28 | 03 | 2024
Főmenü
Események
March 2024
M T W T F S S
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nyers László birkózó emlékverseny (frissítve)

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A rendezvény képeiért kattintson ide! >>>

Nyers László birkózó emlékverseny Mezőfalván

Veterán olimpikonok és Európa bajnokok mutattak példát a legfiatalabbaknak azon a rendezvényen, ahol a jövő birkózói egy szőnyegen küzdhettek a sportág nagy öregjeivel. Ritka alkalom, hogy gyerekek és felnőttek mérkőzései egy időben, egymás mellett zajlanak, ezzel is utat mutatva milyen sportszerű légkörben, mennyire egymásra odafigyelve vívják csatáikat. A birkózó gálának is nevezhető eseményen díszvendégként Nyers László lánya Nyers Emma képviselte a családot, akit az érmek és jutalmak kiosztásába is bevontak a szervezők.

 

Nívós birkózó versenynek adott otthont Mezőfalva szombat délelőtt a helyi általános iskola tornatermében. A Dunaferr SE által kiírt, Nyers László emlékére megrendezett eseményen a diák I. és diák II. korosztályú gyerekek (10-13 évesek) mellett veteránsportolók (35-70 évig) is tatamira álltak. A megnyitóban Mátyás Gábor a Dunaferr SE szakmai igazgatója elmondta, hogy ez a kupa a birkózó sport népszerűsítéséről, versenyzési lehetőség biztosításáról, és Nyers Lászlóról, egykori kiváló birkózóról, Dunaújváros első olimpikonjáról szól.

A bevezető szavakat Nyers László lánya Nyers Emma zárta, aki örömét fejezte ki, hogy ennyi gyerek követi a felnőttek példáját, valamint igen jóleső érzés azon sok szülő látványa, akik elkísérték a fiatalokat. A kísérők közül többen birkózó múlttal rendelkeznek, és régi ismerősként üdvözölhetik egymást.

Nyers Emma a kezdő sípszó előtt érdeklődésünkre azt is elárulta, hogy Ő maga a birkózást nem űzte, de diszkoszvetésben az Újpesti Dózsa színeiben 22 évesen Magyar bajnok 4. lett. Édesapja sportjának azért volt jelentősége az életében. Budapesten a 13. kerületben kocsmárosként szenesek és rablógyilkosok között kellett az erő. Mikor rákérdeztünk, hogy biztosan nem a kidobó ember munkájára gondolt-e, erősen bólogatva válaszolt: de igen!

Rácz Lajos a képen jobbra

 

A mezőfalvi „gálát” olyan hírességek is megtisztelték jelenlétükkel, mint Rácz Lajos bácsi, akire élő legendaként tekintenek a birkózó sportágban. A több Európa bajnoki és világbajnoki érem tulajdonosával a rendezvény apropójából beszélgettünk:

- Sokan mondták a birkózásról, hogy egy olyan különleges sportág, ahol emberek és izmok feszülnek egymásnak, mégis hatalmas odafigyelés, szeretet veszi körül a résztvevőket. A világot is megjárt, tekintélyes eredményességgel rendelkező sportoló mit gondol, vajon hogyan lehet az elődök példáit átadni a gyerekeknek?

-  Ezt mindenféleképpen csak pozitív példamutatással lehet továbbadni úgy, hogy sikeres legyen a sportág az elkövetkezendő években, évtizedekben. Nem egyszerű dolog! Főleg, hogy meglebegtették, leveszik az olimpia műsoráról a birkózást! Ezáltal még nagyobb felelőssége van az edzőknek, a „nagy versenyzőknek”, akik eredményeket elértek, hogy most, ebben a válságos időkben is fenn tudjuk tartani a sportág egészséges fejlődését. Tennünk kell érte sokat és áldozatosan összefogva, mert csak így lehet. 

- Mennyi idős Lajos bácsi?

- 60 éves múltam. Remélem, leszek majd több is! Én nagyon hiszek az emberekben, a szeretetben, és az emberi érzelmekben. Amúgy nagyon reális ember vagyok, de ebből a szempontból egy kicsit idealista. Hihetetlenül fontosnak tartom az emberi kapcsolatokat. A birkózás pedig egy olyan, hogy csinálni nagyon nehéz, és sokszor fájdalmas. Ugyanakkor, ha vége a mérkőzésnek, gond nélkül tudnak egymás nyakába borulni az ellenfelek. Idővel a birkózószőnyeg mellett mindenki barát lesz!

- Sok gyerek vette körül a mai napon is. A családban van-e, aki folytatja?

- Én is abban reménykedtem, de fiam, vőm és két unokám sem követett. Bár utóbbi kettő megpróbálta, de nem jött össze. A harmadik a legkisebb unokám, aki négy éves, benne még ott lakozhat a folytatás. Nagyon bízom benne, lesz, aki tovább viszi a Rácz nevet.

