|  |  | 
 
| 
	
	
	
		
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Pezsgős citromszörbet
 Hozzávalók:
 2 citrom
 15 dkg cukor
 1 tojásfehérje
 2 dl pezsgő
 
 Elkészítés:
 Az egyik citromot megmossuk, megtöröljük, a héját lereszeljük.
 A cukrot és a citromhéjat 3 dl vízbe szórjuk, gyakori kevergetés mellett felfőzzük, majd hűlni hagyjuk.
 Mindkét citrom levét kifacsarjuk.
 
 A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
 A cukorszirupot óvatosan összekeverjük a tojáshabbal és a citromlével, majd egy tálba öntve legalább 1 órára a hűtő fagyasztórekeszébe tesszük.
 Átkeverjük, aztán fél óráig dermesztjük, majd megint átkeverjük és visszahelyezzük.
 
 Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit felengedni, meglocsoljuk pezsgővel, és így kínáljuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Eper vaníliafagyival
 Hozzávalók:
 75 dkg eper
 4 gombóc vaníliafagylalt
 4 evőkanál narancslikőr
 3 evőkanál cukor
 1 dl tejszín
 
 Elkészítés:
 Az epret megtisztítjuk, megmossuk, és a felét szemenként félbevágjuk.
 
 Meghintjük cukorral, leöntjük a narancslikőrrel, és legalább fél órán át állni hagyjuk.
 
 A tejszínt kevés cukorral édesítjük, majd kemény habbá verjük.
 Az eper felét az alkoholos lével együtt elosztjuk desszertes kelyhekben, majd a közepére helyezzük a gombócokat.
 Habrózsával és a maradék vékonyan felszeletelt eperrel díszítjük.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Brokkolileves borágóval
 Hozzávalók:
 50-60 dkg brokkoli
 5-6 dkg vaj
 1/3 dl tejföl
 1/3 dl tejszín
 2-3 virág karfiol
 1 tasak brokkoli krémleves alap
 borágó virág (ehető)
 egy csipet reszelt szerecsendió
 őrölt bors
 só
 
 Elkészítés:
 A brokkoli és karfiol fás részét levágjuk, majd kisebb darabokra vágjuk.
 Vízben feltesszük főni, kevés sóval ízesítjük.
 Amikor megfőtt, botmixerrel pépesítjük.
 
 Ismét feltesszük főni, illetve összeforraljuk a leves alapporral, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk bele.
 
 A vaj darabot is hozzáadjuk, majd a tejfölt és tejszínt is belekeverjük.
 
 Tálaljuk 1-1 párolt brokkoli és karfiolvirággal, borágóval, petrezselyemzölddel vagy csak levesgyönggyel.
 
 Lehűtve is kitűnő.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Eperhabos képviselőfánk
 Hozzávalók:
 kb. 14 darabhoz:
 A tésztához:
 6 dkg vaj vagy margarin
 15 dkg liszt
 4 tojás
 A krémhez:
 4 lap zselatin
 50 dkg eper
 5 evőkanál cukor
 4 dl tejszín
 1 csomag vaníliás cukor
 1 evőkanál porcukor
 
 Elkészítés:
 Felforralunk 2,5 dl vizet a vajjal. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, egy csipet sót, és kevergetve addig pirítjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. A masszát félrehúzzuk, pár percet hűlni hagyjuk, majd a tojásokat egyenként belekeverjük.
 
 A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
 A tepsit kibéleljük sütőpapírral.
 A masszát habzsákba szedjük, és 14 darab nagyobb halmot nyomunk rá.
 Közöttük nagy távolságot hagyunk.
 A sütőben kb. 20 percig sütjük. Még melegen vízszintesen kettévágjuk, és hagyjuk kihűlni.
 
 A zselatint vízbe áztatjuk.
 Az epret megmossuk, megtisztítjuk, felét vékony szeletekre vágjuk, a maradékot péppé törjük, és összekeverjük a cukorral.
 A zselatint kinyomkodjuk, kis lángon felolvasztjuk, és összekeverjük az eperpürével.
 A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral, és ezt is a pürébe forgatjuk.
 
 A krémet habzsákba szedjük, a fánkocskák aljára nyomunk egy adagot, kirakjuk az eperszeletekkel, és rátesszük a tetejüket.
 Megszórjuk porcukorral és tálaljuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Mennyei gyümölcsrizs
 Hozzávalók:
 1 vaníliarúd
 12 dkg rizs
 5 dl tej
 8 dkg cukor
 csipetnyi só
 1 doboz (425 ml) sárgabarackbefőtt
 4 lap zselatin
 100 g tejszín
 1/2 citrom vékonyan levágott héja
 1 teáskanál étkezési keményítő
 citromfű a díszítéshez
 
 Elkészítés:
 A vaníliarudat hosszában felmetsszük, és a belsejét kikaparjuk. A tejet felforraljuk a vaníliavelővel és -rúddal, a cukorral meg a sóval. Beleszórjuk a rizst, és alacsony hőfokon kb. 30 percig főzzük. Közben időnként megkeverjük.
 
 A befőttet lecsöpögtetjük, és a levét felfogjuk.
 A barack felét apróra daraboljuk, a zselatinlapokat beáztatjuk.
 A rizst tálba öntve 10 percig hűlni hagyjuk, és kivesszük a vaníliarudat.
 A kinyomkodott zselatint a meleg rizsbe keverve feloldjuk, majd beleforgatjuk a barackdarabokat.
 Hideg vízfürdőben lehűtjük.
 
 A tejszínt kemény habbá verjük, majd kevés kivételével a rizsbe forgatjuk.
 A gyümölcsrizst négy (250 ml-es) desszertestálkába töltjük, és hűlni hagyjuk.
 
 A maradék barackot cikkekre vágjuk.
 A befőttlevet vízzel 4 dl-re hígítjuk, beletesszük a citromhéjat és felforraljuk. Hozzáadjuk a befőttet, és alacsony hőfokon 4-5 percig főzzük.
 Belevegyítjük a kevés vízben feloldott keményítőt, újra felforraljuk, majd hűlni hagyjuk, és a citromhéjat kivesszük.
 A rizst a kompóttal, tejszínhabbal és citromfűvel díszítjük.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Salátafőzelék buggyantott tojással
 Hozzávalók:
 1 fej saláta
 3 cikk fokhagyma
 1 ek. zsír
 2 ek. liszt
 2 dl tej
 só
 cukor
 ecet
 A buggyantott tojáshoz:
 2 tojás
 só
 ecet
 víz
 
 Elkészítés:
 A salátát alaposan megmosom, leveleire szedem, sós vízben felteszem főni a fokhagymagerezdekkel.
 Csak kevés víz kell rá, mert a saláta enged.
 Amikor megfőtt (nem kell nagyon szétfőzni, a csumája még maradjon roppanós), elkészítem a rántást.
 
 A forró zsírra szórom a lisztet, világosra pirítom, majd ráöntöm a salátát a levével együtt.
 Amikor kezd sűrűsödni, hozzáöntöm a tejet, annyit, hogy főzelék sűrűségű legyen, teszek bele kevés cukrot és még sót is, ha kell.
 A tűzről levéve ízesítem ecettel.
 
 A buggyantott tojáshoz felforralom a vizet, sózom és kevés ecetet teszek bele, amikor forr óvatosan beleengedem a tojást és figyelem, hogy még akkor vegyem ki amikor folyós a közepe.
 A salátafőzelékre teszem, megvágom, hogy kifolyjon a sárgája.
 |  
			| 
	 
		 |  |  |  |