19 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Sváb bállall zárult a József nádor hét

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a rendezvényről Itt >>>>

 

A svábságnak elévülhetetlen érdemei vannak Hercegfalva alapításában. Később a politikai viharok közepette Mezőfalva nevet kapta a település. A tényeket nehéz is lenne vitatni, de nem is erre emlékeztek április 15-én, szombaton a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett nemzetiségi napon, hanem azokra, akik kitartó szorgalommal felvirágoztatták a községet. Az ő tiszteletükre hajtottak fejet a templom előtti téren és az ő tiszteletükre szólt a sváb zene az esti bálon.

                        

 

Német Nemzetiségi bállal zárult a József nádor hét Mezőfalván

A sváb gyökerekre és az elődökre emlékezve idézték fel a falualapításban résztvevők munkásságát, hagyományokat, táncokat.

Hercegfalva-Mezőfalva alapításának 2012. évfordulójára rendezett ünnepi sorozat záró eseményét tartották április 15-én, szombaton délután. Az esős idő miatt a hagyományos Piac téri felvonulás ezúttal elmaradt. Helyette a Magyarok Nagyasszonya római katolikus templom előtti téren gyülekeztek a sváb népviseletbe öltözött csoportok. Kristofory Valter plébános távollétében Horváth István lelkipásztori kisegítő köszöntötte a megjelenteket és tartott rövid falutörténeti visszatekintést, végül közös imádságot. Ezután a résztvevők zenés kísérettel átvonultak a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermébe, ahol kulturális műsor vette kezdetét.

                         

 

                          

 

Elsőként Molnárné Troppert Mária Mezőfalva Német Önkormányzatának elnöke mondott nyitóbeszédet, melyben a sváb emberek falualapító tevékenysége kapott legnagyobb hangsúlyt. 

- Ezzel a rendezvénnyel azokra a honalapító sváb elődeinkre szeretnénk emlékezni, akik kitartó szorgalommal felvirágoztatták a XIX. században nem csak Mezőfalvát, hanem az egész térséget, és amelynek Mezőfalva hosszú ideig központja volt. A mai kulturális est az ő tiszteletükre és sváb identitásunk megerősítésére is szolgál – hallhattuk a fellépések előtti felvezetőben.

A műsorban színpadra lépett a Mezőfalvi Wildrosen Női Kar, a Petőfi Sándor Általános Iskola német nyelvű oktatásában részesülő 6. és 7. évfolyam diákjai. Verses, táncos és egy német nyelven előadott humoros produkciót láttunk tőlük. Vendég együttesként fellépett a Mórágyi Német Nemzetiségi Táncegyüttes, továbbá a Saarer Tanzgruppe Szári Német Nemzetiségi Tánccsoport. A kulturális blokkot a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Táncegyüttes hangulatos produkciója zárta.

                           

 

A műsorok után fergeteges bállal ünnepeltek a résztvevők, melyben a Szomori fiúk húzták, illetve jó sváb zenekarhoz méltón fújták a talp alá valót.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Zseli József és felesége Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos is, aki szintén sváb gyökerekkel rendelkezik, valamint Vargáné Kaiser Katalin Nagyvenyim polgármestere és férje Varga János. Mezőfalva Önkormányzatának képviseletében Borbély Anikó jegyző, valamint helyi képviselők, és több társtelepülésről, illetve tánccsoporttól meghívott vendég.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alapkezelő NKUL-KP-1-2023/2-000434 számú pályázaton nyert összeg támogatásával valósult meg.

A képre kattintva elindul a  videó!

Share