|  |  | 
 
| 
	
	
	
		
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Klasszikus epertorta
 Hozzávalók:
 
 5 db tojás
 150 g rétesliszt
 150 g porcukor
 ribizlidzsem
 A krémhez:
 200 g vaj
 150 g kristálycukor
 2 tojássárgája
 250 ml tej
 30 g simaliszt
 A díszítéshez:
 300 g eper
 1 csomag tortazselé
 kókuszreszelék
 habtejszín
 
 Elkészítés:
 
 Mixerrel keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral.
 A tojásfehérjéket verjük kemény habbá.
 A tojássárgájából készített masszába keverjük bele a lisztet, majd a felvert tojásfehérjehabot.
 A masszát öntsük egy vajjal kikent tortaformába, majd süssük meg. A kész piskótatésztát hagyjuk a formában kihűlni, csak ekkor borítsuk ki.
 
 Készítsük el a tölteléket: a tojássárgáját keverjük habosra a cukorral és a vajjal.
 A tejet keverjük el a liszttel, majd főzzük sűrűre.
 Ha a krém kihűlt, keverjük össze a tojásos masszával.
 A piskótát vágjuk szét két lappá.
 A krém 1/3-át tegyük félre.
 
 A tortalapok belső felét kenjük meg ribizlidzsemmel, aztán az egyiket az elkészített krémmel, majd borítsuk össze a két tortalapot.
 A torta tetejét és az oldalait kenjük be a maradék krémmel, díszítsük eperrel, majd öntsük le az előkészített tortazselével.
 
 Ha kihűlt, díszítsük a tortát kókuszreszelékkel és tejszínhabbal.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Almás lila káposzta dióval
 Hozzávalók:
 
 1 lila káposzta
 1 vöröshagyma
 2 savanykás alma
 1 evőkanál citromlé
 2 evőkanál libazsír
 200 ml vörösbor
 tengeri só
 3 szegfűszeg
 1 evőkanál aprított dió
 
 Elkészítés:
 
 Tisztítsuk meg a lila káposztát, vágjuk ki a torzsáját, majd csíkozzuk fel.
 Tisztítsuk meg, és vágjuk kockára a vöröshagymát.
 Mossuk meg az almát, vágjuk négyfelé, magozzuk ki, majd vágjuk kockára, és csöpögtessünk rá citromlevet.
 
 Forrósítsuk fel a wokot, és olvasszunk fel a libazsírt.
 Pirítsuk meg benne a vöröshagymát, adjuk hozzá a lila káposztát, majd 5 percig pirítsuk azt is.
 
 Öntsük föl a káposztát vörösborral, fűszerezzük sóval, szegfűszeggel, majd lefedve pároljuk 10 perig.
 Adjuk hozzá az almát, és további 10 percig puhítsuk az egészet. Vegyük ki az ételből a szegfűszeget, és dióval megszórva tálaljuk.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Vörösboros babgulyás gazdagon
 Hozzávalók:
 
 20 dkg tarkabab
 10 dk füstölt pörc
 15 dkg sertéslapocka
 10 dkg csípős füstölt kolbász
 2 db nagy újhagyma
 2 gerezd fokhagyma
 1 tk disznózsír
 5 dkg füstölt szalonna
 1 db répa
 1 db petrezselyemgyökér
 1 db kisebb zellergumó
 1 db nagy újkrumpli
 5 szál petrezselyem
 2 db paradicsom
 1 db paprika
 5 db nagy csiperke gomba törzse
 3 db chili
 1 db babérlevél
 só
 őrölt fekete bors
 őrölt csípős pirospaprika
 őrölt kömény
 1 db zöldségleves kocka
 1 db pörköltszaft kocka
 gulyáskrém
 1 dl vörösbor
 1 dl tejföl
 
 Elkészítés:
 
 A babot és a pörcöt beáztatom. Másnap felteszem főni.
 Egy másik edényben kevés zsiradékon megsütöm a szalonnát, rádobom a kockára vágott húst.
 Amikor már kifehéredett, rádobom a répát, zellert és a krumplit, majd később a többi zöldséget is.
 
 Feleresztem vízzel, fűszerezem.
 Belemorzsolom a leveskockákat, nyomok bele gulyáskrémet, teszek bele két chilit, a harmadikat belevágom.
 Felkarikázom a kolbászt.
 
 A zöldségragut a babhoz öntöm.
 Amikor már minden csaknem puha, beleteszem a kolbászt, beleöntöm a bort.
 |  
			| 
	 
		
		Utolsó szerkesztés: 10 éve 3 hónapja ezelőtt Írta: József.			
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Penne baconnel, spenóttal és mozzarellával 
 Hozzávalók:
 
 20 dkg penne
 olívaolaj
 1 db újhagyma
 3 gerezd fokhagyma
 5 dkg darabolt bacon
 15 dkg spenót
 15 dkg mozzarella
 3 db paradicsom
 6 ek szeletelt fekete olívabogyó
 rozmaring
 kakukkfű
 fél citrom
 só
 őrölt fekete bors
 oregano
 
 Elkészítés:
 
 A tészta főzővízét felteszem, sózom.
 Amikor már forr, beleteszem a tésztát.
 
 Közben egy serpenyőben kevés olajon a bacont megpirítom.
 Közben a hagymákat aprítom, a serpenyőbe rakom.
 Kis idő elteltével a spenótot is hozzáadom.
 A citromból levágok egy szeletet.
 A serpenyőbe beleteszem a a nyolcadolt paradicsomokat is és az olívabogyókat.
 Fűszerezem, belefacsarom a citromot.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		A legegyszerűbb virslis lecsó
 Hozzávalók:
 
 2 kg paprika
 fél kg paradicsom
 2 nagy fej hagyma
 só
 pirosparika
 olaj
 4 pár minőségi virsli
 
 Elkészítés:
 
 A hagymát finomra vágjuk, olajon arany színűre pirítjuk, majd 1 dl vízzel felöntjük és addig főzzük, míg zsírjára sül.
 
 Ezalatt a paradicsomot forró, lobogó vízbe mártjuk, majd meghámozzuk és felkockázzuk.
 
 A paprika csumáját eltávolítjuk és felkarikázik.
 A hagymára dobjuk a pradicsomot, sózzuk és hagyjuk, hogy levet eresszen.
 Rátesszük a pirosparikát, majd a paprikát is.
 
 Fedő alatt gyakran kevergetve háromnegyedig főzzük.
 Ezután a karikára vágott virslit rádobjuk és összefőzzük.
 |  
			| 
	 
		 |  
	
		
			| 
		
			József		
			  | 
	
		Omlós reszelt túrós 
 Hozzávalók:
 
 A tésztához:
 40 dkg liszt
 1 tojás
 15 dkg cukor
 fél sütőpor
 1 kocka margarin
 1 evőkanál holland kakaópor
 A töltelékhez:
 50 dkg túró
 20 dkg cukor
 3 tojás
 1 citrom héja
 2 evőkanál liszt
 
 Elkészítés:
 
 A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd 60-40 százalékra vágjuk, és 30 percre mélyhűtőbe tesszük.
 
 Addig, amíg hűl, a tojásfehérjét habnak felverjük, a töltelék hozzávalóit összekeverjük, majd óvatosan a habot is beleforgatjuk.
 
 A tésztát nagyluku reszelőn a sütőpapírral bélelt közepes tepsibe reszeljük, majd a krémet rásimítjuk, a tetejére a maradék tésztát reszeljük.
 
 Közepes lángon 30 perc alatt készre sütjük.
 |  
			| 
	 
		 |  |  |  |