22 | 06 | 2024
Főmenü
Események
June 2024
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Utolsó testületi 2012-ben

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

 

A decemberi ülésről

2012.12.19

 

A decemberi ülés a „megszokotthoz” képest jóval rövidebb volt, mintegy két órán át tartott. Rendhagyó módon a Kiss Kálmán Művelődési Házban kezdtünk. Itt a Mozgássérültek-, illetve a Mozgáskorlátozottak és Fogyatékkal Élők Klubja tartotta karácsonyi ünnepségét, ahol a teljes képviselőtestület, illetve az intézményvezetők jelenléte mellett díjátadásra került sor. Szabóné Dr. Illyés Margit „Mezőfalváért” kitüntetést kapott. Márok Csaba polgármester és Masinka Csabáné képviselőasszony méltató szavai vezették fel a megható, ünnepi pillanatokat. A doktornő 1992 óta teljesít szolgálatot Mezőfalván. Ahogy az előterjesztésben is elhangzott: nem csupán mindenben segítő orvosa ő a falunak, hanem a civil közösségi életben is szerepvállaló. Alapítója volt a Mozgássérültek Klubjának. A nyugdíjba készülő Dr. Illyés Margitot meglepetésként érte ez a megtiszteltetés; könnyeivel küszködve köszönte meg az elismerést.

Honlapunk ezúton is gratulál és nagyon jó egészséget kíván!

 

A testület elbírálta a védőnői pályázatokat. Ketten jelentkeztek, akiket a novemberi ülésen meghallgattunk. Most dőlt el véglegesen: Kele Krisztina töltheti be májustól a pozíciót. A szakember 1992 és 2000 között védőnőként dolgozott Dunaújvárosban, 2000 és 2012 között előbb középiskolában volt védőnő, majd ismét területi védőnői feladatot látott el. Önéletrajzából kitűnik: másodmagával olyan egészségnevelési és egészségfejlesztési programot hozott létre, mely 2004-től 2011-ig Dunaújváros összes középiskolájában - 2010-től az általános iskolákban is - megvalósult. Ezért megkapta a „Közép Dunántúli Régió kiváló védőnője” kitüntetést. Elvégezte Bécsben a La Lache Liga anyatejes önsegítő szervezet tanfolyamát, míg Budapesten a gyöngéd szülés-, és az együtt szülés tanfolyamokat. Kele Krisztina drogprevenciós képzettséggel is rendelkezik.

Továbbra is Tóth Dóra Fanni dolgozhat a Kiss Kálmán Művelődési Házban. Az „Integrált Közösségi Szolgáltató Tér” nevet viselő pályázatban elnyert státuszt október 1-jétől ő töltötte be, ám ez a megbízása december 31-vel lejár. Januártól folytathatja a megkezdett munkát, határozatlan időre kap bizalmat.

Márok Csaba polgármester örömmel jelentette be, hogy Szociális Intézményünknél hamarosan üzembe helyezik az új kazánt, sőt a volt Diszkó-épülete mögött tárolót is építenek. Az úgynevezett kazánprogram keretében három munkahely teremtődik.

Dr. Woth László elköszönt. A jegyző januártól szabadságra megy, és márciustól megválik hivatalától. Elmondta: nagyon örült, hogy itt lehetett. A búcsúzó, aki egy Juhász Gyula verssel köszönt el, 1998 februárja óta látta el hivatalát. Márok Csaba méltatta a jegyzőt; hangsúlyozta: őt 2006-os, első megválasztásakor azzal küldték a polgármesteri székbe, hogy váltsa le a jegyzőt. A külső nyomásnak azonban nem engedett, és az élet őt igazolta. Remek duót alkottak ők ketten, maximálisan megértették egymást. Kérdésemre válaszolva megtudtuk: 2013-tól a kormány döntése értelmében már nem a képviselőtestület, hanem kizárólag a polgármester írhat ki pályázatot a jegyzői posztra, és ő egyszemélyben választhatja ki az alkalmas jelentkezőt.

Elhangzott: Südi László január 4-én, pénteken 17 órától megismétli nagy sikerű előadását a nyári El Camino-ról, illetve az ott szerzett tapasztalatairól. Nem kell jóstehetség hozzá: érdemes lesz ellátogatni a Móricz Zsigmond Könyvtárba.

És ha már a programoknál tartunk, most vasárnap, december 23-án, 14 óra 30 perctől indul az utolsó Adventi Vasárnap műsora. Nyitányként néptáncosaink lépnek színpadra a Kiss Kálmán Művelődési Házban, majd ezt követően a Piac téren gyújtják meg a negyedik gyertyát. Hagyományos módon az önkormányzat lesz a vendéglátó. Várunk mindenkit nagy szeretettel!

