|  |  | 
 
| 
	
	
	
		
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Banános mascaponetorta
 Hozzávalók:
 15 dkg apróra zúzott vajaskeksz
 10 dkg vaj
 50 dkg mascarpone
 3 db érett banán
 20 dkg cukor
 45 dkg tejföl
 3 tojás
 1 csomag vaníliacukor
 1 evőkanál kukoricakeményítő
 3 evőkanál cirtomlé
 
 Elkészítés:
 A durvára zúzott kekszet a megolvasztott vajjal keverjük össze, és egy sütőpapírral bélelt 23 cm átmérőjű tortaforma aljában egyenletesen oszlassuk el, nyomkodjuk le.
 
 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig süssük.
 
 A krémsajtot keverjük habosra, majd adjuk hozzá a pépesre tört banánt, a tejfölt, cukrot, és keverjük simára.
 Üssük bele egyenként a tojásokat, úgy, hogy mindegyik után jól elkeverjük.
 Tegyük bele a keményítőt, a citromlevet, a vaníliacukrot is, és alaposan keverjük össze.
 
 Az elkészített banános masszát öntsük a tortaformában lévő tésztára, majd 180 fokos sütőben süssük 1 órán át.
 
 Ezt követően kapcsoljuk ki a sütőt, és egy újabb órát hagyjuk bent a tortát.
 
 Tálaláskor tejszínhabbal, cukor gyöngyökkel, csokoládéval díszíthetjük
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Gazpacho (hideg paradicsomleves)
 Hozzávalók:
 6 db paradicsom
 1/4 kígyóuborka
 1/2 lecsópaprika
 4 gerezd fokhagyma (én az átlagosnál többet teszek bele, mert szeretem)
 1 kisebb fej hagyma
 1 szikkadt kenyérvég, bagett, kruton
 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
 1 evőkanál vörösborecet
 csipet só
 frissen őrölt bors
 oregánó
 bazsalikom
 petrezselyemzöld
 
 Elkészítés:
 A kenyeret kevés vízbe áztatom, majd kicsavarom.
 A paradicsomok kocsányát kivágom, kereszt alakban bevágom, majd 1 percre forró vízbe mártom, és kivéve hideg vízbe teszem.
 Ezek után a héja lehúzható róla.
 
 A hagymát apróra darabolom, a fokhagymát kés lapjával szétnyomom, a paprikát és az uborkát apró kockákra vágom, majd mindet műanyag keverőedénybe teszem.
 A zöldfűszereket, a sót, a frissen őrölt borsot, az olívaolajat és a vörösborecetet is hozzáadva kézi mixerrel összedolgozom annyira, hogy szétzúzzam, de mégis maradjanak benne darabos alkotórészek itt-ott.
 Ez természetesen saját ízlésedre van bízva.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Barackos-túrós kifli
 Hozzávalók:
 A tésztához:
 50 dkg liszt
 2,5 dl tej
 2 evőkanál méz
 3 dkg élesztő
 12,5 dkg margarin
 2 tojás sárgája
 1 teáskanál só
 A töltelékhez:
 25 dkg túró
 30dkg barack befőtt
 1 csomag vaníliacukor
 3 dkg porcukor
 A tetejére:
 1 tojás a kiflik megkenéséhez
 megszórhatjuk durvára vágott dióval
 
 Elkészítés:
 Kevés langyos tejben a mézet, az élesztőt, és egy evőkanál lisztet csomómentesre keverünk, majd 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.
 
 A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojás sárgáját, majd jól összegyúrjuk. (Ha nem áll össze a maradék tejből adjunk hozzá!)
 
 A tésztát langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
 
 A túrót elkeverjük a porcukorral és a vaníliacukorral, majd hozzáadjuk a kockákra vágott őszibarackot. (Reszelhetünk bele, citrom, vagy narancshéjat is.)
 
 A tésztát 4 cipóra osztjuk, majd lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságú köröket nyújtunk. 8 cikkre vágjuk, és a cikkek szélesebb részére tesszük a tölteléket, majd feltekerjük őket, és kifli alakúra hajtjuk.
 
