23 | 05 | 2024
Főmenü
Események
May 2024
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

65 év tánc, szeretet, összetartozás

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a kiállításról itt! >>>

 

65 év tánc, szeretet, összetartozás

Kiállítás nyílott a Mezőfalvi Néptáncegyüttes elmúlt évtizedeiből. „Ha itt vannak a mezőfalviak, akkor nekünk semmi sikerünk nem lesz!”  - hallottuk a híres mondást Ekler Györgyné Erzsike visszaemlékezésében.

                        

                              

 

Nagyszabású gálával ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját a Mezőfalvi Néptáncegyüttes április 1-én.  A tánc mellett visszatekintést is nyerhettünk az együttes elmúlt évtizedének fontosabb pillanataiból iskola aulájában elhelyezett tablók fotóiból. A József nádor-hét pénteki napján ebből a különleges anyagból, illetve annak kiegészített változatából nyílott kiállítás a Kiss Kálmán Művelődési Házban. Természetesen lapunk is ott volta megnyitón, kiváltképpen, hogy a cikk írója személyesen is érintett a táncos emlékekben.

Április 14-én, pénteken a József nádor hét csütörtöki programjaként a Kiss Kálmán Művelődési Ház adott otthont a nagymúltú együttes pályáját bemutató tárlatnak. A tablókon az alapítástól a legújabb időkig kaphatunk átfogó összegzést sok-sok képpel, újságcikkel, egykori médiaanyaggal az eltelt hatvanöt év fontosabb, kiragadott pillanataiból. A rendezvényt Virág Viktória a Mezőfalvi Néptáncegyüttes aktív tagja nyitotta meg.

- 65 év szinte egy emberöltő. Ilyen hosszú időbe mi fér bele egy nagy családnál? Rengeteg ötletelés, ölelés, milliónyi munkaóra, vitázni egy-egy koreográfián, szeretni egymást, továbbá csodálatos utazások, fesztiválok, táborok, közös élmények, emlékek. Látni gyermekeinket, akik szemünk láttára cseperedtek fel, váltak felnőtté, egymás segítése, tisztelete.

Hatvanöt évvel ezelőtt a mezőfalvi ÁFÉSZ tánccsoportjaként Domanyek András és Seszták József alapításával, valamint Bánáti Béla művészeti vezetésével jött létre az együttes. Ezután Wünsch László és Szárszó Lajos sok éven keresztül vezette a csoportot. További vezetők voltak Farkas Anikó, Pötör Emese és Kissné Németh Anita, aki szintén jelentős szerepet játszottak az együttes életében az elmúlt évek alatt. Jelenleg Czuppon Péter a táncosok művészeti irányítója, mely munkából felesége, Kuminka Zsuzsa is kiveszi a részét.

                             

 

A kiállítás képei, dokumentumai, egyéb tárgyai ebbe a 65 évbe repíti el a szemlélőt. Természetesen, akik az időszaknak megélői voltak, azoknak mind a mai napig életük részét jelenti. A csodálatos ruhák – mind a kiállított, mind a fellépéseken látható viseletek – legtöbbje Feke Jutka keze munkáját dicsérik.  Ő az együttes mindenese, varrónője, dekoratőre, intézője, öltöztetője, csupa nagybetűs NAGYANYÓJA.  Rajta kívül még nagyon sokan segítik még a társaságot, köztük a Mezőfalva Önkormányzata is – hallottuk a rendezvény köszöntőjében.  A megnyitó második felében Kiss Péter harmonika játékában gyönyörködhetett a közönség, aki maga is több szállal kötődik Mezőfalvához és a néptánchoz. A műsor számait ennek megfelelően táncos darabokból állította össze. Vittorio Monti: Csárdás, R Glass: Angelique és végül Á-mol csárdás feldolgozás szerepelt a repertoárban.  A zenés hangolódást követően beszélgetéssel és a tablókon elhelyezett fényképek böngészésével folytatták a programot a megjelentek. Például Ekler Györgyné Erzsike az együttes egyik alapító tagja személyes élményeit is megosztotta a hallgatósággal. Beszélt az egykori indulásról, a társakról, hazai és külföldi fesztiválokról, táborokról és még sok ötvenes-hatvanas évekbeli történésekről, ami mind kedves emlék a mezőfalvi néptánc életében.

Ekler Györgyné Erzsike

 

Néhány epizód a teljesség igénye nélkül:

- 19959 – 60-ban először csak tánctanfolyamként indult a tánctanítás Mezőfalván, Bánáti Béla nagyon sokat tett, hogy ez az együttes ma is működhessen. Megtanított minket együtt élni, segíteni a másikat, az egymáshoz való viszonyunkat is kezelte. Emlékezetesek voltak a kisebb fellépések mellett a nagy fesztiválok is. Számtalan helyen élvezhetet a közönség a mezőfalviak táncát. Például a SZÖVOSZ Fesztiválon, a Velencei Vízi Karneválon. De színpadra léptek Debrecenben, Gödöllőn is, ahol még romokban állta kastély. Táncoltak mezőgazdasági kiállításon, Székesfehérváron, Fehérvárcsurgón, az Adonyi Ifjúsági Találkozón és még számtalan sok helyen. Fellépésükhöz egy régi szólás is társult, melyet a társegyütetsek mondtak egy-egy találkozó alkalmával. „Ha itt vannak a mezőfalviak, akkor nekünk semmi sikerünk nem lesz!” – hallottuk a híres mondást Erzsike visszaemlékezésében.

A mezőfalvi Néptáncegyüttes 65 évét bemutató kiállítást május 5-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Kiss Kálmán Művelődési Ház színháztermében.  

 

Share