22 | 10 | 2024
Főmenü
Események
October 2024
M T W T F S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Az időseket köszöntöttük az idén is

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Képek a rendezvényről itt! >>>

 

Az időseket köszöntöttük az idén is

Október 1-jén ünnepeljük az Idősek Világnapját. Ebből az alkalomból tartottak ünnepi rendezvényt Mezőfalván a Kiss Kálmán Művelődési Házban kedden délután.

Elsőként Márok Csaba Mezőfalva polgármestere mondta el ünnepi gondolatait.

 

„- Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntök mindenkit az idősek világnapja alkalmából

rendezett ünnepségünkön!

Az idősek világnapja, ami minden évben október 1-jén van számomra is egy jeles nappá vált. Az idei évben önkormányzati választásokat tartottunk úgy, hogy júniusban szavaztunk és október 1-től hatályos annak eredménye. Ez számomra azt jelenti, hogy az önök akaratából a mai naptól vagyok újra 5 évre polgármester. Köszönöm.

Mikor készültem a mai napra, akkor arra gondoltam, hogy nagyon sokszor említettem az előző években a nagyszülőket. Aztán arra kellett ráébrednem, hogy jómagam is 60 éves kor felé közeledem és nagypapi lettem. Most aztán tényleg belülről látom, hogy mit is jelent szülőnek lenni gyermeket nevelni és mit jelent nagyszülőként gyerekre vigyázni, játszani, játszani, játszani. Milyen csodálatos dolog ez, mikor azt mondja a kis unoka, papi átmehetek hozzátok a Zrínyibe? Hát, hogy ne jöhetnél, mindig szívesen látunk. A következő kérdés: Örülsz, hogy itt vagyok. Hát igen ezek csodálatos dolgok. De én ezt pont Önöknek mondom, akiknek számtalan ilyen élményük volt. Úgy gondolom minden kornak meg van a maga szépsége. Meg is kell azt találni és meg is kell azt élni. Talán az élet legfontosabb eleme az, hogy meddig tudjuk megtalálni annak értelmét. Igen, mert a legfontosabb itt is a család és annak összetartó ereje. Amikor a faluban sokan megróttak azért, mert nem idősek otthonát építettünk, hanem bölcsödét, Akkor elgondolkodtam, hogy mi is a jó irány. Az, ha idős rokonunkat, amikor már gondozásra szorul, akkor betesszük egy otthonba és néha-néha meglátogatjuk vagy a család összefog és segít a gondozásban, hogy szerettünk sokáig velünk lehessen. Lehet, hogy minden élethelyzet más, minden család gondolkodása más. Egy viszont biztos bölcsödére írtak ki pályázatot, idősek otthonára pedig nem. Pénzügyileg pedig az idősotthon is az a nagyságrend, amit pályázati forrás nélkül nem tudunk megvalósítani. Ez a nap a köszöneté is. Szeretném megköszönni minden falunkban élő idősnek, hogy mindenki kivétel nélkül hasznos tagja a településünknek. Mindenki a maga módján hozzátesz valamit, amitől jobb, vagy könnyeb lesz az életünk. Mi itt Mezőfalván mindig kiemelt figyelmet fordítottunk településünk idősebb polgáraira. Két kiváló nyugdíjas klubunk működik gazdag programkínálatot biztosítva tagjaiknak. Az is remek dolog, hogy a két klub között jelen van az együttműködés és biztosított az átjárás, minden konfliktus nélkül. Dicséret illeti ezért a vezetőséget.

Ők is örülhettek ebben az évben. A régi tanácsházán igaz apró lépésekben, de folytattuk a felújítást. Megújult a konyha és a nagyterem padlója is majd a raktár is kapott egy kisebb kiigazítást. Kicseréltük a foltosoknál a nyílászárókat és a kőművesek is szépen dolgoztak a varrogatók nagy örömére. Remélem ezt tudjuk majd folytatni a jövőben is. Tehát dolog, feladat van előttünk bőven.

Azt kérem önöktől, hogy ebben a megváltozott világban is képviseljék azokat az értékeket, amit szüleiktől tanultak, tanultunk. A másik tisztelete, megbecsülése, elismerése. Nem szabad teret engednünk a rosszindulat, gyűlölködésnek. Van éppen elég a világban körülöttünk, háborúk, békétlenségek. Nekünk ettől el kell válnunk, mert nem engedhetjük meg a hazug, sunyi embereknek, hogy köztünk viszályt szítsanak, mert ők ebben érzik jól magukat, ez az éltető elemük. Szeretném leszögezni, hogy nekünk nem ez, hanem hiszünk abban, hogy egymást segítve, támogatva sokkal előrébb tudunk jutni. Ebben hittek nagyapáink, dédapáink és ezt tanultuk tőlük mi is. Mert egy erős összetartó közösségnek mindig is volt és mindig is lesz jövője. Nekünk pedig volt múltunk, amit tisztelünk, van jelenünk, amit szeretünk, és van jövőnk, mert egy összetartó közösség vagyunk, akinek határozott értékrendje van.

Ehhez a csodálatos jövőhöz kívánok minden kedves idősnek jó egészséget, sok szeretetet, boldog családot!

   

 

A folytatásban a Mezőfalvai Tündérkert Óvoda Gomba csoportja adott elő egy népi lakodalmast, majd a Petőfi Sándor Általános Iskola 4. évfolyamának tanulói zenés verses előadása hozott vastapsot a nézőközönségtől. A program befejezéseként Karda Beáta táncdalénekes szórakoztatta a megjelenteket. Mondhatni interaktívan, mert többen is táncra perdültek.

 

Share