25 | 06 | 2024
Főmenü
Események
June 2024
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Remek befejezés – Német Nemzetiségi bállal zárult a Józsefnádor napok Mezőfalván

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Fotók a rendezvényről itt! >>>

Videó itt! >>>

 

 

Remek befejezés – Német Nemzetiségi bállal zárult a József nádor napok Mezőfalván

 

A korábbi évekhez hűen az idén is a mezőfalvi Piac térről indult a látványos felvonulás. Zenekarral, tánccal, ahogy a hagyományok megkövetelik. Az iskola tornatermében pedig kulturális műsor és bál adott ünnepi keretet Hercegfalva-Mezőfalva alapításának tiszteletére rendezett József nádor napok záró eseményén.

                          

 

A Piac téri felvonulás után a Petőfi Sándor Általános Iskola adott otthont az ünnepség helyszínének. Először Molnárné Troppert Mária a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd a magyar és a magyarországi németek Himnuszát énekelte el a Mezőfalvi Nőikarból alakult Mezőfalvi Wildrosen Női Kar. A színpadon a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Gyermek Tánccsoport nyitotta a fellépők sorát. Őket követte Kovács Éva 3.a osztályos tanuló, aki egy mesét adott előnémet nyelven. Ezzel készült a pusztavámi Megyei Nemzetiségi Szépkiejtési versenyre. Ezután az iskola 7.a osztályosaiból összeállt formációt láthattuk. Előadásukban Anastasia ismert dalára: Es war einmal  in Dezember című zenére táncoltak. Koreografálta és betanította az egyik táncos lány, Kolmankó Jázmin Zoé. A csapat tagjai voltak Fekete Csaba, Tórizs Alina, Görög Máté, Márhoffer Noémi, Fierpasz András, Killer Lana, Krepsz Zalán. A táncos előadást a 3. a osztályos Csepreghy Szonja versmondása követte. Josef Michailes: Lockruf, mellyel a Pusztavámi Megyei Szépkiejtési Versenyre készül. A hazai fellépők után a vendégeké let  aszínpad. Elsőként a Rosmarein Táncegyesület Vecsésről lépett a deszkákra. 24 évvel ezelőtt alakultak általános iskolásokból. Táncaikkal a Vecsésen élő német nemzetiség hagyományait ápolják és örökítik tovább.

                          

            

 

Az egyesület sok fiatallal bővült az utóbbi időkben. Jelenleg 23 lelkes fiatal alkotja a csapatot. Előadásukban a vecsési svábok mindennapjaiba tekinthettünk be. Köztük olyan különleges történetbe is, mint a tojásfutás hagyományának megjelenítése. A táncokat koreografálta Dóróné Zemmel Katalin az egyesület tiszteletbeli elnöke és Hunya-Zehetmayer Adrienn a táncegyesület alelnöke, továbbá a táncokban segített Béres-Papp Dóra alelnök. A vecsési fiatalokat egy igazán különleges hangzást képviselő férfi kórus követte, mint a Pincehegyi Cimborák Györkönyről. A műsor zárásaként A Mezőfalvi Német Nemzetiségi Tánccsoport felnőtt szekciója adott fergeteges műsort. Az együttes jövőre ünnepli 10 éves fennállását. Az évek alatt nemcsak a hazai, hanem a környező települések szívébe is betáncolták magukat. A sok rendezvény mellett a tavalyi évben megjárták Mezőfalva testvér-települését Kiújfalut. Sikerült eljutniuk Goth-ba, Európa legnagyobb folklórfesztiváljára az Europeade-re. Számos új taggal bővült az együttes és október óta új vezetővel – Bodás Dalma -  folytatják a munkát. Fő céljuk az új hagyományok, táncok megismerése, valamint az eddig tanultak felelevenítése.  Az esti műsorukban Sterpolkát, Immer frisch-t láthattak a nézők. Koreografálta Simon István és Samu András Dávid.

A műsorblokk után vacsora és bál vette kezdetét, ahol nemcsak mozgás jelenthetett örömöt, hanem a sok régi és új ismerőssel való beszélgetés is. Ezzel az eseménnyel lezárult a 2024-es József nádor napok programsorozat.

                                       

Share