Kutyachip-kérdés. A 2012. január 1-jével hatályba lépett Állatvédelmi Törvény alapján a kutyák chipbeültetésének és regisztrációjának ára maximálisan 3.500 Ft lehet. A jegyző arról tájékoztatott, hogy az állatorvos által kért 4.500 Ft-ban a kiszállási-, és munkadíj is benne van. Nem kötelező élni a jelentkező állatorvos ajánlatával; a beültetést más személynél, esetlegesen más tarifával is el lehet végeztetni, ám arra nagyon ügyelni kell, hogy az illetőnek engedélye legyen ennek elvégzésére.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban bővebben a hivatalos honlapról. Ismételten, és alighanem végérvényesen bebizonyosodott, hogy ennek helyzete és állapota a nagy többség számára abszolút kielégítő… A honlapunkon is megjelenő képviselői indítványom szót sem érdemelt volna, ha ez polgármesterünkön múlik. Ami azért különösen furcsa, mert nem szokás, sőt nagyfokú diplomáciai illetlenség a politikában egy írásban, képviselő által benyújtott dokumentumról csak úgy „megfeledkezni”… Miután felhívtam arra a figyelmet, hogy létezik egy ilyen beadvány, csupán csend fogadott. Így el kellett mondanom mégegyszer, hogy tévedés ne essék, nem a megbízott Kiss Bence ellen adok hangot komoly hiányérzetemnek, hanem községünket a világnak bemutató honlapunkért. Kiemeltem sokadszor, hogy „hihetetlen” dolgok, események maradnak le továbbra is hivatalos website-unkról. Olyan rendezvényekről nem szólunk, amikre pedig büszkék lehetnénk… Nem is beszélve arról, hogy a „törvényileg” előírt feladatokat sem látjuk el: a Szervezeti és Működési Szabályzatunk kimondja, hogy 5 nappal a testületi ülések előtt ki kell(!) hirdetni itt az összejövetelek időpontját…

Márok Csaba válaszában kifejtette, hogy ő elégedett a jelenlegi helyzettel. Jó úton halad a hivatalos honlap. Elismerte ugyan, hogy egy-két dolog valóban hiányzik, de ezen apróságoktól eltekintve feladatát ellátja, küldetését teljesíti a www.mezofalva.hu. Mikor azt feszegettem, hogy mi a helyzet az alapkoncepcióról, nevezetesen a jelenlétről, arról, hogy „írjunk és fotózzunk eseményeinken”, megtudtam: nem kell bulvárosítani ezt a felületet. Van ilyen már Mezőfalván, nem kell beállni a sorba. Amiről szükséges, tudósít a hivatalos honlap. Megtudtam azt is, hogy aki még ennél is többre kíváncsi, az elolvashatja itt a havonta megjelenő „Az én falum, Mezőfalva” című újságot, hiszen még azt is felteszik a website-ra… Ennyi.

 

Évek óta képtelenség áttörni ezt a betonfalat. Megértetni azt, hogy az internet egy óriási lehetőség. Egy bemutató a világnak. Hogy ezt nem magunknak, hanem mindenki másnak készítjük. Az is érthetetlen, hogy a fórumozok megnyilvánulásainak és a kritikák megfogalmazásainak kizárásával a csupa pozitív kicsengésű, rendezvényeink bemutatását szolgáló írások megjelenítését sem preferálja a csúcsvezetés. Pedig marketing szempontból neki ez csak jó lenne…

Azt pedig, hogy miért kell titkolózni a testületi ülésekkel kapcsolatba, máig „talány” számomra. Hiszen nemigen „fenyeget az a veszély”, hogy a meghirdetés esetén tömegesen jönnének el a lakosok; aligha lennének (sokkal) többen, mint most…

Gyöngyszem: „nem kell bulvárosítani!” Miért bulvárosítás az, ha írunk az Idősek Világnapjáról, a Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozóról, a Régi Tanácsháza tetőfelújításáról, a Halottak Napjáról, labdarúgócsapataink hét mérkőzéséről, Szociális Intézményünk híreiről, focistáink évzárójáról, a petpalack-feldolgozóüzem átadásáról, a Szociális Munka ünnepéről, az adventi három vasárnapról, a kisújfalusi látogatásról, a faluszilveszterről, valamint a testületi ülések témáiról és időpontjáról?

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a havonta megjelenő(!) újságunk számít hírforrásnak a hivatalos internetes oldalunkon… No comment.


 

Bán Balázs, képviselő

 

Share