lemezlovasok segítségével. Farkas Mihály fő szervező lapunknak elmondta, összességében jól sikerült a buli, csak egy-két programrész maradt el. Szerencsére sokan érezték jól magukat.

               

 

A mezőfalvi ünnepségen és augusztus huszadikai programokon a korábbi évekhez képest jóval kevesebben vettek részt, ami részben az időjárásnak is köszönhető. A szervezőket és résztvevőket azért mindenképpen dicséret illeti!

Share