24 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Felavatták a Baracs – Nagyvenyim közötti utat

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

                                  

 

Felavatták a Baracs – Nagyvenyim közötti utat

Véget ért a felújítás. December 15-től újra járható az autósok, a kerékpárosok, gyalogosok és egyéb gépek számára. Kiváló minőségben, több kitérővel közlekedhetünk 50 km-es sebességgel.

 

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Baracsot és Nagyvenyimet összekötő jelöletlen útszakaszt. Nagyon ráfért már a felújítás. A munkák során rendbe rakták a patkát, megritkították a környező növényzetet és az árkokat is megszélesítették, megmélyítették a jó vízelvezetés érdekében.

Az út átadásán először Várai Róbert Baracs polgármestere beszélt az út első kialalkulásáról, a pályázatról, a megvalósulásról

- Nagyvenyim önkormányzata is részese, tulajdonosa ennek az útnak. Mindannyiunk vágya valósult ezzel meg. Hosszú évek után lehetőségünk adódott a pályázat beadásra és meg tudtuk valósítani azt, amiben már lassan senki nem bízott, hogy ebben az évtizedben ez elkészül. De mégis csak így alakult a jó sorsunk. Sokan kérdezik, miért nem lehetett kiszélesíteni? Sajnos, a pályázat ezt nem engedélyezte, mivel mezőgazdasági külterületi útnak van nyilvánítva, ami nem föld út, hanem lényegesen jobb minőségű, két települést összekötő út.

 

Ami még fontos, hogy ez első sorban a mezőgazdaság számára került kialakításra ezelőtt 50-80 évvel. Ezt követően a faluk közötti kapcsolat révén inkább közkedveltté vált és egyre magasabb komfort fokozatú lett. Több önkormányzati cikluson keresztül is fejlesztést hajtottak végre ennek érdekében. Úgy gondolom – hangsúlyozta Várai Róbert, hogy most jutottunk abba a stádiumba amire már minden önkormányzat és mindannyian büszkék lehetünk, hogy tényleg egybefügő, jó minőségű aszfalt, megfelelő patka és árokrendszer kialakítással a következő jó néhány évtizedre meghatározó, településeket összekötő szép út marad.

 

                     

- Varga Gábor országgyűlési képviselő az átadón hozzászólva visszaemlékezéssel kezdte. 2015 tájékán lehetett, amikor mezőgazdasági szakemberekkel, vállalkozókkal történt egyeztetésen a beszélgetés 80 százaléka erről az útról szólt. Alapvetően érzékelhető volt, hogy a minimális karbantartási munkákat, azon belül a patkák állapotának javítását a vállalkozók nem nagyon akarják felvállalni. El is gondolkoztam, vajon így mi lesz a sorsa ennek az útnak? Az is felmerült, hogy ha lepusztul, akkor azok sem használják, akik nem mezőgazdasági céllal jártak, járnának rajta. Ahogy Baracs polgármestere is elmondta, elsősorban ez mezőgazdasági út és az ott dolgozók fogják használni, de ezen kívül a két települést nem megkerülve Dunaújváros felé bizony személy autók is használhatják. Ha egy kicsit tovább megyünk, sok esetben a régió településeinek polgárai kerékpározásra, gyaloglásra is használják ezt az utat. Amennyiben képzeletben ezt az utat Nagyvenyim felől meghosszabbítjuk Templomoson át, akkor pont a Baracsi Halászcsárdánál jutunk ki, mai a legbiztosabb turisztikai útvonal lehet, ha gasztronómiai élményekre is vágynánk – tette hozzá Varga Gábor tréfásan. Aztán a Duna-parton végig folytatódhat a túra. Tehát azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos összekötő kapoccsá vált. Szerencsére a pályázatnál az út minősége és funkciója lehetőséget teremtett a mezőgazdasági vidéki program keretében a felújításra. Ez az út tényleg összehozta ezt a két települést. Ahova utak vezetnek, ott mindig éled valami plusz hozzáadott érték, mindig lesz valami gazdasági eredmény. Remélem, ez az útfelújítás nem valaminek a befejezése, hanem a kezdete – hallottuk többek között a szalagátvágást megelőző ünnepélyes pillanatokban. Az országgyűlés képviselőt követően Kristofory Valter a térség katolikus plébánosa is kifejezte reményét, hogy a felújítás és ezáltal a könnyebb közlekedés révén sokkal könnyebben tudjuk majd ápolni emberi és családi kapcsolatainkat. Különösen a mostani háborús időkben van nagy jelentősége az ilyen kapcsolódásoknak.

                                     

Várai Róbert még az átadás előtt egy mondatban elmondta, hogy a műszaki átadásra, átvételre még ezután kerül majd sor, de igyekeztek megnyitni, hogy a célközönség minél előbb használni tudja. Az út készen van!

Videó az útról!  A képre kattintva elindul!

 

Az ünnepségen részt vett Ernyei Péter a kivitelező részéről és Szabolcs László Baracs Önkormányzatának műszaki ellenőre.

Share