- Azonban nem marad vigasz nélkül, hiszen az egyesületi utánpótlásban aktív szerepet tölt be.

- Mindenféleképpen! Több mint 50 éve vagyok a sportágban, amiből 27 évet vezető edzőként töltöttem. Úgy érzem, ha az ember megszereti a birkózást, akkor nem lehet utána egyszerűen abbahagyni. Csak akkor fejeződik be a sportággal a kapcsolat, ha valakit a közegen belül, a „családon” belül megbántanak. Erre igyekszünk nem gondolni, nem törődni vele. Próbáljuk a szakmai és a baráti kapcsolatokat ápolni. Itt körbenézve számtalan tanítványt látok, akik már ugyanúgy az edző pályát tapossák, és ez nagyfokú büszkeséggel tölt el - úgy látszik jól végeztem a dolgomat!

Kuczora István Szentesről és Száva József  Érdről, mindketten 65 évesek!

További képek itt! >>>

 

A versenyen közel 100 fiatal és 30 felnőtt igen sportszerű küzdelmekben igyekezett felülkerekedni ellenfelén. Voltak apró fizikai és lelki sérülések, de a nap végére ezek mind szépen begyógyultak. A dobogón állva és a csoportkép készítése közben már csak boldog arcokat lehetett látni.

A nap végén Mátyás Gábor a Dunaferr SE Birkózó Szakosztályának szakmai igazgatóját kértük egy gyors értékelésre:

- Azt gondolom, nagyon sikeres volt a mai rendezvény! Elsősorban azért, mert itt a legfiatalabb és a legidősebb generációt láthattuk együtt birkózni, egy olyan sportemberre emlékezve, aki méltán büszke lehet az eredményeire. Nyers László tiszteletére rendeztük ezt a versenyt, aki Dunaújváros első olimpikonja volt. A versenyt végignézve, végig asszisztálva én úgy látom, versenyzők, edzők, szülők, mindenki jól érezte magát.

- Nehéz helyzetben van a birkózó sportág, hiszen az olimpiai számokból ki akarják tenni! Az összefogással és a példamutatással lehet hatni az elképzelések megváltoztatására?

- Mindenkinek, aki ezzel a sportággal kapcsolatban van, annak most az a feladata, hogy bármilyen szinten és helyen demonstrálja ennek a sportágnak az erejét és létjogosultságát az olimpiai programban. Sok ilyen rendezvénnyel fel kell hívni a figyelmet, hogy igenis, ez a sportág, nem hogy ott volt az olimpián, hanem az elkövetkezendő időkben is ott kell legyen!

A  Dunaferr SE birkózói és vezetőik

 

Az írás befejezéseként néhány kiemelkedő eredmény a szombati napról:

A Nyers László emlékverseny különdíját legjobb teljesítményéért diák II. korosztály 38 kg-ban Kernács Palkónak ítélte a versenybíróság.  A legtöbb technikai pontot elérő veteránbirkózó elismerést Turák Pál Tatbányáról érdemelte ki. A legjobb veteránsportoló díjat az érdi Száva József vehette át. Természetesen a súlycsoportokban és korosztályokban több egyéni teljesítményt is jutalmaztak, melynek felsorolását terjedelmi okok miatt nincs lehetőségünk megtenni. Gratulálni viszont minden résztvevőnek és szervezőnek nem csak módunkban áll, de meg is tesszük – GARATULÁLUNK! MÉLTÓ EMLÉKVERSENY VOLT!

 

A rendezvény diák eredményeit Tombor István bocsátotta a rendelkezésünkre. Az eredményeknél a mezőfalvi diákokat sárga színnel jelöltük!

Nyers László emlékverseny

Diák II

Ábrahám Fülöp          63        4.

Bíbel Dávid                46        5.

Bíró Gergő                 46        -

Szöllősi Petra              46        -

Kovács Olivér            46        -

Somogyi Ármin          46        -

Sallai Sándor              46        -

Paréj Vera                   38        5.

Kernács Pál                38        1.

Kovács Viktor                        35        4.

Bara Edvárd               32        3.

Olvasztó Tamás          32        5.

Kovács Zalán             32        -

Pintér Ádám               32        -

Mezei Kristóf             29        4.

Simon Bálint              26        1.

 

Diák I.

Szabó Péter                85        1.

Biczó Zoltán               76        1.

Masinka Csaba           76        2.

Tóth Attila                  58        2.

Horváth Alexandra    58        3.

Czeilinger Ádám        54        2.

Bartek József              54        -

Péntek Vanessza        54        -

Nyegota Nikolett       54        -

Vasas Bence               46        -

Szöllősi Anna             46        -

Hudák Réka               46        5.

Ferkel Tamás              38        5.

Vadicsku Dávid         38        -

Bálint Zoltán              32        3.

Szekeres Benjamin     32        4.

Share