 A kifliket megkenjük tojással, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Házi csokipuding eperrel és kakaóbab grillázzsal
 Hozzávalók:
 2 kehelyhez/üveghez:
 15 dkg étcsokoládé (tejcsokoládé is megfelel, ami éppen otthon akad)
 1 evőkanál kakaó
 1 db tojássárgája
 5 dkg kristálycukor
 csipet só
 5 dl tej
 1 evőkanál étkezési keményítő
 A tálaláshoz:
 8 szem eper
 2 dkg kakaóbab
 2 evőkanál kristálycukor
 
 Elkészítés:
 A csokoládét megolvasztjuk vízgőz fölött.
 Egy nagyobb edénybe vizet öntünk és fölé egy kisebbet helyezünk, de nem érhet a vízbe a kisebb edény alja.
 Alacsony lángos, nem lobogó víz fölött folyamatosan kevergetve az összetört csokoládét megolvasztjuk, majd levesszük a tűzről a folyós csokoládét.
 
 Gyorsan belekeverjük a cukrot, sót, kakaót, étkezési keményítőt és végül a tojássárgáját. Sima alapot keverünk a fentiekből.
 
 A tejjel felöntjük és csomómentesre keverjük.
 Feltesszük alacsony fokozaton a tűzre a híg pudingalapot és folyamatos kavargatás közben addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik és bugyogni nem kezd.
 
 Ekkor tiszta kelyhekbe vagy csatos üvegbe töltjük a pudingunkat és hűtőbe tesszük minimum 1-2 órára.
 
 Tálalás előtt az epreket megmossunk és felnegyedeljük a csokipuding tetejére.
 
 A grillázs elkészítése a következő:
 
 Durvára törtem mozsárban 2 dkg kakaóbabot.
 A cukrot karamellizálni kell először, majd beleszórjuk az összetört kakaóbabot és egy zsírpapírra öntve hagyjuk kihűlni.
 Végül sodrófával vagy mozsárba rakva durvára törjük a grillázst.
 
 Az eperre szórjuk a grillázst és máris tálalhatjuk!
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Pikáns kukoricaleves tökmagolajjal
 Hozzávalók:
 2 db ételízesítő kocka
 2 liter víz
 1 doboz konzerv kukorica
 5 dl tejszín
 10 dkg bacon
 2 mokkáskanál erőspaprika krém
 2 evőkanál tökmagolaj
 trappista sajt (ízlés szerint)
 só
 bors
 
 Elkészítés:
 A vizet az ételízesítő kockákkal feltesszük főni.
 
 A bacont apró kockákra vágjuk és minimális zsiradék hozzáadásával megpirítjuk.
 
 Ha a vízben feloldódott az ételízesítő, beleöntjük a kukoricát, levével együtt, majd beledobjuk a pirított bacont.
 Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az erőspaprika krémet is.
 Ha szükségesnek érezzük, plusz ételízesítőt még tehetünk bele.
 
 Miután felforrt, beleöntjük a tejszínt és a tökmagolajat és még 10-15 percig főzzük.
 
 Tálaláskor megszórjuk ízlés szerint reszelt sajttal.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Meggyes-túrós-kakaós reszelt sütemény
 Hozzávalók:
 
 A tésztához:
 30 dkg liszt
 15 dkg vaj, vagy margarin
 10 dkg cukor
 1 csomag vaníliás cukor
 2 ek. kakaópor
 1 tojás
 1 cs. sütőpor
 A töltelékhez:
 50 dkg túró
 1-2 ek tejföl
 2 tojás
 1 cs. vaníliás cukor
 10 dkg cukor
 2 ek. búzadara
 1 citrom lereszelt héja
 35 dkg meggy kimagozva (vagy meggybefőtt)
 
 Elkészítés:
 A liszthez szórom a sütőport, elmorzsolom a zsiradékkal, hozzáadom a cukrokat, a kakaóport, a tojást és összegyúrom. Hűtőben pihentetem egy órán át.
 A túrót áttöröm, hozzáteszem a cukrokat, a reszelt citromhéjat, a tojásokat, a tejfölt és végül a búzadarát.
 A magozott meggyet is beleverem. Egy 25X35-ös tepsibe nyújtom a tészta felét, ráhalmozom a tölteléket, majd a maradék tésztát a töltelékre reszelem.
 Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten sütöm 20 percig.
 |  
			| 
	 
		 |  |  |  |