24 | 04 | 2024
Főmenü
Események
April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Riport egy veterán világbajnokkal

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Varga József (szemüvegben) Wolf Józseffel beszélget a 2014-es Komóczi Gábor emlékversenyen

- Varga József Bosznia-Hercegovinában, Szarajevóban, 2013. október 1–6. között megrendezett Birkózó Világbajnokságon – 63 évesen – három győzelemmel világbajnokságot nyert! Mi a különbség és mi a hasonlóság a régi idők birkózásában?

- A hasonlóság, hogy birkózni kellett akkor is és most is. A különbség – épp a mellettem lévő barátaimmal tárgyaltuk – a felkészülésben van. A mi időnkben azt tanították, hogy 4-5 fogást tudjon a gyerek, és a köztük lévő átmeneteket is ismerjék. Az egyensúlyi helyzetekre kellene többet figyelni. Itt is figyelemmel kísérhető, hogy egy-egy meccset meg lehetne vesztett helyzetből nyerni, ha azt csinálná, ami az ember agyában van. Több időt kellene a technikával foglalkozni! Aranyosak, jól birkóznak a gyerekek, de lehetne jobbá tenni. A régi iskola tanításait, ami Tóth János és Komóczi Gábor idejében volt, azt kellene követni! Nagyon sok fogást gyakoroltunk anno, és abból az átmeneteket. Voltak idős versenyzők, akiket állandóan lestünk, mit, hogyan csinálnak? Bátorsággal kérdeztünk tőlük. Megtiszteltetésnek vettük, ha szóba álltak velünk, és megtanítottak nekünk minden „finomságot”, amit akartunk. Sajnos a mai időkben ilyen nincs. Nem jönnek a gyerekek útmutatásért, segítségért.

- Mit tanácsol a mai fiataloknak?

- Fontos, hogy ismerjék a második, harmadik szándékot, hogy miből, mi következik. Ma már tudnak egy-egy csípődobást, váll dobást, vagy szaltót, de csak úgy lehet sikeres akciót indítani, ha ott vannak a fejünkben a következő lépések. Edzésen csak fiatalokkal birkózóm. Próbálom mutatni a helyes megoldásokat, amit meg is csinálnak, de önállóan nem érdeklődnek. Úgy érzem hiányzik belőlük a motiváció. Lehet, hogy generációs probléma. Nekünk nem volt számítógép, okos telefon, ami elvonja a figyelmünket.

- Hogyan látja a birkózó sportág helyzetét?

- A Dunaferr birkózó szakosztálya most nagyon rossz anyagi helyzetben van. Nincs egy központi edzőterem. Több iskola tornatermébe szét van szórva a szakosztály, ami szerintünk nem jó. Meg kell várni, mi lesz az állami támogatásból. Nagy előrelépést és eredményes versenyzést hozna egy saját csarnok. Vannak egyesületek, ahol szauna, külön konditerem, szőnyegek segítik a felkészüléseket. Ők jobban tudnak haladni. Nagyon jó emberanyagunk van itt a Dunaferrnél, de a körülmények miatt hátrányt szenvedünk. Meg kell várni, mi lesz az állami támogatásból... Hátha!

Share