22 | 10 | 2024
Főmenü
Események
October 2024
M T W T F S S
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Mezőfalva: Nem tűnik el a harangláb a temetőből!

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

Felújítva állítják majd vissza a kereszttel szemben

 

Mezőfalva: Nem tűnik el a harangláb a temetőből!

A harangláb eredeti helyének közelében sírhely előkészítés folyik. A temettetők ígérete szerint felújítva, rendbe rakva lesz alig pár méterrel arrébb a kereszttel szemben felállítva, de csak a temetés után. Balesetvédelmi, biztonsági és temetőrend oka is van az áthelyezésnek. A helyzetről Kristofory Valter katolikus plébánostól kaptunk információt.

  

Sokan meglepetéssel láthatták, hogy az egyik közelmúltban elhunyt mezőfalvi ember családja a temetői lélekharang-láb melletti sírhelyet készítteti elő a temetéshez. A faluban szóbeszéd járja, micsoda dolog, hogy a haranglábat csak úgy kivették a helyéről, mert oda akarnak temetkezni! Miért csak az a hely jó? A válaszokat október 19-én, szombaton a temető tulajdonosa, a katolikus egyház képviselője, Mezőfalva plébánosa, Kristofory Valter adta meg lapunknak. Eredetileg a fűnyírásra meghirdetett társadalmi összefogás megörökítésére indultunk és közben találkoztunk a plébános úrral. A témát Ő maga hozta fel, hogy ezzel is minél előbb pontos információt szolgáltasson a félreértések elkerülése érdekében.

       Itt, a kereszttel szemben lesz felállítva a harangláb - mutatja Kristofory Valter Mezőfalva katolikus plébánosa. A ravatalozó előtt a beton részt már kiigazították egyházi költséggel

 

 

  • Nehéz volt megfelelően és gyorsan rendezni az esetet, mivel éppen búcsú zajlott a faluban. Az elhunyt hozzátartozóinak több lehetőséget felajánlottam. Amire mindenképpen figyelemmel kellett lenni, hogy a temetőben továbbra is rend legyen, ne össze-vissza helyezkedjenek el a sírok. A harangláb mellett találtunk közösen egy megfelelő sírhelyet. Hozzá kell tenni, hogy elég kevés a helyünk. Egy új terület nyitása például az ÁNTSZ-szel és más feltételekkel jóval több költség, mint egy meglévő és felszabadult sírhelyre való temetkezés. Így esett a harangláb melletti területre a választás. A harangláb a temetés után vissza lesz állítva, de nem az eredeti helyére, hanem rövid távolságon belül, a kereszttel szemben. Itt több szempont is mérvadó volt. Egyrészt a harangláb lábainak alsó része meglehetősen elkorhadt. Lehetett tartani egy esetleges balesettől, ha a munkálatok, vagy a temetés közben eldől. Szempont volt, hogy maradjon hely a kereszt körbejárásához, így a szemközti részen megfelelő helyet találtunk. A helyreállítással meg kell várni a temetést, hiszen a frissen lerakott talapzaton könnyen megmozdulhat a harangláb, ami szintén okozhat problémát. A harangláb alsó részéből le kell vágni húsz centimétert, pótolni, majd az egészségessé alakított lábakkal lehet újra biztonságosan felállítani. Szó volt még festésről, egyéb hiba kijavításáról – kaptuk az információt Mezőfalva plébánosától.

A temető bejárat felé tartva Kristofory Valter atya még megmutatta, hogy ha kis lépésekben is, de igyekeznek fejleszteni. Például a ravatalozó betonos elejénél a hepehupás részt igazították ki, megszüntetve és egy csíkban új betonozást adva a ravatalozó szélének. Az urnafalhoz vezető résznél még egy feljáró is ki lett alakítva a nehezebben közlekedők számára – hallottuk a plébános úrtól.

 

A Donnál elhunyt bajtársak és 1946-ban kitelepítettek emlékére adományozta Will Ernő és Wittmann Ignác 2000. május 16. - Ez a felirat áll a harangláb egyik lábán elhelyezett táblán. A harangláb ügyében megkérdeztük Molnárné Troppert Máriát, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjét a falu történelmének ismerőjét.

  • A harang a rácalmási kápolnában volt az ottani rokonság révén. Nagymamám testvére vette a harangot. A 80-as évek végén ez a kápolna elkezdett omlani, amit végül lebontottak. Egyszer jött egy bácsi rácalmásról, és hozta magával ezt a harangot. Nagymamám akkor még élt. Neki mondta az ember: Troppert néni! Ezt elhoztuk, mert tudjuk, hogy a családot illeti. Nincs szükségünk rá és nem tudjuk hova tenni – elevenítette fel a régi, gyerekfejjel megélt történetet Marika. Ezután itt volt nálunk ez a kis harang. A mama egyszer csak mondta, be kellene vinni a plébániára, ne mi őrizgessük, hátha fel tudják valahova használni? Amikor Ignácék az igénnyel megjelentek, hogy ők egy haranglábat szeretnének állítania a Don-kanyarban elesettek emlékére egy lélekharanggal, akkor Miklós atya rögtön kapcsolt, itt van egy kis harang, ezt fel is lehet tenni. Fel is tették, de egy fél év múlva a harang eltűnt. Le volt vágva a kötélről. Ez a harang története. Tehát valamikor a mi családunkba Rácalmásról került a harang vissza ide Mezőfalvára. Sajnos a harang sokáig nem tudott lélekharangként működni. Akkor kezdődött ez a nagy színesfém kereskedés, felvásárlás és sajnos a lopások is. Nekünk egyébként fájó a dolog és ezt el is mondtam. Reméljük rendesen helyre lesz állítva. Talán egyszer harang is kerül bele megfelelő védelemmel ellátva, ahogy a temettetők is jelezték, egy kamera elhelyezése megoldás lehet a védelemre.

Délután visszatérve a temetőbe népes csapat vette körül a sírhelyet. Mint ismerőst köszöntve kihangsúlyozták: Feltétlenül írjam meg, a cigányok helyreállítják és fel is újítják a haranglábat! A roma kisebbség teszi, ezt írjam meg!

…. Hát megírtam. És meg fogom azt is, amikor már áll a felújított harangláb.

 

Share