|  |  | 
 
| 
	
	
	
		
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Fehércsokis eper
 Hozzávalók:
 300 g eper
 fehércsokoládé öntet
 hurkapálcák
 
 Elkészítés:
 Vízfürdőben olvasszuk fel a csokoládéöntetet.
 A megmosott és megszárított eprek egyik oldalát mártsuk az öntetbe és tegyük félre hűlni.
 Ha az öntet megkeményedett, akkor feltűzhetjük az epreket a hurkapálcára és már tálalhatjuk is!
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Epergombóc
 Hozzávalók:
 250 g tehéntúró
 400 g eper
 150 g liszt
 80 g margarin
 2 tojás
 80 g vaj
 100 g zsemlemorzsa
 50 g porcukor
 1 csomag vaníliás cukor
 só
 liszt
 
 Elkészítés:
 A tehéntúrót burgonyanyomón áttörünk, és a liszttel, a puha margarinnal, 2 egész tojással, meg egy csipetnyi sóval összedolgozzuk.
 
 Egy-másfél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és akkora négyzeteket vágunk belőle, hogy mindegyikbe egy-egy eperszemet csomagolhassunk.
 
 Az epret megmosunk, lecsumázunk, lecsepegtetünk, és egyenként a tésztadarabokba csomagoljuk, gombócokká gömbölygetjük.
 Lobogva forró, enyhén sós vízbe rakjuk, és 10 percig főzzük.
 Eközben a vajon a zsemlemorzsát aranyszínűre pirítjuk, és a leszűrt gombócokat beleforgatjuk.
 
 Az elkészült gombócokat az összekevert porcukrral és a vaníliás cukorral megszórjuk, majd forrón tálaljuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Joghurtos-fahéjas padlizsánsaláta
 Hozzávalók:
 300 g natúr görög joghurt
 2 csokor petrezselyemzöld
 1 gerezd fokhagyma
 100 ml napraforgóolaj
 3 db padlizsán
 só
 bors
 1 tk őrölt fahéj
 
 Elkészítés:
 A joghurtot keverjük össze a felaprított petrezselyemmel, valamint a megtisztított, átnyomott fokhagymával, és hagyjuk állni a keveréket, amíg elkészítjük a padlizsánt.
 
 Serpenyőben hevítsünk fel 50 ml olajat, és szórjuk rá a megmosott, felkockázott padlizsán felét.
 Gyorsan keverjük meg, mert a zöldség hamar beszívja az olajat!
 Sózzuk, borsozzuk meg, és közepes lángon süssük addig, amíg a héja megpuhul.
 Végül hintsük meg ½ tk őrölt fahéjjal. Szedjük tányérra a zöldséget, és tegyük félre.
 Ugyanígy süssük meg a többi padlizsánkockát is.
 
 Tegyük egy nagyobb salátástálba a sült padlizsánkockákat, kanalazzuk rá a joghurtos öntetet, és forgassuk össze.
 Melegen és hidegen is fogyasztható.
 Magában, pirítóssal vagy grillezett húsokhoz kínáljuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Epertorta sütés nélkül
 Hozzávalók:
 2 evőkanál zselatin
 200 ml hideg víz
 200 ml forró tej
 500 g túró
 250 g margarin
 3 egész tojás
 300 ml porcukor
 2 evőkanál rum
 100 g babapiskóta
 250 g friss eper
 1 csomag tortazselé
 
 Elkészítés:
 A zselatint az előírt módon készítsük el, ha kész van, öntsük a mixerbe és keverjük össze a forró tejjel.
 
 Fokozatosan adjuk hozzá a túrót, a puha margarint, a három tojást és a cukrot.
 A jól elkevert masszát osszuk háromfelé.
 
 Helyezzük a babapiskótákat a tortaformába, majd öntsük rá az első adag masszát. Erre pakoljuk rá az epreket, majd jöhet a második adag massza, aztán ismét a piskóta, végül pedig az utolsó adag krém.
 
 A sütit tegyük hűtőbe, és hagyjuk állni egy kicsit.
 Ha a zselatinos krém megszilárdult, a tetejét díszítsük félbevágott eprekkel és öntsük le tortazselével.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Cseresznyés torta sütés nélkül
 Hozzávalók:
 16 szelethez:
 20 dkg étcsokoládé vagy étbevonó
 2 ek (kb. 2,5 dkg) vaj
 30 dkg kakaós keksz
 15 dkg hámozatlan mandula
 50 dkg érett cseresznye
 3 dl cseresznye-, esetleg meggynektár
 1 zacskó vaníliaízű öntetpor (5 dl folyadékhoz
 főzős)
 50 dkg félzsíros túró
 250 g mascarpone
 10 dkg cukor
 4 ek citromlé
 250 g tejszín
 sütőpapír
 nejlonzacskó
 alufólia
 
 Elkészítés:
 Sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm-es, kapcsos tortaforma alját.
 A durvára darabolt csokit vízfürdőben megolvasztjuk a vajjal együtt.
 A nejlonzacskóba szórt kekszet sodrófával finom morzsává törjük.
 Az olvasztott csokoládét 3 ek kivételével alaposan összekeverjük a morzsával, és a formába töltjük.
 Evőkanál domború felével jól lenyomkodjuk, és kb. 1 órára a hűtőbe állítjuk. Közben a durvára aprított mandulát serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk, majd kivesszük és hűlni hagyjuk.
 A megmosott cseresznyéből 16 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit leszárazzuk és kimagozzuk.
 Az öntetport csomómentesre keverjük 6 ek nektárban.
 A maradék nektárt felforraljuk, besűrítjük a feloldott öntetporral, és kb. 1 percig főzzük.
 Beleforgatjuk a kimagozott cseresznyét, és 10 percig hűlni hagyjuk.
 Az áttört túrót krémesre keverjük a mascarponéval, a cukorral meg a citromlével. Beleforgatjuk a tejszínből vert kemény habot, és 2 ek kivételével hozzáadjuk a mandulát, valamint a cseresznyekompótot.
 A krémes masszát a kekszalapra simítjuk, és alufóliával lefedve, legalább 6 órán át fagyasztjuk.
 A félretett 3 ek csokoládét vízfürdőben újra megolvasztjuk.
 Félig belemártjuk a félretett cseresznyéket, és sütőpapírra téve megszárítjuk. Fogyasztás előtt kb. 20 perccel, a tortát szobahőmérsékleten kissé felengedjük, majd megszórjuk a maradék mandulával, és a csokoládémázas cseresznyékkel díszítjük.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		25 dekás epres lepény
 Hozzávalók:
 25 dkg rétesliszt
 25 dkg margarin
 25 dkg porcukor
 6 db tojás
 2 evőkanál rum (vagy rumaroma)
 2 evőkanál vaníliaaroma
 50 dkg eper
 
 Elkészítés:
 A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük, majd félretesszük.
 
 A porcukrot a tojások sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a margarint, tovább keverjük, végül belekeverjük a lisztet, a rumot, vaníliaaromát, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások felvert habját.
 
 Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és rászórjuk a gyümölcsöt.
 Ha nagyobb szemű gyümölcsöt használunk (pl. barack), akkor daraboljuk fel.
 Kicsit nyomkodjuk bele a tésztába.
 
 Előmelegített sütőben addig sütjük, míg megpirul a teteje.
 Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
 |  
			| 
	 
		 |  |  |  |