26 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Baracs: Versenyeztek az íjászok

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Baracs: Versenyeztek az íjászok

Pergős, jó ritmusú történelmi íjászversenyt rendezett november 19-én szombaton a Baracsi Íjász Egyesület a Faluház nagytermében. Hetedik alkalommal találkoztak Baracson a történelmi, tradicionális íjászat kedvelői. Közel százan versenyeztek az öt éves kortól egészen a szenior korig.Különböző íjász szakágak versenyzői mérték össze tudásukat a hetedik baracsi történelmi és tradicionális íjásztalálkozón. Ügyességi, 3D állatcélok és a pályaíjászat lőlapos céljait kellett leküzdeni.

Fotók a versenyről itt! >>>

Baracs: Versenyeztek az íjászok

Barátságos idegfeszítés – korhatár nélkül

Pergős, jó ritmusú történelmi íjászversenyt rendezett november 19-én, szombaton a Baracsi Íjász Egyesület a Faluház nagytermében. Közel százan versenyeztek az öt éves kortól egészen a szenior korig.

Különböző íjász szakágak versenyzői mérték össze tudásukat a hetedik baracsi történelmi és tradicionális íjásztalálkozón. Ügyességi, 3D állatcélok és a pályaíjászat lőlapos céljai jelentettek leküzdendő akadályt. A teremíjászat nehézségét leginkább az állóképesség jelenti, mivel kis területen, kevés mozgási lehetőséggel folyik a célvadászat – ismertette a verseny egyik különlegességét Balogh Csaba a Baracsi Íjász Egyesület vezetője. A másik, hogy a mostani alkalmat nem hivatalos néven örömíjászatnak is nevezhetjük, hiszen a versenyt egy jó buli, baráti találkozó kedvérét hoztuk létre. Természetesen a vetélkedéshez szükséges eszközöket, mozgó és különböző álló célokat biztosította az egyesület, így rendkívül jó hangulatú, remek ritmusú íjászkodással telt szombaton délelőtt 10 órától egészen délután 16 óráig az idő. A verseny végén férfi, női, mini, gyerek és felnőtt korosztályban hirdettek céltípusonként győzteseket. A dobogón az amatőr íjászok mellett szakági világbajnokok is átvehették a legjobbaknak járó Bebesi kerámia díjakat. A szervezők a helyezés nélkül végző gyerekeket sem engedték el üres kézzel. Ők egy tábla csokival őrizhették a baracsi verseny emlékét.

A Baracsi Íjász Egyesületről tudni kell még, hogy 2016. áprilisában alakult tíz fővel. Jelenleg az ideiglenes tagok mellett 20-20 főt számlál az egyesületünk íjászainak száma. Főleg gyerekekből áll a tagság, hiszen őket is nagyon érdekli az ősi magyar hagyományokhoz köthető vadászati, illetve harci szokások. Helyből és a környékbeli településekről Kisapostagról, Dunaújvárosból érkeznek hozzánk az érdeklődők. A mostani versenyt maga az egyesület szervezte és finanszírozta. A lebonyolítás pedig rendkívül fegyelmezetten és balesetmentesen történt. Ahogy a szervezők a rendezvény végén fogalmaztak – az íjászok mindig odafigyelnek egymásra a veszélyeket is rejtő sportban. Köszönhetően a fegyelmezettségnek ismét egy jó buli volt!

A versenyen olyan különlegességet is láthattunk mint a természetes alapanyagból készült íj. Ráadásul a gazdájuk Csákó Pál és felesége Csákóné Törteli Anita nem kis eredménnyel büszkélkedhetnek, hiszen világbajnoki harmadik és első helyezés gazdái kategóriájukban. Rövid interjút is készítettünk velük.

- A médiában megjelentek szerint kívánatos lenne, ha a természetes alapanyagú íjak nagyobb teret kapnának. Mi a különbség?

- Ezek az íjak szerintünk jobban kezelhetőek. Az időjárás viszontagságai viszont alaposabban megviselik. Magam két éve, feleségem egy éve versenyzünk az általunk készített íjakkal. A lövés élménye mindenképpen más, mint a szintetikus alapanyagú íjaknál. A gyártótól függően lágyabbak ezek az íjak. A mienké úgymond nem keményedik fel. Gyakorlatilag nincs maximális húzáshossz. Azokon a távokon, amiket mi lövünk, nagyon könnyen kezelhető, élvezet vele lőni. Laminált íjakkal kezdtük. Két éve foglalkozunk saját gyártással. Ma ott tartunk, hoyg saját magunk készítjük az íjainkat.

 

Share